Απάντηση Δένδια στις τουρκικές προκλήσεις: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα - iefimerida.gr

Απάντηση Δένδια στις τουρκικές προκλήσεις: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα

Ο Νίκος Δένδιας κάνει δηλώσεις με τον Πολωνό ομόλογό του
Ο Νίκος Δένδιας κάνει δηλώσεις με τον Πολωνό ομόλογό του / Φωτογραφία: ΥΠΕΞ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν άφησε αναπάντητες τις νέες τουρκικές προκλήσεις, διά στόματος Χουλουσί Ακάρ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, ο κ. Δένδιας έστειλε σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, με φόντο τις νέες δηλώσεις στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης και ειδικά τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής της Τουρκίας, που φτάνει συνεχώς σε νέα ύψη. Μερικές φορές σε προσωπικό επίπεδο».

«Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται να πτοηθούμε. Αλλά, επίσης, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε έναν διαγωνισμό λέξεων. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το έδαφός της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της. Με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Και συνέχισε: «Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Αιγύπτιοι φίλοι μας έχουν βγει δημόσια να καταγγείλουν τις τουρκικές πρακτικές. Υπογράμμισαν το προφανές: ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία εντολή να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες. Τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο "μνημόνιο συνεννόησης" που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας δεν είναι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα, συζητήσαμε επίσης το θέμα της μετανάστευσης. Από την άποψη αυτή, καταδίκασα τις προσπάθειες εργαλειοποίησης της δυστυχίας όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν πέσει θύματα τέτοιων "υβριδικών επιθέσεων". Για την επιτυχή αντιμετώπισή τους, η απάντηση είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων της ΕΕ», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ράου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, σε συνέχεια της ενημέρωσης που παρείχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας είπε πως είχαν μια μακρά συζήτηση για τις δυνάμεις του σκότους που προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά στη βία και την απειλή χρήσης βίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, συζήτησαν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει πως η σύγκρουση έχει πάρει τη χειρότερη τροπή μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία και να τονίζει πως η Ελλάδα έχει απερίφραστα καταδικάσει αυτήν την ενέργεια και έχει διαμαρτυρηθεί στη ρωσική πλευρά.

Όπως κατέστησε σαφές, η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, την απαγόρευση της χρήσης βίας και την απαγόρευση της απειλής χρήσης βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Πολωνία είναι ανυποχώρητη όσον αφορά την τήρηση αυτών των αρχών.

Επίσης, ο κ. Δένδιας έθιξε το ζήτημα της λογοδοσίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν, αναφερόμενος στη σημαντική ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία και ειδικότερα στη Μαριούπολη και τη Ζαπορίζια.

«Υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η ευημερία τους, καθώς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και στη διατήρηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της. Υπενθύμισε πως έχει επισκεφθεί την Οδησσό δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Μια πόλη στενά συνδεδεμένη με την ελληνική Ιστορία και την ανεξαρτησία, και επίσης στενά συνδεδεμένη με την Κέρκυρα, καθώς ο ιστορικός δήμαρχος της Οδησσού, Γρηγόρης Μαρασλής, καταγόταν από την Κέρκυρα, επισήμανε επιπροσθέτως.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει για να διασφαλιστεί ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού θα εγγραφεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική ασπίδα προστασίας γύρω του. Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Πολωνία και άλλους εταίρους της ΕΕ για την επιδίωξη αυτών των στόχων, συμπλήρωσε.

Για μεταναστευτικό: Καταδίκη της εργαλειοποίησης των δεινών όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή

Επί τάπητος τέθηκε και το μεταναστευτικό, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καταδικάζουν τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των δεινών όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν πέσει θύματα τέτοιων «υβριδικών επιθέσεων», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, και προέταξε ως απάντηση την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Στην αρχή της δήλωσής του, ο Ν. Δένδιας επισήμανε πως αυτή είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και πολλά χρόνια και αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, «οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο». Ενδεικτικά, εξέτασαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό ομόλογό του στην Αλεξανδρούπολη. «Θα είναι χαρά να σας φιλοξενήσουμε αυτή τη φορά όχι στην Αθήνα αλλά στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να σας δείξουμε πόσο σημαντική είναι η Αλεξανδρούπολη για τη ΝΑΤΟϊκή μας Συμμαχία, την ΕΕ και την Ουκρανία», ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό «και η επίλυσή του, που είναι πρωτίστως θέμα αρχής, πιστεύω ότι θα είναι επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ