Henri Guibert: Ο Ελληνογάλλος σεφ που λατρεύει τα ελληνικά προϊόντα και θέλει να ταΐσει τους Αθηναίους [εικόνες] - iefimerida.gr

Henri Guibert: Ο Ελληνογάλλος σεφ που λατρεύει τα ελληνικά προϊόντα και θέλει να ταΐσει τους Αθηναίους [εικόνες]

Ο σεφ Henri Guibert
Henri Guibert
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΑΠΟΝΤΕ

Εναν κόσμο γαστρονομίας, που μπλέκει με απόλυτη αρμονία τα ελληνικά προϊόντα με την γαλλική τεχνική, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρεθούν σε ένα από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Δημιουργός αυτού του κόσμου ο Ελληνογάλλος σεφ Henri Guibert.

Στην καρδιά της πόλης, μπροστά στην ιστορική πλατεία Συντάγματος και πολύ κοντά στην Ακρόπολη, μπορείτε να αισθανθείτε μια γαλλική γαστρονομική αύρα να σας διαπερνά. Ο Ελληνογάλλος σεφ Henri Guibert προσγειώθηκε στο κέντρο της πόλης και στο NJV Athens Plaza, στις 3 Φεβρουαρίου, δημιουργώντας δύο μενού για εκείνους που εκτιμούν και απολαμβάνουν μια γαστριμαργική εμπειρία, η οποία συνδυάζει την ασυμβίβαστη ποιότητα των πρώτων υλών, τη γεύση και την παρουσίαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Henri Guibert μπορεί να έχει εργαστεί σε σπουδαία εστιατόρια με αστέρι Michelin, ωστόσο, δεν εγκλωβίστηκε μέσα στη φήμη αυτών και επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα, δημιουργώντας τη δική του ιστορία γεύσης. Αλλωστε, υπάρχει σύνδεση με τη χώρα μας. Μην ξεγελιέστε από το όνομά του, ο σεφ Henri Guibert έχει μητέρα Ελληνίδα και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Το 1998 επισκέφθηκε την Πάρο και όπως φάνηκε η σχέση του με το νησί ήταν καρμική, καθώς πέρυσι έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και δημιούργησε το εστιατόριο Henri G.

Φωτογραφίες: Τα μενού του σεφ Henri Guibert

Η γνωριμία με τις γαστριμαργικές δημιουργίες του Ελληνογάλλου σεφ έγινε ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Με θέα το Σύνταγμα και την Σταδίου, βρεθήκαμε στον ημιώροφο του NJV Athens Plaza και το Explorer's Bar∙Bistro. Τα τραπέζια έντυναν λευκά τραπεζομάντιλα και τα μαχαιροπίρουνα είχαν τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση. Ο χώρος θυμίζει παραδοσιακό βρετανικό κλαμπ με ξύλινη επένδυση στους τοίχους, κρυστάλλινες απλίκες και αναπαυτικές, δερμάτινες καρέκλες, χωρίς, ωστόσο, η ατμόσφαιρα να είναι επιτηδευμένη. Τα μεγάλα παράθυρα προσφέρουν θέα στην πόλη, κάνοντας την βουή της να μοιάζει τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από μια μοναδική στιγμή απόλαυσης που εκτυλίσσεται.

Explorer's Bar∙Bistro
Explorer's Bar∙Bistro

Η ώρα για το πρώτο πιάτο έφτασε. Λευκή ψαρόσουπα με σχοινόπρασο, σκορδάτα κρουτόν και σάλτσα Harissa. Η σούπα ζεστή, αλλά όχι καυτή, μύριζε θάλασσα και τα κρουτόν συμπλήρωναν το πιάτο με την πιο crunchy υφή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λευκή ψαρόσουπα με σχοινόπρασο, σκορδάτα κρουτόν και σάλτσα Harissa
Λευκή ψαρόσουπα με σχοινόπρασο, σκορδάτα κρουτόν και σάλτσα Harissa

Στη συνέχεια, στο τραπέζι ήρθε ο τόνος ταρτάρ με γουακαμόλε και μους ούζου. Δροσερός τόνος με γουακαμόλε του ονείρου που ήθελες να απολαύσεις ακόμα και την τελευταία πιρουνιά.

Τόνος ταρτάρ με γουακαμόλε και μους ούζου
Τόνος ταρτάρ με γουακαμόλε και μους ούζου

Τα κυρίως πιάτα ήταν διαφορετικά. Το ένα μενού περιλαμβάνει ψάρι και το άλλο κρέας, προκειμένου να καλύψει κάθε απαίτηση και να ικανοποιήσει όλους τους ουρανίσκους. Το μυλοκόπι κονφί σε αλατισμένο βούτυρο και πουρέ πατάτας με ελληνική τρούφα σερβιρίστηκε. Το πιάτο πρώτα ικανοποίησε τα μάτια και μετά την γεύση, καθώς η ποσότητα του ψαριού ήταν πλούσια, ενώ ο μυρωδάτος πουρές πατάτας λόγω της τρούφας ταίριαζε απόλυτα με το μυλοκόπι. Παρόλο που έχει αρκετά έντονη μυρωδιά, δεν επισκίαζε το πεντανόστιμο ψάρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μυλοκόπι κονφί σε αλατισμένο βούτυρο και πουρέ πατάτας με ελληνική τρούφα
Μυλοκόπι κονφί σε αλατισμένο βούτυρο και πουρέ πατάτας με ελληνική τρούφα

Σειρά είχε το μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα με πάστα ελιάς καλαμών και ψητά λαχανικά με θυμαρίσιο μέλι. Τα λαχανικά σαν ένα μικρό πυργάκι χάριζαν χρώμα στο πιάτο, ενώ το άψογα ψημένο φιλέτο έλιωνε στο στόμα.

Φιλέτο μοσχαριού με λαχανικά
Μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα με πάστα ελιάς καλαμών και ψητά λαχανικά με θυμαρίσιο μέλι

Εκείνη τη στιγμή στο διπλανό τραπέζι εμφανίστηκε ο σεφ, ο οποίος συνομιλούσε με τους καλεσμένους του. Χαμογελαστός και ευγενικός άκουσε να τον αποθεώνουν για τη νοστιμιά των πιάτων του και να του κάνουν ερωτήσεις περί έμπνευσης και υλικών. Ολοι ήθελαν να ακούσουν τα μυστικά του και τις γαστρονομικές του προτιμήσεις. Φορώντας τη μαύρη του στολή, που στα αριστερά της έγραφε με καλλιγραφικά γράμματα «henri g», πλησίασε και το δικό μας τραπέζι. Μας μίλησε σε άπταιστα ελληνικά για τον συνδυασμό της γαλλικής τεχνικής και των ελληνικών προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε στην αγάπη για τα προϊόντα της ελληνικής γης και θάλασσας. Οταν, δε, στη συζήτηση έγινε λόγος για τη διαφορά γεύσης και την υπεροχή των καρπών της ελληνικής γης σε σύγκριση με άλλες περιοχές, συμφώνησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ώρα του γλυκού είχε φτάσει και πρώτη στο τραπέζι σερβιρίστηκε μους σοκολάτας gauanaja 70% με φράουλες μαριναρισμένες σε πετιμέζι. Οι κατακόκκινες φράουλες αγκάλιαζαν την μους, η οποία έλιωνε στο στόμα. Το μαγικό με το συγκεκριμένο γλυκό είναι ότι δεν είχε καθόλου ζάχαρη, όπως μας ενημέρωσε ο σεφ Henri Guibert, κάτι που δημιούργησε χαμόγελα μιας και οι «ενοχές» σκόρπισαν μακριά.

Μους σοκολάτας gauanaja 70% με φράουλες μαριναρισμένες σε πετιμέζι
Μους σοκολάτας gauanaja 70% με φράουλες μαριναρισμένες σε πετιμέζι

Το γεύμα δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο από την άφιξη του γλυκού του δεύτερου μενού. Carpaccio μάνγκο με γλυκό τριαντάφυλλο και παγωτό γιαούρτι. Ενα πιάτο με χρώματα που έφερε στο νου ηλιόλουστο καλοκαίρι. Ο σεφ μας είπε ότι το γιαούρτι είναι ειδική παραγγελία και η αλήθεια είναι ότι η νοστιμιά του παγωτού δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Την ίδια στιγμή, το δροσερό μάνγκο ενωνόταν με την ιδιαίτερη γεύση του γλυκού τριαντάφυλλου που μοσχοβολούσε.

Carpaccio μάνγκο με γλυκό τριαντάφυλλο και παγωτό γιαούρτι
Carpaccio μάνγκο με γλυκό τριαντάφυλλο και παγωτό γιαούρτι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φιλοσοφία του Henri Guibert συνοψίζεται σε αυτό που αναφέρει ο ίδιος για τις δημιουργίες του: «Συνδύασα αγαπημένα προϊόντα της Ελληνικής γης, ακολουθώντας γαλλική τεχνική για δύο διαφορετικά μενού που θα εμπλουτίσουν την αθηναϊκή γαστρονομική εμπειρία».

Ποιος είναι ο Ελληνογάλλος σεφ Henri Guibert

Ο Henri Guibert ξεκίνησε την καριέρα του στο γαλλικό εστιατόριο Auberge de Chavanne που έχει αστέρι Michelin, ενώ στη συνέχεια άναβε τις κουζίνες του φημισμένου ξενοδοχείου Hollington House στο Reading της Αγγλίας, το οποίο ανήκε στην γαλλική αλυσίδα των πολυτελών Relais et Chateaux.

Μετά από πολλά χρόνια στη Γαλλία σε διαφορετικά εστιατόρια, βρήκε το δικό του σπίτι στην Πάρο. Ενα νεοκλασσικό αρχοντικό από το 1890 στην Παροικιά στεγάζει το Henri G. Στο εστιατόριο δημιουργούνται πιάτα με χαρακτήρα μεσογειακό, χρησιμοποιώντας επιλεγμένα παριανά προϊόντα, με πινελιές γαλλικής κουζίνας και savoir-faire.

Ο σεφ Henri Guibert
Ο σεφ Henri Guibert
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ