Βουλή: Τι αλλαγές φέρνει η απόφαση του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες -Ερωτηματικό ο πήχης της πλειοψηφίας - iefimerida.gr

Βουλή: Τι αλλαγές φέρνει η απόφαση του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες -Ερωτηματικό ο πήχης της πλειοψηφίας

Η αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής
Η αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής/Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόφαση του Εκλογοδικείου για τις έδρες των Σπαρτιατών, έχει ανοίξει συζητήσεις ανάμεσα στους νομικούς και συνταγματολόγους σχετικά με τις πλειοψηφίες στη Βουλή.

Η επικρατούσα άποψη στους κοινοβουλευτικούς κύκλους είναι πώς πλέον οι πλειοψηφίες πρέπει να διαμορφωθούν προς τα κάτω. Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ 100,3), «η πλειοψηφία των 151 διαμορφώνεται πλέον σε 149». «Αφού ο κανονισμός, λέει ότι οι ψηφοφορίες δεν είναι πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αλλά πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, η λογική λέει ότι το 151 γίνεται 149» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο κοινοβουλευτικές πηγές αναγνωρίζουν πώς υπάρχει και η αντίθετη άποψη που θέλει τον πήχη της πλειοψηφίας να παραμένει στους 151 βουλευτές και να μην αλλάζει, ακόμη κι αν η Βουλή λειτουργεί με 297 βουλευτές.

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, σημειώνει πως «η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι πλέον «η πλειοψηφία, του συνόλου των βουλευτών, έτσι λέει ο νόμος, από 151 πηγαίνει 149» είναι εντελώς αντισυνταγματική, αντιεπιστημονική και εγείρει ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της ιδίως σε σχέση με εκκρεμούσες υποθέσεις» και επικαλείται το άρθρο 74 του Κανονισμού της Βουλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εν λόγω άρθρο, αναφέρει στην παράγραφο 2 πως «όπoυ τo Σύνταγμα ή o Kανoνισμός απαιτεί την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών για τη λήψη απόφασης, η πλειoψηφία αυτή υπoλoγίζεται με βάση τo συνoλικό αριθμό των εδρών της Boυλής».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Εκλογοδικείου, εκπίπτουν της βουλευτικής τους ιδιότητας ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, και οι εκλεγμένοι με τους «Σπαρτιάτες» Πέτρος Δημητριάδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης, και Αλέξανδρος Ζερβέας, βουλευτής Β' Πειραιώς.

Έτσι, η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να λειτουργήσει για πρώτη φορά στα χρονικά με 297 βουλευτές.

Βουλή: Διαλύεται αυτόματα η ΚΟ των «Σπαρτιατών»

Οι τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών μετά από δύο χρόνια κοινοβουλευτικού βίου -από τον Ιούνιο 2023- καλούνται να παραδώσουν τις έδρες τους. Η Βουλή αναμένει να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να προβεί στα επόμενα βήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι έδρες αυτές δεν θα αναπληρωθούν και η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί με 297 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα των «Σπαρτιατών», που μετά τις διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις αριθμούσε 5 βουλευτές από 12 που είχαν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, απομένει με 2 βουλευτές και άρα διαλύεται αυτομάτως.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην εθνική αντιπροσωπεία θα είναι πλέον 8 αντί για 9, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα αυξηθούν σε 25, καθώς προστίθενται οι εναπομείναντες «Σπαρτιάτες», δηλαδή οι Θανάσης Χαλκιάς και Γιάννης Κόντης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι «Σπαρτιάτες» θα απολέσουν και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά τους προνόμια, όπως τον εισηγητή στα νομοσχέδια που συζητούνται στην Ολομέλεια, την εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στη σύνθεση των επιτροπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη δεύτερη φορά μεταπολιτευτικά που ελληνικό δικαστήριο παρεμβαίνει τόσο καθοριστικά στον σχηματισμό της Βουλής, και για πρώτη φορά η εθνική αντιπροσωπεία θα λειτουργήσει με 297 μέλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ