Εξαιρετικά σημαντική δυναμική εμφανίζει η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση, όπου δείχνει να αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της.
Στην έρευνα της Real Polls για λογαριασμό του Protagon, το κυβερνών κόμμα αγγίζει ποσοστό της τάξης του 32% (31,9%) για πρώτη φορά μετά από καιρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έρευνα της Real Polls για το Protagon, στην πρόβλεψη αποτελέσματος η ΝΔ είχε μετρηθεί στο 29,7%, και στην αμέσως προηγούμενη στο 27%.
Ως εκ τούτου, η διαχρονική τάση δείχνει ότι η ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της σταδιακά και μάλιστα πολύ πριν από τον εκλογικό χρόνο, όπου διευρύνονται οι συσπειρώσεις του εκλογικού ακροατηρίου.
Το κυβερνών κόμμα δείχνει να κερδίζει από την επικοινωνιακή αντεπίθεση για τη δικαίωση στο θέμα της συγκάλυψης στα Τέμπη αλλά και τις κοινωνικές παροχές που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, σε μια ακόμη δημοσκόπηση η Πλεύση Ελευθερίας είναι στη δεύτερη θέση, κοντά στο 19% (18,9%), απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου», ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση, στο 12,9%, με ανεβασμένα ωστόσο τα ποσοστά του (είχε 10,5% τον Απρίλιο). Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει στο 5% στην εκτίμηση αποτελέσματος.
Στην έρευνα της Real Polls η εκτίμηση είναι για εξακομματική Βουλή -καθώς ούτε η Νίκη ούτε η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου καταφέρνουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%-, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.
Eντυπωσιακές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τα κόμματα είχαν άλλες ηγεσίες.
Δημοσκόπηση Real Polls: Πρόβλεψη αποτελέσματος
Ειδικότερα, στην πρόβλεψη αποτελέσματος η Βουλή θα είναι εξακομματική.
Η Νέα Δημοκρατία μετράται στο 31,9%. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 18,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 12,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, η Ελληνική Λύση με 7,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είναι στο 27,7%, η Πλεύση στο 14,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 9,2%. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 6,4%, η Ελληνική Λύση με 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 3,7%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 14,8%.

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τα κόμματα είχαν άλλες ηγεσίες
Αίσθηση προκαλεί η απάντηση στο υποθετικό ερώτημα πρόθεσης ψήφου αν τα κόμματα είχαν άλλη ηγεσία, όπου αποτυπώνεται η σημασία ηγετικών προσωπικοτήτων.
Εκεί η ΝΔ παραμένει μεν πρώτη, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέφτει στο 24%. Στον αντίποδα, ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη θα ανέβαινε στο 17,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα έμπαινε καν στη Βουλή και θα καταποντιζόταν στο 2,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Φάμελλο θα ανέβαινε στην τρίτη θέση με 8,4%.
Ένα 17,5% δηλώνει αναποφάσιστο.


Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 47,5%) εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι εξίσου αποτελεσματική και μεταρρυθμιστικά τολμηρή στη δεύτερη τετραετία όπως και στην πρώτη, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (29,4%) απαντά ότι ήταν στην πρώτη θητεία της.
Στο μείζον ερώτημα πού οφείλεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) συμφωνεί στο ότι λείπουν ηγετικές προσωπικότητες, ενώ το 44,2% το αποδίδει στην έλλειψη προτάσεων, το 27% στην απροθυμία για συνεργασίες και ίδιο ποσοστό στην «υπεροπλία» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.


Το 45,4% θα θεωρούσε επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ απλώς να βγει δεύτερο κόμμα. Το 29,2% απαντά ότι επιτυχία θα ήταν να πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 20%, ανεξαρτήτως θέσης, και μόλις το 5,6% απαντά «να βγει πρώτο κόμμα».
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι αποτυχία να έρθει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, δήλωση που είχε προκαλέσει και εσωκομματικές αντιδράσεις.

Τέλος, ένα ποσοστό του 33% περίπου απαντά ότι είναι πολύ/αρκετά πιθανό να ψηφίσει ένα νέο κόμμα στα δεξιά και κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος, έναντι 36% που απαντά το ίδιο για την προοπτική νέου φορέα στα αριστερά και κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος.
