«Φωτιά» τα φοιτητικά ενοίκια - Ολες οι ζώνες τιμών στην Ελλάδα [πίνακες] - iefimerida.gr

«Φωτιά» τα φοιτητικά ενοίκια - Ολες οι ζώνες τιμών στην Ελλάδα [πίνακες]

Ενοίκια - μια γυναίκα περπατά δίπλα από συρμό του τραμ
Ο «χάρτης» των... προσιτών ενοικίων / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Με «σαφάρι» θα μοιάζει φέτος η αναζήτηση προσιτής φοιτητικής κατοικίας από τους επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων.

Με την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, που επιφύλασσαν σειρά εκπλήξεων για τους υποψηφίους, ξεκινά πλέον, και... «επίσημα», η δύσκολη διαδικασία της ανεύρεσης φοιτητικού σπιτιού.

Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, τα φοιτητικά ενοίκια στην Ελλάδα θα είναι φέτος κατά 10,2% αυξημένα (μεσοσταθμικά). Παρά ταύτα, σε ορισμένες περιοχές οι φοιτητές θα κληθούν να καταβάλλουν έως και κατά 35% υψηλότερα ενοίκια συγκριτικά με το 2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αύξηση αυτή στα φοιτητικά ενοίκια αποδίδεται στη ραγδαία εξάπλωση των ακινήτων που προσφέρονται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb.

Τα φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Spitogatos, για μια μικρή γκαρσονιέρα – στούντιο στην Αθήνα, τα φοιτητικά ενοίκια ξεκινούν κατ’ ελάχιστον από τα 270 ευρώ (Νίκαια), ενώ φτάνουν και τα 583 ευρώ (Μετς).

Από τους πίνακες για τα φοιτητικά ενοίκια προκύπτει πλήθος στοιχείων, όπως ο κορεσμός του Παγκρατίου, αλλά και οι τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια σε φοιτητογειτονιές όπως η Καισαριανή (+24,4%), η περιοχή του Ζωγράφου (+18,3%), τα Ιλίσια (+20%) και ο Βύρωνας, που καταγράφει το ρεκόρ του +34,6% συγκριτικά με το 2018.

Σε αυτές τις γειτονιές οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώνουν ενοίκια ύψους έως και 370 ευρώ για μια γκαρσονιέρα ή και 537 ευρώ για ένα δυάρι. Σε σταθερά -σχεδόν- απρόσιτα ύψη ενοικίων παραμένουν το Παγκράτι (502 ευρώ για δυάρι και 348 ευρώ για γκαρσονιέρα), το Μετς (583 ευρώ για γκαρσονιέρα και 664 ευρώ για δυάρι) και το κέντρο της Αθήνας (677 ευρώ για δυάρι και 426 ευρώ για γκαρσονιέρα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πίνακας για τη φοιτητική κατοικία στην Αθήνα:

Τα ύψη των ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών στην Αθήνα / Πηγή: SPITOGATOS.GR
Τα ύψη των ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών στην Αθήνα / Πηγή: SPITOGATOS.GR

Ανέβηκαν όλα τα ενοίκια φοιτητικής κατοικίας στην Θεσσαλονίκη

Από την έρευνα της Spitogatos φανερώνεται μια ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μόνη πόλη που φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές όπου τα ενοίκια κατέγραψαν άνοδο σε κάθε περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρεκόρ σημειώνει η Σταυρούπολη όπου οι φοιτητές θα κληθούν, φέτος, να πληρώσουν κατά 32,3% υψηλότερα μισθώματα συγκριτικά με το 2018. Η ζώνη με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση είναι του Ευόσμου (+17,6%), ενώ ακολουθεί το -ήδη ακριβό- κέντρο της πόλης (+14,7%).

Οι τιμές για μια φοιτητική γκαρσονιέρα στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν από τα 243 ευρώ και φθάνουν ως και τα 393 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα δυάρια οι φοιτητές που θα… συγκατοικήσουν θα πρέπει να καταβάλλουν από 279 ευρώ ως και 454 ευρώ.

Οι πίνακες των φοιτητικών ενοικίων για τη Θεσσαλονίκη (πρώτη στήλη: περιοχή, δεύτερη στήλη: τιμή ανά τ.μ., τρίτη στήλη: ετήσια μεταβολή, τέταρτη στήλη: δυάρι, πέμπτη στήλη: γκαρσονιέρα/studio):

Τα φοιτητικά ενοίκια στην Θεσσαλονίκη / Πηγή: SPITOGATOS.GR
Τα φοιτητικά ενοίκια στην Θεσσαλονίκη / Πηγή: SPITOGATOS.GR
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φοιτητικά ενοίκια στην υπόλοιπη Ελλάδα

Για την Πάτρα, που επίσης φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5,7% συγκριτικά με το 2018. Μια γκαρσονιέρα κοντά στο κέντρο της πόλης θα κοστίσει περί 207 ευρώ, τον μήνα, ενώ για ένα δυάρι το μέσο ενοίκιο καθορίζεται στα 268 ευρώ.

Η φοιτητική κατοικία στην Πάτρα / Πηγή: SPITOGATOS.GR
Η φοιτητική κατοικία στην Πάτρα / Πηγή: SPITOGATOS.GR

Την ίδια στιγμή, μεγάλες αυξομειώσεις παρατηρούνται στα φοιτητικά ενοίκια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τα δεδομένα προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις σε Μεσολόγγι (+19,5%), Ρόδο (+18,7%) και Βόλο (+18,2%).

Παρά ταύτα, υπάρχουν και περιοχές όπου καταγράφονται μειώσεις στα φοιτητικά ενοίκια. Μεταξύ αυτών είναι το Ρέθυμνο (-3,9%), η Λέσβος (-3,2%), η Χίος (-3,5%), το Αγρίνιο (-4,2%) και η Ορεστιάδα (-6%). Η μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ελλάδα καταγράφεται στην περιοχή όπου «βασιλεύει» το Airbnb, το Κουκάκι (-10,5%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πίνακες για τα φοιτητικά ενοίκια στην υπόλοιπη Ελλάδα (πρώτη στήλη: περιοχή, δεύτερη στήλη: τιμή ανά τ.μ., τρίτη στήλη: ετήσια μεταβολή, τέταρτη στήλη: δυάρι, πέμπτη στήλη: γκαρσονιέρα/studio):

Τα ύψη των φοιτητικών ενοικίων στην υπόλοιπη Ελλάδα / Πηγή: SPITOGATOS.GR
Τα ύψη των φοιτητικών ενοικίων στην υπόλοιπη Ελλάδα / Πηγή: SPITOGATOS.GR

Μελαχροινός (Spitogatos): Μειώθηκαν σημαντικά τα φοιτητικά ακίνητα

Ερωτηθείς για τα επίπεδα των ενοικίων που θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος οι φοιτητές, ο συνιδρυτής και CEO της Spitogatos, κ. Δημήτρης Μελαχροινός, εξήγησε προ ημερών στο iefimerida ότι «πανελλαδικά, η σταθμισμένη αύξηση τιμών στις φοιτητικές κατοικίες είναι στο +10.2%, ενώ, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες αγγελίες στις ιστοσελίδες μας, τα διαθέσιμα φοιτητικά ακίνητα πανελλαδικά έχουν μειωθεί κατά 10.5% το 2019 σε σχέση με το 2018».

Ο CEO της Spitogatos κ. Δημήτρης Μελαχροινός
Ο CEO της Spitogatos κ. Δημήτρης Μελαχροινός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό «στην Αθήνα η κατάσταση είναι διαφορετική, μιας και οι διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες φαίνεται να αυξήθηκαν φέτος κατά 7.1%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι τιμές τους κατά 14.3% (μεσοσταθμικά)».

Ο CEO της Spitogatos παρατήρησε επίσης ότι λόγω και των βραχυχρόνιων μισθώσεων -τύπου Airbnb- «φέτος, βλέπουμε πολύ λιγότερες διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα (-22.5% στη διαθεσιμότητα), τη Λαμία (-21.3%), τη Χαλκίδα (-22.5%), το Βόλο (-22.6%) και την Ξάνθη (-25.8%). Προβλήματα ενδεχομένως να υπάρξουν και φέτος σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν σταθερά μικρή διαθεσιμότητα σε φοιτητικές κατοικίες το Σεπτέμβρη, όπως για παράδειγμα τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα» ανέφερε καταλήγοντας ο Δημήτρης Μελαχροινός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ