Πανελλαδικές: Δείτε τις απαντήσεις στα Λατινικά, στη Χημεία και στην Πληροφορική -Η τελική εκτίμηση - iefimerida.gr

Πανελλαδικές: Δείτε τις απαντήσεις στα Λατινικά, στη Χημεία και στην Πληροφορική -Η τελική εκτίμηση

πανελλήνιες 2023
Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια της χώρας.

Το iefimerida.gr δημοσίευσε πρώτο τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ ακολούθησαν οι εκτιμήσεις για τα Λατινικά, για τη Χημεία και για την Πληροφορική, από την έμπειρη ομάδα των φροντιστηρίων έλιξ.

Σύμφωνα με τους διδάσκοντες των φροντιστηρίων έλιξ, τα σημερινά θέματα ήταν σε γενικές γραμμές βατά, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Ας δούμε όμως σε βάθος τα σημερινά θέματα, την εκτίμηση των φροντιστηρίων έλιξ και τις προτεινόμενες απαντήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανελλήνιες 2023: Το σχόλιο των φροντιστηρίων έλιξ για τα Λατινικά

Λεπτά μετά την ανακοίνωση των θεμάτων, η ομάδα των φροντιστηρίων έλιξ έκανε την πρώτη εκτίμηση για τα Λατινικά.

Όπως ανέφεραν, «τα φετινά θέματα των Λατινικών είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα. Για πρώτη φορά έπεσαν τόσο στη Γραμματική όσο και στο Συντακτικό ασκήσεις νέου τύπου εξέτασης (ασκήσεις εντοπισμού) χωρίς όμως να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία. Τα ζητούμενα προέρχονται από αποσπάσματα των κειμένων 23 και 38 του σχολικού εγχειριδίου». 

Οι απαντήσεις στα Λατινικά

Ακολουθούν οι απαντήσεις στα Λατινικά από την ομάδα των φροντιστηρίων έλιξ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελική εκτίμηση για τα Λατινικά

Η τελική εκτίμηση των φροντιστηρίων έλιξ για τα Λατινικά:

Στο πρώτο θέμα (θέμα Α1) οι υποψήφιοι κλήθηκαν να μεταφράσουν αποσπάσματα των κειμένων 23 και 38. Το δεύτερο θέμα (θέμα Β) δεν παρουσιάζει αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Ειδικότερα, η άσκηση εισαγωγής (ερώτημα Β1) ήταν μέτριας δυσκολίας και μάλλον διευκόλυνε τους μαθητές καθώς ήταν ερώτηση κλειστού τύπου (Σωστού- Λάθους). Την ίδια ευκολία παρουσίαζε και το ερώτημα που σχετίζεται με την ετυμολογία των λέξεων (Β2).

Οι ασκήσεις γραμματικής (Θέμα Γ) κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης και εκτός από τις τυπικές ασκήσεις, ζητήθηκε για πρώτη φορά από τους μαθητές να εντοπίσουν τα ουσιαστικά της γ΄ κλίσης και έπειτα να γράψουν τον ζητούμενο τύπο (Γ1α). Το ίδιο συνέβη και με την άσκηση (Γ2α), όπου οι υποψήφιοι κλήθηκαν να βρουν τέσσερα ρήματα σε οριστική έγκλιση και να τα μεταφέρουν στον μέλλοντα. 

Τέλος, οι ασκήσεις του συντακτικού (Θέμα Δ) ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, και πέρα από την συνηθισμένη άσκηση της συντακτικής αναγνώρισης των όρων, υπήρχε διαφοροποίηση στη εκφώνηση της ερώτησης του χαρακτηρισμού δευτερευουσών προτάσεων, καθώς ζητήθηκε πρώτα ο εντοπισμός τους και μετά η συντακτική τους αναγνώριση (θέμα Δ2α) Το Συντακτικό προϋπόθετε καλή γνώση των συντακτικών φαινομένων καθώς ζητήθηκε (ερώτημα Δ2β) και τροπή του ευθύ λόγου σε πλάγιο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανελλήνιες: Η εκτίμηση για την Πληροφορική

Αναφορικά με τα θέματα της Πληροφορικής τα φροντιστήρια έλιξ σημειώνουν:

«Θέματα στα οποία πρώτη φορά εφαρμόζεται η μοριοδότηση -του κάθε θέματος- με 25 μονάδες. Ευκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά, οι μαθητές που είχαν προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μπορούσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των θεμάτων έχοντας τη δυνατότητα να γράψουν ακόμα και άριστα. Και φέτος μεγάλο μέρος των θεμάτων αναφέρονταν στη νέα ύλη. Το θέμα Α δεν περιείχε καμία έκπληξη σε αντίθεση με το θέμα Β όπου β2 και β3 αποτελούν θέματα νέου τύπου. Το θέμα Γ βατό και ξεφευγε από την λογική των τελευταίων ετών. Υπάρχει μια παγίδα στο ερώτημα Γ5 που αρκετοί μαθητές δεν θα μπορέσουν να την σκεφτούν με μικρό βαθμολογικό κόστος. Το θέμα Δ είναι αναμενόμενο χωρίς καμία δυσκολία σε βασικές μεθοδολογίες πινάκων».

Οι απαντήσεις στην Πληροφορική, από τα φροντιστήρια έλιξ

Ακολουθούν οι απαντήσεις στην Πληροφορική από τα φροντιστήρια έλιξ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανελλαδικές: Η εκτίμηση των φροντιστηρίων έλιξ για τη Χημεία

Η ομάδα διδασκόντων των φροντιστηρίων έλιξ χαρακτηρίζει ως βατά τα θέματα της Χημείας, επισημαίνοντας ότι ακόμα και στα μη αναμενόμενα θέματα δεν υπάρχουν παγίδες.

Συγκεκριμένα, τα φροντιστήρια έλιξ αναφέρουν τα εξής για τη Χημεία:

«Τα θέματα της Χημείας χαρακτηρίζονται βατά, καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε διαβασμένους μαθητές. Στο Α’ θέμα καλύπτονται βασικά σημεία της ύλης, χωρίς παγίδες. Το Α5 είναι μορφής Σωστού-Λάθους μετά από καιρό. Το Β’ θέμα δεν παρουσιάζει επίσης δυσκολία, με το ερώτημα Β3 να βασίζεται σε άσκηση του σχολικού βιβλίου. Το Γ’ θέμα περιλαμβάνει υπολογιστικά θέματα από θερμοχημεία, κινητική, ισορροπία και οργανική χημεία, με ανεξάρτητα ερωτήματα. Στο Δ’ θέμα δεν υπάρχει το κλασικό "δέντρο" οργανικής, αλλά θέματα με στοιχειομετρικούς υπολογισμούς, όπου χρειάζεται προσοχή στους υπολογισμούς, χωρίς ωστόσο παγίδες».

Απαντήσεις στη Χημεία

Οι απαντήσεις στη Χημεία από τα φροντιστήρια έλιξ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φροντιστήρια έλιξ: Ο δρόμος για την επιτυχία στις Πανελλήνιες

Τα φροντιστήρια έλιξ, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, έχουν μια ιστορία 23 ετών και σε αυτό το διάστημα έχουν οδηγήσει πάνω από 11.000 υποψηφίους στην επιτυχία.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια (2013-2022):

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• 472 επιτυχόντες σε υψηλόβαθμες Σχολές Υγείας
• 406 επιτυχόντες σε υψηλόβαθμες Ανθρωπιστικές Σχολές
• 585 επιτυχόντες σε υψηλόβαθμες Θετικές Σχολές
• 340 επιτυχόντες σε υψηλόβαθμες Σχολές Οικονομίας & Πληροφορικής

Τα τρία Α των φροντιστηρίων έλιξ:

  • Αξιοπιστία: ό,τι λέμε το κάνουμε
  • Αξία: ό,τι κάνουμε έχει άξια
  • Αποτέλεσμα: από τα έλιξ στο Πανεπιστήμιο

… και περνάμε καλά!

Μάθετε περισσότερα για τα φροντιστήρια έλιξ κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ