The Zillers: Το εκπληκτικό νεοκλασικό του Τσίλερ με θέα την Ακρόπολη, μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο -Το παρελθόν δένει με το σύγχρονο [εικόνες] - iefimerida.gr

The Zillers: Το εκπληκτικό νεοκλασικό του Τσίλερ με θέα την Ακρόπολη, μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο -Το παρελθόν δένει με το σύγχρονο [εικόνες]

Το The Zillers στο κέντρο της Αθήνας
Ένα πολυτελές boutique ξενοδοχείο που συνδυάζει το υψηλό design με την υψηλή γαστρονομία.

Ανοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του 2016, όταν πέρασε στα χέρια του Γιάννη Βλαχογιάννη, φιλοδοξώντας να προσφέρει ξεχωριστή φιλοξενία όχι μόνο σε όσους θα το επιλέξουν για τη διαμονή τους αλλά και για όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν για να απολαύσουν ένα γεύμα στο εστιατόριο, να κάνουν ένα διάλειμμα το μεσημέρι για καφέ ή να περάσουν μερικές χαλαρές ώρες στο roof garden με την συγκλονιστική θέα στη Μητρόπολη και την Ακρόπολη. Ο λόγος για το ξενοδοχείο The Zillers στην οδό Μητροπόλεως που μαζί με το ομώνυμο εστιατόριο του, αποτελούν το στολίδι της πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι ένα από το πιο ιστορικά και χαρακτηριστικά νεοκλασικά της Αθήνας καθώς φέρεται να είναι έργο του αρχιτέκτονα από την Σαξονία Ερνέστου Τσίλλερ και γι΄αυτό όταν πρωτοάνοιξε, εντυπωσίασε και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στο κέντρο. Σε αυτό συνέβαλε ασφαλώς και το αρχιτεκτονικό γραφείο Struct Architecture με επικεφαλείς τους Κώστα Βλαχογιάννη και Θάνο Μπαμπανέλο που ανέλαβαν τον επανασχεδιασμό του The Zillers και ανέδειξαν κάθε του λεπτομέρεια.

Γι' αυτό, ακόμα κι αν έχετε αποφασίσει να επισκεφτείτε μόνο το εστιατόριο «The Zillers Roof Garden» που βρίσκεται στον 3ο όροφο, δεν γίνεται να μην κάνετε ένα πέρασμα και από τους άλλους χώρους του ξενοδοχείου, ανακαλύπτοντας τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Κύριο μέλημα για την ομάδα αρχιτεκτόνων ήταν να χαραχθεί μια στρατηγική αποκατάστασής του η οποία θα το διαμόρφωνε σε ξενοδοχείο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου.

«Η συντήρηση των μνημείων ευνοείται πάντοτε από την καταλληλότητα τους να χρησιμοποιηθούν για κάποιο σκοπό ωφέλιμο στην κοινωνία. Μια τέτοια χρήση είναι βέβαια επιθυμητή, αλλά δεν πρέπει να αλλάζει την διάρθρωση ή την διακόσμηση των κτιρίων. Οι διαρρυθμίσεις που επιβάλλει η αλλαγή της λειτουργίας τους (από νέες χρήσεις) πρέπει να αντιμετωπίζονται και ενδεχομένως να επιτρέπονται μέσα σ' αυτά τα όρια», μας θυμίζουν οι αρχιτέκτονες Κώστας Βλαχογιάννης και Θάνος Μπαμπανέλος, αναφερόμενοι στην χάρτα της Βενετίας του 1964, η οποία θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις επεμβάσεις σε διατηρητέα κτίρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματι το μεγαλεπήβολο project ολοκληρώθηκε διατηρώντας ανέπαφη τη διαχρονική κομψότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αναδεικνύοντάς την με σύγχρονες αισθητικές παρεμβάσεις.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση της μελέτης, που αφορούσε την αποκατάσταση και ριζική ανακαίνιση για την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείου, ήταν η αρμονική εγκατάσταση σε ένα αυθεντικό κέλυφος της νεοκλασικής Αθήνας, ενός σύγχρονου και άρτιου λειτουργικά αστικού χώρου φιλοξενίας, σε διαλεκτική περισσότερο με την ταυτότητα της πόλης και την εντόπια ζωή με την οποία θα εμπλακεί ο επισκέπτης/χρήστης παρά με την αδιαβάθμητη παροχή γενικών υπηρεσιών ευζωίας», λένε χαρακτηριστικά στο iefimerida οι αρχιτέκτονες συμπληρώνοντας πώς οι οποιοιδήποτε φόβοι ή ενδοιασμοί γρήγορα υποχώρησαν εμπρός στην προσδοκία της αποκατάστασης του κακοποιημένου, από τους προηγούμενους χρήστες, κτιρίου στην πρότερή του αίγλη.

Σχετικά με την αποκατάσταση του νεοκλασικού, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο χρώμα, στην αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων, σπασμένων διακοσμητικών στοιχείων και φθαρμένων επικαλύψεων. Για το εσωτερικό,
ήταν επιβεβλημένη η βελτίωση της λειτουργικότητάς ενώ από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η επαναφορά της αρχικής λειτουργίας του χώρου, ως φωτεινό αίθριο, η δημιουργία ενός ενιαίου, φωτεινού και διάφανους lobby και η διάχυση του φυσικού φωτός ως την υποδοχή του ισογείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παλιά ξύλινη σκάλα με τη ρευστή κουπαστή διατηρήθηκε στην αρχική της μορφή αφού βέβαια πρώτα επιδιορθώθηκε και συντηρήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του εσωτερικού όπως το ξύλινο πάτωμα των ορόφων, τις μαρμάρινες δαπεδοστρώσεις της εισόδου, το γύψινο διάκοσμο οροφών και ανοιγμάτων και την ξύλινη στέγη του δώματος. Τέλος, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν ο σχεδιασμός των νέων χώρων υγιεινής που δεν αλλοίωναν την γεωμετρία των δωματίων, όπως οι προηγούμενοι.

Με αντίστοιχη προσοχή έγινε και η διακόσμηση του εσωτερικού. Ψηλοτάβανα δωμάτια, αίγλη παλιού αστικού κτιρίου και μια θέα που ερωτεύονται όλοι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν ένα από τα 10 δωμάτια του The Zillers για την διαμονή τους: τη θέα στη Μητρόπολη και την Ακρόπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To εστιατόριο στο roof garden του The Zillers

Φυσικά μια καλή αφορμή για μια πρώτη γνωριμία με το The Zillers είναι να επισκεφτείτε το ξενοδοχείο για να απολαύσετε τις προτάσεις του σεφ Παύλου Κυριάκη, επικεφαλής της κουζίνας, που τον έχουμε συναντήσει ξανά στη Σπονδή, στα πολυτελή ξενοδοχεία «Andronis» στη Σαντορίνη, στο Aqua Blu στην Κω και γενικότερα έχει μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων.

Εδώ οι γραμμές είναι καθαρές και γεωμετρικές, η θέα καταπληκτική ενώ οι οικολογικοί πράσινοι φυτεμένοι τοίχοι δίνουν μια διαφορετική αισθητική εμπειρία.

Ο σεφ Παύλος Κυριάκης
Ο σεφ Παύλος Κυριάκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στο πνεύμα, και υπηρετώντας το fine dining, ο Παύλος Κυριάκης έχει δημιουργήσει ένα επίσης ξεχωριστό μενού, αφιερωμένο στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Βεβαίως, όπως μας ενημέρωσε ο Γιάννης Βλαχογιάννης το μενού διαφοροποιείται συχνά, καθώς επιθυμία τους είναι να αλλάζουν όσο το δυνατόν πιο συχνά τα πιάτα για να εκμεταλλεύονται οι πρώτες ύλες στην εποχή τους και να διατηρείται η γεύση σε υψηλά επίπεδα.

Τρία μενού γευσιγνωσίας, μεταξύ των οποίων και ένα vegetarian υπόσχονται ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της γεύσης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον βρήκαμε το καλωσόρισμα με μπενιέ με χέλι, σαντουιτσάκι φουά γκρα και αρακά με βανίλια και δυόσμο με τέλεια ισορροπία υλικών. Ακόμη πιο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, είναι το μπέργκερ με μοσχάρι ταρτάρ, joselito, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, πατάτα, bbq sauce. Συνεχίζουμε με δύο πιάτα που έχουν απόλυτα θαλασσινό άρωμα. Το πρώτο είναι η αστακομακαρονάδα με ταλιατέλες, μπισκ αρωματισμένη με περγαμόντο και μοσχολέμονο και το δεύτερο ο μπακαλιάρος με μελιτζάνα, σάλτσα λευκού κρασιού, λουίζα και porcini. Ευχάριστη έκπληξη το αρνί κλέφτικο με χεράκι, τυρί labneh, πουρέ αρακά, ελιά και αρωματικά βότανα. Το σορμπέ από αμύγδαλο, μπανάνα, μάνγκο και ανανά confit μας άλλαξε τη γεύση λίγο πριν τα γλυκίσματα που κάνουν το ωραιότερο φινάλε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 19 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό event και μια συνάντηση διεθνούς εμβέλειας που δεν πρέπει να χάσετε. Στο The Zillers ο Παύλος Κυριάκης θα συναντήσει τον πολυβραβευμένο σεφ Christoph Rainer, με 2 αστέρια Michelin, από το εστιατόριο Luce d'Oro της Γερμανίας με τους δύο σεφ να μεταφέρουν όσους δώσουν το παρών σε μια εντελώς νέα διάσταση γεύσης!

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του The Zillers:

Υψηλή γαστρονομία, μοναδική θέα και διαμονή σε ένα ιστορικό κτίριο - αρχιτεκτονικό διαμάντι…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Που: The Zillers, Μητροπόλεως 54, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3222277

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ