Τι εκτιμά η Αθήνα ότι θα προσφέρει η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, «τον οικονομικό γίγαντα που ξυπνά» -Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία - iefimerida.gr

Τι εκτιμά η Αθήνα ότι θα προσφέρει η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, «τον οικονομικό γίγαντα που ξυπνά» -Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓτΠ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία και τις δυνατότητες για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας ανέδειξε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ.

Ενδεικτικό της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που οικοδομείται μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρίγκιπα Διαδόχου του θρόνου αποτέλεσε η παρουσία του τελευταίου στην αίθουσα του φόρουμ «Future Investment Initiative» κατά την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού. Νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν επίσημη συνάντηση στην οποία συζήτησαν την διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν «οικονομικό γίγαντα που ξυπνά», όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά και η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τον Κόλπο προς την Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος βλέπει στην χώρα μας έναν εταίρο που μπορεί να ανοίξει την ευρωπαϊκή πύλη. Ειδικά, όταν το Ριάντ σκοπεύει να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στην πράσινη ενέργεια και αναζητά πύλη προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ειδικό βάρος σε αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζει και η πρόσφατη συμφωνία της Αθήνας με την Αίγυπτο, χώρα με την οποία έχει ανάλογη σχέση η Σαουδική Αραβία. Συμφώνησαν μάλιστα στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Στο τραπέζι και η τουρκική παραβατικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην συζήτηση των δύο ανδρών για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Περιέγραψε τον αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Το στίγμα της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο Ριάντ, τονίζοντας ότι «Βρισκόμαστε σε μια νέα Μέση Ανατολή. Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό.  Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Έίναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία».

«Η Τουρκία θα καταλάβει ότι η στάση της δεν την οδηγεί πουθενά»

Η εκτίμηση που έχει η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι τους προσεχείς μήνες δεν θα υπάρξουν εντάσεις στο πεδίο, πέρα από κάποιες αναμενόμενες ρητορικές εξάρσεις από την τουρκική πλευρά, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Future Investment Initiative» είπε ότι δεν πιστεύει πως υφίσταται γεωπολιτική απειλή. «Και πιστεύω ότι εν τέλει η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί μας για να επιλύσουμε τη μια βασική διαφορά που έχουμε και η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Συμφωνήσαμε με την Ιταλία και με την Αίγυπτο βάσει του διεθνούς δικαίου. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν δεχόμαστε τον εκφοβισμό και δεν υποχωρούμε σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ