Πού κόλλησε η ανάπλαση Συντάγματος-Πανεπιστημίου, πότε θα είναι έτοιμη -Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Β. Αξιώτης απαντά - iefimerida.gr

Πού κόλλησε η ανάπλαση Συντάγματος-Πανεπιστημίου, πότε θα είναι έτοιμη -Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Β. Αξιώτης απαντά

Ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του δήμου Αθηναίων Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης
Ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του δήμου Αθηναίων Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης

Τι φταίει για τις καθυστερήσεις στα έργα ανάπλασης που κρατάνε «αιχμάλωτο» το Σύνταγμα και μέρος της Πανεπιστημίου; Πότε θα παραδοθούν; Γιατί είναι τόσο αποκαρδιωτική η εικόνα της; Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης απαντά.

«Ρίξε το φταίξιμο στα αρχαία» είναι η κλασική συμβουλή εργολάβων και κατασκευαστικών εταιρειών, είτε πρόκειται για δημόσια έργα, είτε για ιδιωτικές κατοικίες στην Αθήνα. Και δεν είναι ψέμα αυτό, αλλά ούτε και έκπληξη: όπου και αν σκάψεις στην πόλη θα βρεις αρχαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή ήταν και η βασική αιτία των καθυστερήσεων στα έργα ανάπλασης στο Σύνταγμα, που τελικά θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου, όπως αποκαλύπτει στο iefimerida o Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, που ασκεί και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος.

Eνα χαρακτηριστικό κολάζ φωτογραφιών από τις εργασίες στο κέντρο της πόλης
Eνα χαρακτηριστικό κολάζ φωτογραφιών από τις εργασίες στο κέντρο της πόλης

Μας δίνει τα νέα οριστικά χρονοδιαγράμματα, απαντά για την αισθητική εικόνα των εργοταξίων στο κέντρο της πόλης με το κύμα τουριστών να καταφθάνουν ήδη και τους πολίτες εδώ και καιρό πλέον να διαμαρτύρονται για την εικόνα που υπάρχει και να πλημμυρίζουν τα social media με σχετικές αναρτήσεις. Και εξηγεί τι θα γίνει ως το επόμενο καλοκαίρι, έχοντας πίσω του μια ασπρόμαυρη μεγεθυμένη εικόνα του σιντριβανιού της Ομόνοιας -με τα ορμητικά νερά σχεδόν να κρύβουν την πόλη. Αλλωστε, για αυτόν, τα έργα της Ομόνοιας φαίνεται ότι είναι ένας σημαντικός «οδηγός».

  • Θυμάμαι τον Αύγουστο τον δήμαρχο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, να λέει ότι σε έξι μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Πέρασαν εννιά και υπάρχουν ακόμα εργοτάξια.
  • Εξι με οκτώ μήνες ήταν το χρονοδιάγραμμα.
  • Σας λέω τι άκουσα τον ίδιο τον δήμαρχο να λέει, υπάρχει και σε βίντεο εξάλλου. Αντίστοιχα είχε ανακοινωθεί ότι σε έξι μήνες (από την αρχή Δεκέμβρη) θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των εργασιών στην Πανεπιστημίου, ως τη Σίνα. Πριν έρθω εδώ σήμερα πήγα στα σημεία. Τα έργα όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν είδα εργάτες καν, παρά από ένα σημείο στο Σύνταγμα, ενώ το εργοτάξιο ήταν γεμάτο σκουπίδια και οι λινάτσες ήταν σκισμένες. Τι συμβαίνει;
  • Το χρονοδιάγραμμα του Συντάγματος ήταν έξι ως οκτώ μήνες. Τα έργα ξεκίνησαν 1η Σεπτεμβρίου, στις 13 Αυγούστου έγινε ο αποκλεισμός της πρώτης φάσης οπότε και δόθηκε η σχετική άδεια από την Τροχαία. Οι οκτώ μήνες είναι τέλη Απρίλη. Πρακτικά μιλάμε για μια καθυστέρηση 15 ημερών.
  • Με μια εικόνα όμως, στα εργοτάξια, που δεν δείχνει ότι θα είναι πανέτοιμο σε 15 μέρες και με την Αθήνα ήδη να πλημμυρίζει με τουρίστες -για να μην μιλήσουμε για την ψυχολογία και ταλαιπωρία των πολιτών. Πότε θα παραδοθεί τελικά;
  • Ο νέος ορίζοντας ολοκλήρωσης που έχουμε για το Σύνταγμα είναι γύρω στις 15 Ιουνίου. Σε έναν μήνα περίπου.
  • Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης;
  • Στο Σύνταγμα βρέθηκαν αρχαιότητες.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μην μου πείτε ότι πέσατε από τα σύννεφα. Οπου και αν σκάψει κάποιος στην Αθήνα βρίσκει αρχαία από κάτω. Δεν μπορεί να μην είχε εκτιμηθεί αυτό στα χρονοδιαγράμματα.
  • Το να βρεις αρχαία είναι αναμενόμενο. Σημασία έχει το τι αρχαία είναι. Βρήκαμε πολλά κατά τη διάρκεια των εκσκαφών. Και βέβαια υπάρχει η σημασία του κάθε ευρήματος. Εκεί καλείται η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων να κρίνει αν η σημασία του ευρήματος είναι τέτοια που δεν επιτρέπεται η αποδόμησή του, ή αν είναι ήσσονος σημασίας.
  • Οπότε θάβεται, καλύπτεται, σε αυτή την περίπτωση υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων;
  • Ακριβώς. Αυτό έγινε και στο Σύνταγμα.
  • Τι βρέθηκε στο Σύνταγμα;
  • Δεν μπορώ να σας το πω, διότι καλύπτεται από τον αρχαιολογικό νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού. Θα σας πω το αποτέλεσμα: δεν υπήρχε η δυνατότητα αποδόμησης του ευρήματος, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να μετατραπούν τον Μάρτιο οι αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες. Αυτό άλλωστε θα το δείτε και στην τελική μορφή της πλατείας Συντάγματος -κοντός ψαλμός αλληλούια- που υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό στην είσοδο της Ερμού. Σήμερα που μιλάμε, 11 Μάη, βρίσκονται 24 άτομα και 4 μηχανήματα και γίνονται «σιδερώματα» στην πλευρά της Καραγιώργη Σερβίας.
  • Είναι το μοναδικό σημείο που είδα εργάτες σήμερα, όντως.
  • Ακούστε όμως, βρήκαμε και ένα χάος που δεν περιμέναμε να αντικρίσουμε όσον αφορά στο γερασμένο δίκτυο υποδομών που διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας. Στην πλατεία Συντάγματος έχουμε κρίσιμες υποδομές που είναι ΔΕΗ, χαμηλή και μέση τάση (σας θυμίζω από εκεί ηλεκτροδοτείται το κτίριο της Βουλής), φυσικό αέριο που τροφοδοτεί όλη την Αθήνα, δίκτυο ΟΣΥ για τα τρόλεϊ που πέρα από το υπέργειο έχει και υπόγειο δίκτυο, έχουμε ΕΥΔΑΠ. Μπήκαμε στη διαδικασία να τα χαρτογραφήσαμε γιατί δεν υπήρχε ακριβής αλλά ενδεικτική θέση των δικτύων -τώρα είναι όλα καταγεγραμμένα και αν χρειαστεί να γίνουν εργασίες στο μέλλον θα είναι άμεσες. Εγιναν επίσης νέα δίκτυα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Μιλάμε για ένα tetris. Eτσι σε αυτή την συνθήκη, αρχαιολογικών ευρημάτων και μη χαρτογραφημένων δικτύων ήρθαμε να βάλουμε μια τάξη. Μιλάμε για ένα έργο που περιμένουμε δεκαετίες. Σας θυμίζω ότι η αρχική μελέτη έγινε το 2000 από την ΕΑΧΑ.
Τι αντικρίζει ο πολίτης ή ο τουρίστας στην αρχή της Ερμού, κοιτάζοντας προς την Καραγιώργη Σερβίας
Τι αντικρίζει ο πολίτης ή ο τουρίστας στην αρχή της Ερμού, κοιτάζοντας προς την Καραγιώργη Σερβίας
  • Την «αείμνηστη» ΕΑΧΑ που δεν υπάρχει καν πια…
  • Ένα έργο που περιμέναμε 20 χρόνια ξεκίνησε και θα έχει μια καθυστέρηση ενάμιση μήνα, δεν ξέρω γιατί οδηγεί σε μια τέτοια κραυγή. Θεωρώ ότι θα τελειώσει και το αποτέλεσμα θα διαψεύσει και τους πλέον δύσπιστους. Σας θυμίζω τι έγινε και με τα έργα στην Ομόνοια.
  • Το βασικό πρόβλημα της κραυγής, της γκρίνιας, είναι ότι δεν υπάρχει ενημέρωση. Εχουμε μείνει οι πολίτες στις αρχικές χαρμόσυνες εξαγγελίες και μετά βλέπουμε τα εργοτάξια, την σκόνη, τις λινάτσες χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει. Χωρίς να ξέρουμε αυτά που τώρα μας λέτε. Αρα ένα έλλειμα σημαντικό ενημέρωσης και επικοινωνίας με τον πολίτη έχει παίξει τον ρόλο του.
  • Το κατανοώ αλλά αν κάθε φορά που προέκυπταν προβλήματα βγάζαμε ένα δελτίο Τύπου… Τα προβλήματα είναι καθημερινά.
  • Ναι, αλλά δεν μιλάμε για καθημερινές εργασίες. Μιλάμε για μια ανάπλαση, στο Σύνταγμα, στην βιτρίνα της πόλης, μια ανάπλαση που διαφημίστηκε πολύ. Και με την Αθήνα ήδη γεμάτη τουρίστες.
  • Το κατανοώ αυτό που λέτε. Προτιμώ να βγάλουμε ένα δελτίο Τύπου που θα λέμε το Σύνταγμα είναι ολοκληρωμένο.
  • Ποια είναι λοιπόν τα βήματα που απομένουν για το Σύνταγμα;
  • Είμαστε στο τελικό στάδιο, ολοκληρώθηκαν όλες οι υποδομές, τελειώνει το σιδέρωμα, πέφτουν τα πρώτα μπετά και μπαίνει το ειδικό μάρμαρο, πέντε εκατοστά. Μάρμαρο Τρανοβάλτου που αξίζει στην πλατεία Συντάγματος. Εχει μια ειδική επεξεργασία για να μην γλιστρά ο κόσμος. Το μάρμαρο αυτό βγαίνει από την Κοζάνη. Μετά θα μπουν τα δέντρα που ήδη βρίσκονται σε ένα φυτώριο της Αττικής και οι πέργκολες που είναι έτοιμες και αρκεί απλά να τοποθετηθούν. Να σας πω ότι θα γίνουν μικρές επιδιορθώσεις και στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Βέβαια, μην ξεχνάτε, καθυστερήσεις έχουμε σε κάθε τεχνικό έργο -ακόμα και το μπάνιο αν αλλάξει κάποιος στο σπίτι του θα χρειαστεί τελικά περισσότερο καιρό απ΄ ότι υπολόγιζε. Τα τεχνικά έργα είναι δύσκολα μέχρι να ξεκινήσουν, όχι να τελειώσουν. Όταν αρχίσεις να το εκτελείς, θα το τελειώσεις. Όπως έγινε με την Ομόνοια, το ίδιο θα γίνει με το Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου. Το αποτέλεσμα θα αναπτερώσει όλη την περιοχή.
Χαρακτηριστική εικόνα της Πανεπιστημίου, στο ύψος της Σίνα, από ψηλά
Χαρακτηριστική εικόνα της Πανεπιστημίου, στο ύψος της Σίνα, από ψηλά
  • Στην Πανεπιστημίου τώρα, όπου ξεκίνησαν τα έργα Δεκέμβριο με χρονοδιάγραμμα επίσης έξι μηνών για το τμήμα ως τη Σίνα, τι γίνεται; Σήμερα δεν είδα ούτε έναν εργάτη, ενώ το εργοτάξιο είναι γεμάτο με σκουπίδια.
  • Στην Πανεπιστημίου η κατάσταση με τα υπόγεια δίκτυα υποδομών είναι δέκα φορές χειρότερη από ότι στο Σύνταγμα. Όλα περνούσαν από το οδόστρωμα κατά κύριο λόγο. Κανένας δεν πίστευε ότι θα υπάρξει ένας δήμαρχος στην Αθήνα που θα κάνει την διαπλάτυνση της Πανεπιστημίου.
  • Δεν το περίμενε επειδή τα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά φαρδιά, ήδη. Πολλοί το θεωρούν περιττό.
  • Η αξία της διαπλάτυνσης δεν είναι υποκειμενική, πλέον έχει κριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Πρέπει να κριθεί και από τους πολίτες όμως.
  • Φυσικά. Και πιστεύω ότι θα το ευχαριστηθούν. Συνεπώς, δεν πίστευαν  στο παρελθόν ότι θα βρεθεί δήμαρχος να κάνει διαπλάτυνση στην Πανεπιστημίου. Βρέθηκε όμως ο Μπακογιάννης και είπε «θα την κάνω». Όπως είχε πει και ο ίδιος, για να γίνει αυτό «αποφασίσαμε να περάσουμε μέσα από την τζαμαρία». Σας θυμίζω τι γινόταν τότε με τα κυκλοφοριακά θέματα. Αν δεν το είχαμε κάνει με τον Μεγάλο Περίπατο και πηγαίναμε τώρα να εφαρμόσουμε τις μελέτες, λόγου χάρη στην πλατεία Συντάγματος, το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μόνιμο έργο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Τα δίκτυα υποδομών στην Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο μέσης και χαμηλής τάσης όπως στο Σύνταγμα, αλλά είναι και υψηλής τάσης (20.000 βολτ και πάνω). Διέρχονται από εκεί όλα τα δίκτυα της Αττικής. Μετατόπιση, δε, τέτοιων δικτύων είναι δύσκολή και χρονοβόρα. Και εδώ χαρτογραφήθηκαν όλα, έγιναν διερευνητικές τομές, επιβεβαιώθηκε η θέση τους. Τώρα γίνονται οι μελέτες μετατόπισης των στύλων της ΟΣΥ για τα τρόλεϊ, ακόμα και υπόγεια για τα βάθρα των στύλων. Πολλές εργασίες γίνονται το βράδυ που δεν κινούνται τα τρόλεϊ. Ετσι θα προχωρήσουμε σε προσαρμογή και των αρχιτεκτονικών μελετών. Συνολικά η Πανεπιστημίου θα χρειαστεί 14 ως 16 μήνες.
  • Το τμήμα ως την οδό Σίνα πότε θα παραδοθεί;
  • Τέλος Ιουλίου τελειώνει αυτό το κομμάτι και προχωράμε στο αμέσως επόμενο, μπροστά στην Τριλογία μέχρι την Ιπποκράτους. Αυτό το κομμάτι θα αρχίσει Αύγουστο, που είναι μια καλή χρονική στιγμή. Από Ιπποκράτους ως την Ομόνοια θα είναι συνεχόμενες οι εργασίες. Το σημαντικό είναι ότι στα επόμενα τμήματα έχουμε τελειώσει τις διερευνητικές τομές για τα δίκτυα, άρα οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα. Αρχές του 2023 θα γυρίσουμε πίσω, στην Βασιλέως Γεωργίου, εκεί που είναι η Μεγάλη Βρετάνια και θα πάμε ως την πλατεία Κλαυθμώνος. Το τελευταίο κομμάτι είναι ξανά ως την πλατεία Ομονοίας. Υπολογίζουμε ότι συνολικά το έργο θα παραδοθεί το επόμενο καλοκαίρι.
Στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, κοιτάζοντας προς το Σύνταγμα.
Στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, κοιτάζοντας προς το Σύνταγμα.
  • Ένα σημαντικό ζήτημα που υπάρχει επίσης, είναι αυτό της αισθητικής, του σεβασμού προς τον πολίτη που αντικρύζει βρώμικα σκάμματα, λινάτσες που ανεμίζουν, με τρύπες, χαλαρές περιφράξεις, σκουπίδια. Η εμπειρία των αντίστοιχων παρεμβάσεων στο εξωτερικό δείχνουν ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίφραξη και την εικόνα των εργοταξίων. Ακόμα και με προβολές ή ψηφιακές εκτυπώσεις έργων τέχνης…
  • Εχετε δει άλλο έργο στην Αθήνα που να έχει διαφημιστικά του έργου μπροστά στους μουσαμάδες; Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε με βάση τη νομοθεσία εκτέλεσης δημοσίων έργων για επικοινωνιακούς λόγους, για την ενημέρωση του κοινού. Σου επιτρέπει δίχτυ, μουσαμά με εκτυπωμένα γραφιστικά, ή τσίγκινες επιφάνειες όπως είχε γίνει παλιά στην Ομόνοια. Σε κάθε διαδήλωση όμως υπάρχουν σπρέι, καψίματα, παρεμβάσεις. Δεν ήταν ποτέ στην φιλοσοφία, κανενός έργου, αυτό που κάναμε στο Σύνταγμα και στην Πανεπιστημίου. Πρώτη φορά εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη κάλυψη των έργων με αυτό τον τρόπο.
  • Όμως, σίγουρα μπορείτε και καλύτερα.
  • Συμφωνώ. Αλλά τουλάχιστον δώσαμε στην εικόνα του εργοταξίου μια αίσθηση που να εναρμονίζεται με την υπόλοιπη ζωή της πόλης. Θα το δούμε για το μέλλον, αλλά πάντα στο πλαίσιο του νόμου.
  • Και βέβαια το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της έλλειψης ενημέρωσης. Της επικοινωνίας. Μετά τις αρχικές εξαγγελίες, ο πολίτης δεν έμαθε τίποτα για τη εξέλιξη των έργων, τα νέα χρονοδιαγράμματα, τα προβλήματα. Τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη. Αυτό ίσως προκάλεσε την «κραυγή» που είπατε στην αρχή της συζήτησής μας.
  • Κρατώ αυτό που λέτε για το έλλειμα ενημέρωσης. Ο κόσμος το μόνο που ζητάει από τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή είναι όμορφο.
  • Και λειτουργικό…
  • Και αυτό και θα γίνει. Όταν ξεκινούσαμε κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει πόλεμος, ότι οι τιμές θα πάνε στα ύψη. Σε εμάς τα έργα όμως δεν σταμάτησαν, όπως συμβαίνει αλλού.
  • Η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει το κέντρο της.
  • Αν δεν κάναμε αυτές τις παρεμβάσεις, τότε θα το χάναμε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ