Δημοσκόπηση Metron: Στο 10,2% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης μπροστά από τον Τσίπρα σε όλους τους δείκτες - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση Metron: Στο 10,2% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης μπροστά από τον Τσίπρα σε όλους τους δείκτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Ν. Ανδρουλάκη, Αλ. Τσίπρα, Δημ. Κουτσούμπα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο / Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis, με τη ΝΔ να προηγείται με 10,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η ΝΔ, παρά τις υποθέσεις των υποκλοπών και την αναπόφευκτη κυβερνητική φθορά επί 3,5 χρόνια, ανεβάζει τη διαφορά πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την πανελλαδική μέτρηση, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι 8 ποσοστιαίες μονάδες (28,9% έναντι 20,9% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά για το κυβερνών κόμμα εκτοξεύεται στο 10,2%. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5% φλερτάροντας με την αυτοδυναμία, τουλάχιστον στις δεύτερες κάλπες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο 26,3%. Σε άνοδο και το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει ποσοστό 14,2%.

Σύμφωνα με τη Metron Analysis επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι συνεργασίας, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι είναι στόχος του.

Στα συγκριτικά στοιχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 37%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα (17%).
  • Είναι δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (με δεύτερο τον Ν. Ανδρουλάκη και τέταρτο τον Αλ. Τσίπρα, πίσω από τον Δ. Κουτσούμπα).
  • Εγγυάται περισσότερο την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών (29%, έναντι μόλις 19% του Αλέξη Τσίπρα).

Επίσης, πάνω από 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την αντιπολίτευση που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλέστερος υπουργός είναι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, με δεύτερο τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τρίτο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικονομική κατάσταση, η ακρίβεια -λιγότερο η ενεργειακή κρίση- αλλά και η πορεία των ελληνοτουρκικών είναι τα προβλήματα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega

Metron: Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Metron, η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

ΝΔ 28,9%, ΣΥΡΙΖΑ 20,9%, ΠΑΣΟΚ 11,3%, ΚΚΕ 4,8%, Ελληνική Λύση 3,4%, ΜέΡΑ25 3,6%, το κόμμα Κασιδιάρη 1,8%, λοιπά κόμματα 4,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,4%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μetron: Πρόθεση ψήφου διαχρονικά

Metron: Πρόθεση ψήφου ανά ψήφο στις εκλογές του '19

Metron: Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5%, ποσοστό της επιτρέπει βάσιμα να βλέπει καθαρά αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο 26,3%. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν στο 14,2% και ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, ΜέΡΑ25 με 4,5%, Ελληνική Λύση 4,3%, Έλληνες 2,3%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Metron: Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει άνετο προβάδισμα με 68%, έναντι μόλις 18% του ΣΥΡΙΖΑ.

Metron: Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται πιο δημοφιλής από τους πολιτικούς αρχηγούς συγκεντρώνοντας 46% θετικές ψήφους έναντι 51% αρνητικών. Δεύτερος (πάνω από τον Αλ. Τσίπρα) έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με ισοζύγιο 42-47 αντίστοιχα. Τρίτος ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας με 31% θετικές απόψεις και 59% αρνητικές, τέταρτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (31% θετικές, 65% αρνητικές γνώμες) και ακολουθούν Βαρουφάκης (24% θετικές, 71% αρνητικές) και Κυριάκος Βελόπουλος (19%-73% αντιστοίχως).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Metron: Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 37%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα (17%). Ο Ν. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 6%, ενώ ο «κανένας» 27%.

Metron: Ποιος αρχηγός εγγυάται την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι εγγυάται περισσότερο την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών με ποσοστό 29%, έναντι μόλις 19% του Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Metron: Αξιολόγηση Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού

Το 44% αξιολογεί ως θετικό τον τρόπο που ασκεί ο Κ. Μητσοτάκης τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός, έναντι 50% που έχει αρνητική γνώμη.

Metron: Αξιολόγηση Αλέξη Τσίπρα

Πάνω από 7 στους 10 (ποσοστό 71%) αξιολογούν αρνητικά την αντιπολίτευση που ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Metron: Το 72% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο σχεδόν ποσοστό, το 72% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση που ασκεί γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Metron: «Ναι» στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις λέει το 51%

Η πλειονότητα των πολιτών με ποσοστό 51% προτιμά αυτοδύναμες κυβερνήσεις, έναντι 47% που δηλώνει ότι θα ήθελε κυβερνήσεις συνεργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Metron: Οι καλύτεροι υπουργοί της κυβέρνησης

Πρώτος σε δημοτικότητα υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, με ποσοστό 36%. Ακολουθεί ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (16%) και ακολουθούν ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (6%), ο Β. Κικίλιας (5%), ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Κ. Χατζηδάκης (4%).

Metron: Οικονομικό κλίμα

Αρνητική περιγράφει τη σημερινή οικονομική κατάσταση το 54% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 17% που τη βλέπουν θετική και 29% ουδέτερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου, το 62% εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες, έναντι μόλις 13% που λέει ότι θα καλυτερεύσουν.

Metron: Ελληνοτουρκικά

Απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς το 65% προβλέπει ότι θα χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες, έναντι 26% που πιστεύει πως θα εξομαλυνθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Metron: Η στάση για Ρωσία-Ουκρανία

Metron: Η δημοφιλία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η δημοφιλία του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα

Η ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της Metron, Στράτου Φαναρά

Η πολύχρονη πανδημική κρίση φαίνεται πως έχει διαταράξει τις ατομικές συμπεριφορές σε βαθμό επικίνδυνο όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για το αίσθημα της ύπαρξης κοινά αποδεκτών απαραβίαστων ηθικών κανόνων. Για άλλη μια φορά, η ειδησεογραφία των ημερών της έρευνας πεδίου (από 18 έως 22/11) μονοπωλήθηκε από συγκλονιστικές αποκαλύψεις για μια φιλανθρωπική οργάνωση η οποία εθεωρείτο πρότυπο προσφοράς και κοινωνικού έργου προς τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, και μάλιστα μια φιλανθρωπική οργάνωση με επικεφαλής έναν προβεβλημένο για το κοινωνικό του έργο, ιερέα. Αποτέλεσμα είναι η κάμψη της κοινωνικής εμπιστοσύνης (δεν μπορείς να εμπιστευτείς ούτε τον διπλανό σου…), η οποία με μέση τιμή 5.5 στην κλίμακα 0 έως 10 σημειώνει τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας τετραετίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, βέβαια, παραμένει στη δημόσια ατζέντα το ζήτημα των υποκλοπών/παρακολουθήσεων που προκαλεί πολώσεις και αντισυσπειρώσεις, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την πολιτική εμπιστοσύνη, η οποία με μέση τιμή 3.9 επίσης σημειώνει τη χαμηλότερη τιμή της σε ολόκληρη τη μετεκλογική περίοδο.

Κατά τα λοιπά, η κοινωνική ατζέντα δεν έχει αλλάξει. Η Οικονομία, και ειδικότερα η Ακρίβεια, κυριαρχούν στις έγνοιες των ανθρώπων. Ωστόσο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος των νοικοκυριών δείχνει σημάδια βελτίωσης συγκριτικά με τον Οκτώβριο και κινείται στο -43 παρουσιάζοντας βελτίωση 8 ποσοστιαίων μονάδων (από το -51 του Οκτωβρίου). Βέβαια, η επίδοση αυτή παραμένει χαμηλή και κάθε άλλο παρά αποτυπώνει ένα κλίμα οικονομικής αισιοδοξίας. Επιπλέον, η ανάλυσή της με βάση τη θέση στην απασχόληση των ερωτώμενων, δείχνει ότι σχετίζεται κυρίως με μία ανάκαμψη μεταξύ των Συνταξιούχων και άρα μάλλον οφείλεται σε εξαγγελίες για βελτίωση των συντάξεων παρά σε βελτίωση της αγοράς συνολικά. Ωστόσο, και σε αυτό το πεδίο, στο οποίο κατεξοχήν η Κυβέρνηση κρίνεται για την αντιμετώπιση της Ακρίβειας, παρατηρείται οριακή βελτίωση των θετικών κρίσεων για την πολιτική της από το 18% του Οκτωβρίου στο 20% (ίσως αυτό να είναι το αποτέλεσμα του «καλαθιού του νοικοκυριού»).

Για άλλη μια φορά σημειώνουμε ότι το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο για τον Πρωθυπουργό, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ορισμένα στοιχεία της έρευνας που συνηγορούν σε αυτό είναι οι θετικές κρίσεις για το έργο της Κυβέρνησης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • στην αμυντική θωράκιση της χώρας, που φτάνουν στο 64% (από το 61% του Οκτωβρίου)
  • στην εξωτερική πολιτική, που φτάνουν στο 53% (3% πάνω από τον Οκτώβριο), αλλά και
  • στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο 47% (από το 48% του Οκτωβρίου).

Η ατζέντα αυτή ενισχύει τη δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη για πολλούς λόγους – ποτέ άλλοτε δεν είχαμε θετική αξιολόγηση Πρωθυπουργού λίγους μήνες πριν το τέλος της τετραετίας πάνω από το 40%. Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης κ. Δένδιας συνεχίζει να θεωρείται με διαφορά ο πλέον επιτυχημένος Υπουργός της (με 36% αυθόρμητες αναφορές).

Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική -όπως έχουμε και άλλοτε σημειώσει- δεν πρέπει και δεν προσφέρεται για τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων εσωτερικών κομματικών συσχετισμών. Τίποτα δεν αποκλείει την επιδείνωση του διεθνούς ορίζοντα, και ειδικότερα στην περιοχή μας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Στις αδυναμίες της Κυβερνητικής πολιτικής, εκτός από την αντιμετώπιση της Ακρίβειας, σημειώνουμε και την αδυναμία αντιμετώπισης της διαφθοράς, αλλά και τα εργασιακά και την εγκληματικότητα.

Χαμηλή είναι επίσης και η επίδοσή της στην «προστασία των ατομικών δικαιωμάτων» όπου οι θετικές κρίσεις ανέρχονται στο 30% και κινούνται σαφώς κάτω του 39% που είναι η συνολική θετική της αξιολόγηση – στοιχείο που πιθανόν συνδέεται με τις εξελίξεις στο ζήτημα των παρακολουθήσεων/υποκλοπών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κομματικό τοπίο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο ως προς το βασικά του χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα καθαρό προβάδισμα της τάξεως των 8 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ (28,9% έναντι 20,9%) το οποίο οφείλεται κυρίως στον οικονομικά μη-ενεργό πληθυσμό (Νοικοκυρές και Συνταξιούχους). Η δυνατότητα της να ελέγχει τις πολιτικές πρωτοβουλίες τη βοηθά να αντιμετωπίζει κρίσεις που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουν ένα μονιμότερο αρνητικό αποτύπωμα στην εικόνα της. Βέβαια η εποχή της πλήρους κυριαρχίας της (πρώτη περίοδος της πανδημίας) έχει παρέλθει. Θυμίζουμε ότι κάποια στιγμή (την Άνοιξη του 2020) έφτασε να έχει πρόθεση ψήφου 42,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σταδιακά αλλά αργόσυρτα τις δυνάμεις του και πλέον στην εκτίμηση ψήφου κινείται πάνω από το 26%. Συνεχίζει όμως να υπολείπεται του ποσοστού που κατέγραψε στις Βουλευτικές εκλογές του 2019.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής χάνει σταδιακά την αρχική του δυναμική μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του αν και στην εκτίμηση ψήφου παραμένει στα επίπεδα του 14%-15%. Ωστόσο η σταδιακή πόλωση λόγω των επερχόμενων εκλογών (που σημαίνει και άνοδο των συσπειρώσεων των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει να του δημιουργεί προβλήματα γιατί περιορίζει τις εισροές που κατέγραφε λίγους μήνες πριν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες παρατηρήσεις για τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Συνεχίζουν να δείχνουν ικανά να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική τους παρουσία και μάλιστα να κινηθούν μάλλον ανοδικά παρά πτωτικά.

Για πρώτη φορά μετά από δύο-δυόμιση χρόνια, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι προτιμούν αυτοδύναμη Κυβέρνηση ξεπερνά το 50% και ανέρχεται στο 51%. Θεωρούμε ότι αν διατηρηθεί αυτή η δεξαμενή σε αυτά τα επίπεδα, θα πριμοδοτήσει ισχυρά το μόνο κόμμα που τάσσεται υπέρ και ζητά αυτοδυναμία, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία έστω και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ειδικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς τα αντίστοιχα ποσοστά υπέρ της αυτοδυναμίας ανέρχονται στο 78% και 79%.

Αντίθετα, στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, η πλειοψηφία επιθυμεί Κυβερνήσεις συνεργασίας σε ποσοστά 66% και 69%.

Και τέλος, στο χώρο όσων αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο η εικόνα εμφανίζει μια ισορροπία (50%-49%).

Επομένως, οι πολιτικές δυνάμεις που ζητούν Κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν ένα διπλό πρόβλημα να λύσουν: πριν περιγράψουν τα σχήματα διακυβέρνησης που θεωρούν λειτουργικά θα πρέπει να πείσουν ότι και το μοντέλο που προτείνουν (Κυβερνήσεις συνεργασίας) μπορεί να είναι πιο αποδοτικό για τη χώρα και τους πολίτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορούν να τα καταφέρουν; Η εκλογική τους επιρροή θα επικαθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δοθούν στο αμέσως επόμενο ολιγόμηνο διάστημα πριν τις κάλπες.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Metron για το Mega σε PDF:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ