Πόλωση στη Βουλή-Μητσοτάκης σε Γεννηματά: Μου θυμίσατε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα - iefimerida.gr

Πόλωση στη Βουλή-Μητσοτάκης σε Γεννηματά: Μου θυμίσατε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα

Ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής
Ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε «στοχεύοντας» την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δεν είναι σωστή στάση, από τη στιγμή που αυτή προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση, να απουσιάζει από τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σχολίασε τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας:

«Από την κ. Γεννηματά εισέπραξα μαξιμαλισμό.
Από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό.
Από τον κ. Κουτσούμπα, αρνητισμό.
Από τον κ. Βελόπουλο, λαϊκισμό.
Από τον κ. Βαρουφάκη, σουρεαλισμό.
Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω: του ρεαλισμού».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε βολές κατά της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι διάβασε μια έτοιμη ομιλία, μη λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ο ίδιος είπε στην πρωτολογία του.

«Το περιεχόμενο της ομιλίας σας μου θύμισε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Ηρθατε εδώ και μας κατηγορήσατε, λέγοντας "μπίζνες από το Μαξίμου". Σαν να ακούω τον κ. Τζανακόπουλο. Αν έχετε κάτι, να μιλήσετε με στοιχεία».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε σε ένα τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου:
«''Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει''. Να είναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος, νομίζω ότι ο στίχος αυτός γράφτηκε για εσάς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννηματά: «Εσείς μοιάζετε με τον κ. Τσίπρα»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι πρώτη φορά βλέπει τον πρωθυπουργό τόσο εκνευρισμένο, ανασφαλή και ανήσυχο, και τον κατηγόρησε ότι αυτός μοιάζει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ηρεμήστε, κ. Μητσοτάκη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον τρόπο αντιπολίτευσης με τον κ. Τσίπρα, γιατί εμείς έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις. Εσείς μοιάζετε με τον κ. Τσίπρα. Κάθε μέρα μοιάζετε με έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν σας ψήφισε γι' αυτό ο λαός» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κυρία Γεννηματά.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Σταματήστε αυτό το bullying ότι λέω ψέματα»

Στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ανέβηκε στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης και μας είπε ότι πάσχουμε όλοι από έναν αρνητικό ''ισμό''. Ο μόνος που δεν πάσχει και έχει έναν θετικό ''ισμό'', λέει, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Πώς γίνεται αυτό, να είστε μόνος απέναντι σε όλους. Και τολμώ να πω απέναντι και τους πολίτες».

Σε έντονο ύφος, μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Και σε κάθε περίπτωση σταματήστε αυτό το bullying, ότι λέω ψέματα, ότι δεν ξέρουμε τι λέμε. Αμα έχετε άλλη άποψη, πείτε ότι έχετε άλλη άποψη, όχι να έρχεστε εδώ και χωρίς στοιχεία να λέτε, πάλι σήμερα είπατε «είμαι ψεύτης και λαϊκιστής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το συγκεκριμένο στιγμιότυπο από την «Ομάδα Αλήθειας»:

Δευτερολογία πρωθυπουργού

Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού

«Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές οι οποίοι ακολουθούν τη δική σου ομιλία», σχολίασε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Ολομέλειας, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τι εισέπραξα; Μαξιμαλισμό από την κ. Γεννηματά, από τον κ. Τσίπρα, μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι «Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», και έκανε αναφορά στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, την οποία είχε επισημάνει στην πρωτολογία του μόνο ο κ. Κουτσούμπας.

«Στα ζητήματα που αφορούν στην ειδική αγωγή ολοκληρώσαμε μία δράση η οποία είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή», χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική παρακαταθήκη μόνιμων προσλήψεων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε εκείνα τα παιδιά τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ακούγοντας την κ. Γεννηματά σκεφτόταν ότι «σ' αυτήν την αίθουσα όντως συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού βερμπαλισμού με τον κόσμο της πραγματικότητας και του ρεαλισμού». Κατηγόρησε την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ ότι εκφώνησε μια έτοιμη ομιλία σαν να μην άκουσε τη δική του και σαν να μην άκουσε κυρίως την έκκληση για προσέλευση στη σημερινή συζήτηση με ρεαλιστικές προτάσεις.

Ουσιαστικά τόνισε ότι η στάση της μέσω της ομιλίας της συνοψίζεται στα εξής: «τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα περισσότερα λεφτά και τρίτον υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που έσωσε την Ελλάδα της αντιπολίτευσης. Μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και τον λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολίασε μια αναφορά της κ. Γεννηματά για «business από το Μαξίμου», προκαλώντας την αν έχει κάτι συγκεκριμένο να ανέβει στο βήμα και να το πει, λέγοντάς της ότι θυμίζει τον κ. Τζανακόπουλο. «Υποννοούμενα τέτοια αυτή η κυβέρνηση δεν τα δέχεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κύριε Τσίπρα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας

Για όσα είπε ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως επανέλαβε το γνωστό μοτίβο ότι «η κυβέρνηση όλα τα έχει κάνει θάλασσα κι αυτή είναι η αλήθεια». «Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι φωτογραφίες της στιγμής αλλά αποτυπώνουν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ και δεκατρείς μήνες». Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε «Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα η πανδημία. Είναι ένα συμβάν που σημειώνεται μια φορά στα 100 χρόνια και το οποίο όλες οι χώρες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χωρίς κανείς να έχει εγχειρίδιο αντιμετώπισης πανδημίας έτοιμο. Δεν υπάρχει αυτό. Εξ ου και πολλές χώρες έκαναν πισωγυρίσματα, αναπροσάρμοσαν τη στρατηγική τους, είδαν τι δούλεψε, τι δε δούλεψε,... Αυτή είναι μία πραγματικότητα».

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. ‘κλείνετε με 1000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;'» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα. Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού» σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό» συμπλήρωσε.

«Πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις. Συμφωνείτε με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τους κανόνες που εισηγήθηκαν οι ειδικοί;» ρώτησε. «Να πείτε αν πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα..; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα υπάρχει κάποια στιγμή πολύ σύντομα που θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε

«Στο θέμα των εμβολίων έχετε μία ιστορία» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Δήλωση σας στις 2 Νοεμβρίου όταν λέγατε αναφερόμενος σε εμένα ‘πουλάει ελπίδα έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί'. Αυτά τα λέγατε κ. Τσίπρα 2 Νοεμβρίου. Υπονομεύατε προσπάθεια εμβολιασμού με τέτοιες δηλώσεις» σημείωσε.

«Λέτε τώρα - συνέχισε ο πρωθυπουργός - χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και να κάνουν οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή! Πώς το σκεφτήκατε; Το ζήτημα είναι ότι με βάση τους αριθμούς των εμβολίων που έχουμε, η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

«Αναφερθήκατε στη Γερμανία. Είναι βαριά κουβέντα. Η κα Μερκελ το έχει διαψεύσει» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που λέτε δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν. Εσείς πού το γνωρίζετε; Το πρόβλημα αφορά το τώρα. Θα υπάρχει κάποια στιγμή πολύ σύντομα που θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα χρονισμού. Αυτό ανεδείχθη από την αποτυχία της Ευρώπης να ακολουθήσει ρυθμούς Ισραήλ. Εισηγείστε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία; Να το πείτε. Τι θα σήμαινε; Ότι η χώρα θα παρέκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα μπορούσε να το κάνει αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια από τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν έχετε άλλη άποψη κ. Τσίπρα για τη διαδικασία του εμβολιασμού, να κάνουμε πιο γρήγορα την πρώτη δόση, αυτό είναι επιστημονικό ζήτημα» σημείωσε στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός. «Υπάρχουν χώρες που εμβολίασαν με την πρώτη δόση και έχει ο Θεός για τη δεύτερη. Εμείς δεν επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική. Αυτό θα ήταν ένα αντικείμενο συζήτησης. Είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

Θα προφυλαχθούν τα εργασιακά δικαιώματα

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους εργαζόμενους, είπε ότι «τα εργασιακά τους δικαιώματα θα προφυλαχθούν. Είναι ζήτημα και των ελεγκτικών μηχανισμών. Αν θέλουμε να έχουμε πολλά περισσότερα τεστ, άλλη λύση από τα self test δεν υπάρχει. Παρά τις όποιες μικρές αστοχίες κάνουμε το απολύτως σωστό. Θα ανοίξουμε τα σχολεία όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ».

«Στο ζήτημα των ΜΕΘ δεν ήθελα να επανέλθω» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός για να απευθυνθεί προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «αποσύρατε προσεκτικά τον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, ο οποίος θα έδινε αγώνα να μας πείσει. Να διαβάσω κάποιους τίτλους δημοσιευμάτων από τη δική σας εποχή: ‘Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, 75 άτομα λίστα αναμονής', ‘Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους', ‘Τραγωδία στο Σωτηρία' , ‘1.000 θάνατοι το χρόνο από ελλείψεις ΜΕΘ'. Αυτά συνέβαιναν για τέσσερα χρόνια επί δική σας διακυβέρνησης και χωρίς πανδημία. Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι «Υπάρχουν κόμματα σε αυτή την αίθουσα που τρέφονται από την πανδημία», εξηγώντας πως «θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική στην κυβέρνηση». Και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «κ. Τσίπρα κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορονοϊό και τότε τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός στον επίλογο της δευτερολογίας του, ξεκίνησε από μία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε διάλογο που είχε με την κ. Μπακογιάννη και όπως είχε αναφέρει του θύμισε τον δίσκο «Τραπεζάκια έξω» του Διονύση Σαββόπουλου. «Στον ίδιο δίσκο υπάρχει κι ένα τραγούδι που λέγεται ‘Το τσάμικο' και σ' έναν χαρακτηριστικό στίχο του λέει: ‘Η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει'. Να είναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Νομίζω ότι ο στίχος αυτός γράφτηκε για εσάς», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ