Μετεγγραφές φοιτητών 2022: Ποια τα κριτήρια, ποιοι οι περιορισμοί -Οι 2 «δρόμοι» και οι αντιστοιχίες [οδηγός] - iefimerida.gr

Μετεγγραφές φοιτητών 2022: Ποια τα κριτήρια, ποιοι οι περιορισμοί -Οι 2 «δρόμοι» και οι αντιστοιχίες [οδηγός]

Φοιτητές σε αμφιθέατρο
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Με τα ενοίκια και την ενεργειακή κρίση να «εκτοξεύουν» το κόστος της φοιτητικής κατοικίας, φέτος αναμένεται να είναι περισσότεροι οι φοιτητές που θα επιδιώξουν τη μετεγγραφή τους.

Η μετεγγραφή ενός φοιτητή μπορεί να γίνει είτε επειδή υπάρχει αδελφός/ή σε άλλη πόλη, είτε επειδή η οικογένεια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ούτε τη φοίτηση ενός παιδιού σε άλλη περιοχή και θέλει να γυρίσει το πατρικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του stadiodromia.gr, «για τις μετεγγραφές υπάρχουν δυο “δρόμοι”. Ο πρώτος είναι να γίνει με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Αυτή η κατηγορία έχει έναν ποσοτικό περιορισμό, καθώς αφορά μόνο το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα».

Ο δεύτερος, συνεχίζει ο κ. Στρατηγάκης, «αφορά τις περιπτώσεις αδελφών που φοιτούν σε ΑΕΙ και μπορεί να γίνει μόνο στο 1ο έτος, ενώ δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός. Δηλαδή, αν πληρούνται τα κριτήρια τότε παίρνει μετεγγραφή οπωσδήποτε. Η διαφορά είναι ότι εδώ μετακινείται μόνο ο αδερφός που είναι στο 1ο έτος. Μόνο αυτός μπορεί να κάνει αίτηση μετεγγραφής».

Οι δυο περιορισμοί για τις Μετεγγραφές φοιτητών

Η μετεγγραφή ενός φοιτητή δεν μπορεί, ωστόσο, να γίνει σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα. «Θα πρέπει να είναι ένα αντίστοιχο τμήμα με αυτό που ήδη φοιτά ή πέρασε. Αυτά τα τμήματα, δηλαδή οι αντιστοιχίες τμημάτων, έχουν ανακοινωθεί από το υπ. Παιδείας (σ.σ. ακολουθούν πίνακες στο τέλος του δημοσιεύματος). Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα τότε δεν μπορεί να γίνει μετεγγραφή» λέει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Επιπλέον, προσθέτει, «υπάρχει και αυτό που λέμε “βάση μετεγγραφής”, την οποία πρέπει να πιάσει ο ενδιαφερόμενος. Η βάση μετεγγραφής είναι ουσιαστικά η βάση του τμήματος στο οποίο θέλουμε να πάμε, μείον 2.750 μόρια. Για παράδειγμα, εμείς θέλουμε να κάνουμε μετεγγραφή σε ένα τμήμα που όταν βγουν οι βάσεις τον Αύγουστο έχει βάση 15.000 μόρια. Για να επιτύχουμε τη μετεγγραφή πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 15.000 μείον 2.750 μόρια, δηλαδή 12.250 μόρια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάση του τμήματος προορισμού θα γίνει γνωστή τον Αύγουστο όταν ανακοινωθούν οι Βάσεις (*δείτε εδώ τις πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις). «Αυτές οι δυο προϋποθέσεις είναι τα απαραίτητα για να πάρει το παιδί μετεγγραφή, είτε με κριτήρια, είτε με τα αδέρφια» λέει ο κ. Στρατηγάκης.

Μετεγγραφές 2022: Τα οικονομικά κριτήρια

Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια η μοριοδότηση έχει ως εξής:

  • Κατά κεφαλήν εισόδημα 3.000 ευρώ ετησίων 6 μόρια
  • Κατά κεφαλήν εισόδημα από 3.000,01 μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως 4 μόρια
  • Κατά κεφαλήν εισόδημα από 6.000,01 μέχρι 9.000 ευρώ 3 μόρια
  • Κατά κεφαλήν εισόδημα από 9.000,01 μέχρι 12.000 2 μόρια

«Πώς υπολογίζεται; Προσθέτουμε τα εισοδήματα όλης της οικογένειας και διαιρούμε δια τον αριθμό των μελών, συνυπολογίζοντας και τα παιδιά, ανήλικα και ενήλικα. Δηλαδή για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά και εισόδημα 30.000 ευρώ, έχουμε 30.000 δια του 4. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 7.500» λέει ο κ. Στρατηγάκης.

Τα μόρια για τα κοινωνικά κριτήρια

Πέρα από τα οικονομικά κριτήρα, υπάρχει και μοριοδότηση για τη σύνθεση της οικογένειας. Τα μόρια για τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μέλος τρίτεκνης οικογένειας. Επιπλέον 0,5 (μισό μόριο) για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών 1,5 μόριο
  • Μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Επιπλέον 0,5 για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών. 2 μόρια
  • Ορφανός και από τους δυο γονείς 5 μόρια
  • Ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμου γονέα 2 μόρια
  • Για κάθε συγγενή πρώτου βαθμού με αναπηρία άνω του 67% 1 μόριο

«Προσθέτουμε τα οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια και έχουμε τα μόρια για τη μετεγγραφή. Προσοχή, δεν συγχέουμε αυτά τα μόρια με τα μόρια των Πανελλαδικών» εξηγεί.

Για τις μετεγγραφές αδελφών ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις βασικές περιπτώσεις:

  1. ο φοιτητής πηγαίνει στην ΠΕ που φοιτά ο αδελφός του
  2. αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην ΠΕ που φοιτά ο αδλεφός τότε πηγαίνει στην ΠΕ που μένουν οι γονείς του ή όπου έχουν σπίτι
  3. αν δεν υπάρχει ούτε εκεί αντίστοιχο τμήμα παίρνουν και τα δυο αδέλφια μετεγγραφή για άλλη ΠΕ, όπου υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης

«Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτω των 5.000 ευρώ και ήδη, για παράδειγμα, το ένα παιδί έχει περάσει στα Γιάννενα, ενώ η οικογένεια μένει στην Αθήνα, αν το δεύτερο παιδί περάσει στην Πάτρα τότε και οι δυο έρχονται στην Αθήνα, δηλαδή στην οικογένεια» αναφέρει καταλήγοντας ο Στράτος Στρατηγάκης.

Δείτε τους πίνακες με τις αντιστοιχίες τμημάτων για τις Μετεγγραφές της περιόδου 2022-2023:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ