Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό -Επιστρέφουν άμεσα στη δράση οι ομάδες της SL2 - iefimerida.gr

Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό -Επιστρέφουν άμεσα στη δράση οι ομάδες της SL2

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό στην Ελλάδα
Ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό στην Ελλάδα / Φωτογραφία: Intimenews-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, το οποίο πέρασε με ψήφους της ΝΔ.

Επί του συνόλου του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με τίτλο «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας», υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, απείχαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης καταψήφισαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεκτή έγινε επίσης η τροπολογία με τίτλο «παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε εν ενεργεία διαιτητές ποδοσφαίρου - Συμμετοχή διαιτητών στα καταστατικά όργανα της ΕΠΟ * Ανάθεση διενέργειας διαγωνισμού στο ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των ΝΠΔΔ "ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ" και "ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ"». Η ΝΔ ψήφισε «ναι», ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «όχι».

Αυγενάκης: Οι ομάδες της Super League 2 επιστρέφουν στα γήπεδα -Έτοιμοι να τρέξουμε τα πάντα που τις αφορούν

Μιλώντας κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Super League 2, ενόψει της συνεδρίασης του αρμόδιου οργάνου της την Τετάρτη (22/2).

«Θα αναμένουμε την απόφαση τους. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, επιστρέφουν στα γήπεδα τους, και αυτομάτως ξεκινάει η συζήτηση, για να μπορέσουν να απολαύσουν κι αυτοί την ενίσχυση από το ταμείο του κράτους, τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης», είπε και χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Εδώ είμαστε, για να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα, με ηρεμία και με διαφάνεια, και κυρίως με κριτήρια, το ζήτημα της Super League 2: Επιστρέφουν στα γήπεδα, και αυτομάτως είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε τα πάντα που τους αφορούν».

«Η ΕΠΟ οφείλει πλέον να τροποποιήσει το καταστατικό της»

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε και μία σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν από τις επιφυλάξεις και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 4 για τη συστέγαση αθλητικού σωματείου με εμπορική επιχείρηση, προστίθεται διευκρίνιση ότι αφορά επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε αθλητικούς χώρους (δηλαδή, αναψυκτήρια, κυλικεία κ.λπ.), ενώ στο άρθρο 18, για το Μητρώο Φορέων του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος η 1η Ιανουαρίου 2024, εξασφαλίζοντας ένα μεταβατικό στάδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο άρθρο της τροπολογίας για τη συμμετοχή των διαιτητών στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους εν ενεργεία διαιτητές ποδοσφαίρου, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «εφαρμόζουμε ακόμα μια πρόβλεψη της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εκπόνησαν FIFA και UEFA, σε συνεργασία μαζί μας, και παρέδωσαν στην ΕΠΟ, έπειτα από τη συμφωνία του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής των διεθνώς ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών. Πριν από την Ολιστική Μελέτη συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων, μόνο οι λίγοι, οι παράγοντες των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και εκπρόσωποι των ΠΑΕ. Πλέον, συμμετέχουν και οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές και το ποδόσφαιρο γυναικών και από δω και πέρα και οι διαιτητές».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση αυτή ενδυναμώνεται η ανεξαρτησία της διαιτησίας, «μακριά από τις επιρροές των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Με την διάταξη αυτή επιτυγχάνεται η επαρκής και δίκαιη εκπροσώπηση των διαιτητών ποδοσφαίρου στα καταστατικά όργανα της ΕΠΟ, με τη δυνατότητα συμμετοχής και των εν ενεργεία διαιτητών. Επιτέλους, και οι διαιτητές θα αποκτήσουν την απαραίτητη φωνή και ψήφο μέσα στα καταστατικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας».

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει εξ αρχής απόλυτη συμφωνία με την UEFA και συμπλήρωσε ότι η ΕΠΟ οφείλει πλέον να τροποποιήσει το καταστατικό της, «για να μπορεί να συμμετέχει ως μέλος της η Πανελλήνια Ένωση Διαιτητών Ποδοσφαίρου στη Γενική Συνέλευσή της, αλλά και ο πρόεδρός της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, από το 2024».

Για το άρθρο 2 της τροπολογίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως «επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου "ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ" και "ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ". Δίνουμε τη δυνατότητα να ανατεθεί, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αθλητισμού, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., η διεξαγωγή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, διαγωνισμού για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Τα δύο αυτά χιονοδρομικά κέντρα έχουν τεράστιες προοπτικές. Αν αξιοποιηθούν και αναβαθμιστούν, μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο όγκο τουρισμού, ενισχύοντας τόσο την τοπική, όσο και την εθνική οικονομία. Μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη των χειμερινών αθλημάτων, αλλά και να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο ο χιονοδρομικός τουρισμός. Το ΤΑΙΠΕΔ, διαθέτει την τεχνογνωσία, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να προβεί στη διενέργεια των απαιτούμενων διαγωνισμών για την αναβάθμιση των κέντρων αυτών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ