Βενιζέλος: Η κυβέρνηση ας κάνει μια πράξη συναίνεσης, να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και κώδικα ποινικής δικονομίας - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση ας κάνει μια πράξη συναίνεσης, να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και κώδικα ποινικής δικονομίας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για τον ανάγκη αλλαγής ποινικού κώδικα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για τον ανάγκη αλλαγής ποινικού κώδικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον Παύλο Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του νέου ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας.

Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει μέγιστο θεσμικό ατόπημα αυτήν την απόφαση και παρεμβολή στο έργο της δικαιοσύνης. Αν η κυβέρνηση – τονίζει – θέλει να διασφαλίσει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των νέων κωδίκων, για τους οποίους άλλωστε υπάρχει ευρεία συναίνεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν η κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού. Αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών θέλοντας να ελέγξει καταστάσεις, ματαιοπονώντας γιατί έτσι δεν ελέγχει τίποτα, αφήνει πίσω της συντρίμμια στο χώρο της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας των θεσμών, θα μπορούσε να κάνει μόνο μία πράξη συναίνεσης, αυτή που όπως πολλοί συνάδελφοί σας του δικαστικού ρεπορτάζ έχουν γράψει (υπάρχει ένα χαρακτηριστικό άρθρο σήμερα της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή) είναι η ψήφιση των κωδίκων – του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας.

Γύρω από τους κώδικες υπάρχει συναίνεση, έχουν γίνει μεγάλες επιστημονικές συζητήσεις, έχει γίνει βελτίωση των σχεδίων πάρα πολύ σημαντική. Θα μπορούσε να πάρει μία πρωτοβουλία ο υπουργός δικαιοσύνης να υπάρχει συναίνεση στην ψήφιση των κωδίκων, σε μία διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως πολύ σύντομη στη Βουλή. Και όχι να δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα, θέλοντας να πουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή εμείς θα εμφανιζόμαστε να κάνουμε, ό,τι κάναμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης, την οποία θέλουμε να χειραγωγούμε ως κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή υποστήριξη

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον Σκάι, η σύνδεση της εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση γίνεται στις Δημοκρατίες: «Στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα ανατίθεται στο υπουργικό συμβούλιο, για να υπάρχει σύνδεση της λαϊκής κυριαρχίας με την Δικαιοσύνη, στο όνομα της Δημοκρατίας», εξήγησε.

Όμως, επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει την λαϊκή υποστήριξη και για το λόγο αυτό προσφεύγει σε εκλογές: «Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει δεν εκπροσωπώ την λαϊκή κυριαρχία και πάμε σε εκλογές πώς θα εκλέξει μετά δικαστές», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, πρόσθεσε, η θητεία των δικαστών λήγει στις 30 Ιουνίου, οπότε η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την εκλογή των δικαστών, θα ήταν από την 1η Ιουλίου και μετά, όταν όμως θα είμαστε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου: «Τυπικά αποκτά την αρμοδιότητα η κυβέρνηση όταν έχουμε αποχώρηση των δικαστών, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά. Την αρμοδιότητα την είχε η κυβέρνηση και θα μπορούσε να το κάνει την 1η Ιουλίου, αλλά τότε η Βουλή θα είχε διαλυθεί προ πολλού.
Κάλλιστα τα δικαστήρια μπορούν να μείνουν λίγες ημέρες υπό τον γηραιότερο δικαστή, τέτοιο κενό έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν» είπε ο κύριος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πάντως πως μόνο μία επιτάχυνση είχαμε κατά το παρελθόν και πάλι από την κυβέρνηση Τσίπρα, όταν την βραδιά που προκηρύχθηκε δημοψήφισμα, επέλεξε την Βασιλική Θάνου.

Κρατούν την εκκρεμότητα για να εξυπηρετήσουν φτηνή κομματική σκοπιμότητα

«Μέχρι την τελευταία στιγμή επιδιώκουν ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, που χειραγωγούν γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να διοριστεί υπηρεσιακή

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών, ο κύριος Βενιζέλος εξήγησε πως βάσει Συντάγματος, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί και να είχε διορισθεί υπηρεσιακή: «Για να είμαστε ακριβείς, η διάλυση της Βουλής που εξαγγέλθηκε δεν γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά γιατί έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δυστυχώς από το 1977 υπήρξε πάρα πολύ χαλαρή εφαρμογή αυτής της διάταξης του Συντάγματος».

Απολύτως στρατηγική η ήττα στις ευρωεκλογές

«Ηταν απολύτως στρατηγική ήττα των βράδυ των εκλογών και αυτό φανηκε και στο πρόσωπο του Τσίπρα όταν ανακοίνωσε εκλογές, παρότι δεν ήθελε να το κάνει», επισήμανε ο κύριος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας, ας ανταποκριθεί, αλλά δεν θα το κάνει γιατί η στρατηγική του είναι συγκρουσιακή. Νόμιζε ότι θα ελέγχει αιωνίως τα δίκτυα εξουσίας, αλλά θα χάσει την επαφή του με την εκλογική βάση που διατηρεί, γιατί είναι ένα ποσοστό χωρίς ιστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα της αντιμνημονιακής δημαγωγίας, εξέφρασε την δυσαρέσκεια και νόμιζε ότι έχει αποκτήσει εξουσία. Θεωρήθηκε ότι "μαγεύει" επικοινωνιακά και τώρα βλέπετε μάγους και ταχυδακτυλουργούς να εμφανίζονται ως κλοουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προστασία της μεσαίας τάξης το πρωταρχικό μας μέλημα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό γιατί το ΚΙΝΑΛ κατοχύρωσε την τρίτη θέση, που οφείλεται και στην εμφάνιση του κόμματος του Βελόπουλου, είπε ο κύριος Βενιζέλος, ενώ για τις επερχόμενες εκλογές, επισήμανε πως «το ΚΙΝΑΛ κάνει νέα προσπάθεια στις εκλογές όπου απαιτείται καθαρός λόγος, πρέπει να είμαστε οι φορείς του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης επειδή είναι το μοναδικό και να σπείρουμε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, ότι είμαστε οι εγγυητές της, καθώς η προστασία της μεσαίας τάξης πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα».

Όσον αφορά το πού και αν θα είναι υποψήφιος ο ίδιος, ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε: «Δεν εναπόκειται σ' εμένα να αποφασίσω τίποτα, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί η προσπάθεια που έχω κάνει αποδίδει καρπούς. Η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να προστατεύσει το συμφέρον της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ