Ποιοι εκφράζουν μια διαρκή δημοκρατική εκτροπή - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ποιοι εκφράζουν μια διαρκή δημοκρατική εκτροπή

Βαδίζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές, όχι ξαφνικά και πρόωρα, όπως συνήθως συνέβαινε με απόφαση του εκάστοτε πρωθυπουργού, αλλά με την συμπλήρωση της τετραετίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο αποφάσισε και προς τιμήν του να σεβαστεί ο σημερινός πρωθυπουργός.

Βαδίζουμε, δηλαδή, προς τις εκλογές με την χρονικότητα που ενστερνίζονται όλες οι ώριμες και σοβαρές δημοκρατικές χώρες ανά τον κόσμο, με την συμπλήρωση δηλαδή της κοινοβουλευτικής θητείας της κυβέρνησης. Σπάνιο γεγονός για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, απούσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε πολιτικές προτάσεις, με βασική της πολιτική την στείρα και πλήρη άρνηση κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης (ακόμη και για τις αμυντικές δαπάνες, με την γείτονα να απειλεί με εισβολή) έχει εστιάσει την προεκλογική της κριτική στις επισυνδέσεις της ΕΥΠ και στις ευθύνες ειδικά του πρωθυπουργού, αγνοώντας τις όποιες τυχόν ευθύνες της συγκεκριμένης υπηρεσίας και των στελεχών της. Το βασικό πρόβλημά της είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρότι αρχηγός της συντηρητικής παράταξης έχει με τις πολιτικές επιλογές του προσελκύσει την στήριξη μεγάλου μέρους του μεσαίου-κεντρώου χώρου, αυτού δηλαδή που συνήθως δίνει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και διάφοροι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο βασικός παράγοντας που εμποδίζει τα σχέδια τους να επανέλθουν στην εξουσία είναι ο πρωθυπουργός. Τον κατηγορούν για δημοκρατική εκτροπή, μιας και οι επιδόσεις της κυβέρνησης του στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του μεταναστευτικού είναι εμφανώς θετικές, επαναφέροντας, μετά την υπερδεκαετή κρίση, σε σημαντικό βαθμό την κανονικότητα στη χώρα. 

Μιλούν όμως για δημοκρατική εκτροπή του σημερινού πρωθυπουργού ποιοι; Οι πολιτικοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δικάζονται σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο για παρεμβάσεις καθεστωτικού ελέγχου της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης; Οι πολιτικοί που ανέβηκαν στην εξουσία το 2015, διαλύοντας προηγουμένως την χώρα στις πλατείες των αγανακτισμένων, σπέρνοντας τοξικό μίσος και διχόνοια («ή εμείς η αυτοί»), αυτοί που ακόμη και σήμερα αρνούνται να διαχωρίσουν σαφώς την πολιτική τους από την κύρια μεταπολιτευτική προσπάθεια δημοκρατικής εκτροπής, αυτήν της τρομοκρατίας και της οργάνωσης 17Ν;

Οι πολίτες δεν ξεχνούν δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και σήμερα περί πολιτικού αγώνα της 17Ν, δεν ξεχνούν ότι οι βασικοί μάρτυρες υπεράσπισης και νομικής κάλυψης της εγκληματικής-τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης ήταν στελέχη του ευρύτερου πολιτικού χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλούν για δημοκρατική εκτροπή οι πολιτικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης που με ψευδομάρτυρες με κουκούλες, που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή για απάτες, στοχοποίησαν 10 κορυφαίους πολιτικούς τους αντιπάλους στο σκάνδαλο Novartis και τους έσυραν για χρόνια στα δικαστήρια, ενώ του διαπόμπευαν αδίκως και καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικτύωσης και στις εφημερίδες τους; Σήμερα και οι 10 έχουν απαλλαχθεί των κατηγοριών τους από την δικαιοσύνη. Αυτή κι αν είναι δημοκρατική εκτροπή! Είναι κάτι παραπάνω, είναι βαθιά αντιδημοκρατική πολιτική συμπεριφορά που χρησιμοποιούν απολυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα (δες Ρωσία, Τουρκία, Ιράν κ.λπ.).

Ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τις εμφανείς αστοχίες λειτουργίας της ΕΥΠ στην περίπτωση των πρόσφατων επισυνδέσεων, δεν αρνήθηκε καν τις δικές του ευθύνες, ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της, νομοθέτησε άμεσα την αυστηρότερη λειτουργία της υπηρεσίας αυτής στο θέμα των παρακολουθήσεων και ενεργοποίησε τις διαδικασίες διερεύνησης των τυχόν παράνομων πράξεων της από την μόνη αρμόδια να την ελέγξει, την δικαιοσύνη, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως, που κόπτεται για τον σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών, θα όφειλε ως ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα δημοκρατίας να ζητήσει από την δικαιοσύνη να εξετάσει από που δημοσιογράφοι που πρόκεινται πολιτικά στο κόμμα της, όπως ο κ. Βαξεβάνης, βρήκαν τα εξαιρετικά διαβαθμισμένα στοιχεία παρακολούθησης πολιτικών και στρατιωτικών προσώπων και πολιτών από την ΕΥΠ και τα δημοσιεύουν παράνομα κάθε Κυριακή στα εξώφυλλα των εφημερίδων τους. Ποιος παράνομα δίνει ή επιτηδεύεται αυτά τα εξαιρετικά ευαίσθητα για την εθνική ασφάλεια στοιχεία στον τύπο; Είναι αληθή ή χαλκευμένα αυτά τα στοιχεία; Αντ’ αυτού, δυστυχώς, η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί δημόσια τα ονόματα των «παρακολουθούμενων» για να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Νόμο και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτικών και πολιτών που οι δημοσιογράφοι της κρεμούν παράνομα στα μανταλάκια των περιπτέρων κάθε μέρα. Αυτή κι αν είναι δημοκρατική εκτροπή.

Όχι μόνο αυτό αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση ευτελίζει με τις πράξεις της και την ανεξάρτητη αρχή (ΑΔΑΕ), αρμόδια για την ενημέρωση για θέματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Ο αρχηγός της στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ με 6 ονόματα και του ζητά να τον ενημερώσει αν τα πρόσωπα αυτά παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Βγαίνοντας από την ΑΔΑΕ δηλώνει πομπωδώς ότι η ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει 6 στα 6 ονόματα και τα ανακοινώνει δημόσια, υπονοώντας ότι ο πρόεδρός της του έδωσε έμμεσα αυτά τα ονόματα. Ασύλληπτη έλλειψη σεβασμού στην ανεξάρτητη αρχή της ΑΔΑΕ, σύμφωνη βέβαια με τις πολλαπλές τοποθετήσεις στελεχών της υποβάθμισης του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών εν γένει. Σημαντικές βέβαια και οι ευθύνες του προέδρου της ΑΔΑΕ στην άστοχη αυτή ενέργεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προεκλογική τοξική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκπλήσσει. Αποτέλεσε πάγια τακτική της, τόσο στους μαζικούς χώρους, στην κοινωνία, όσο και στο κοινοβούλιο. Πλησιάζοντας στις εκλογές και με τις δημοσκοπήσεις εις βάρος της θα την επιτείνει. Η δημοκρατική εκτροπή είναι ίδιον δικό της και αυτό την καθιστά επικίνδυνη για την δημοκρατία μας. Κάποιοι ελπίζαμε ότι η κυβερνητική της θητεία θα την απομάκρυνε από τις αντιδημοκρατικές εξαλλοσύνες της. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι αυτές αποτελούν δομικό πολιτικό χαρακτηριστικό της. Πρέπει και θα καταδικαστούν και πάλι από τους πολίτες στις επερχόμενες εκλογές. Ευτυχώς για την χώρα και την δημοκρατία μας.

*Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ