Βάσεις 2022: Πτωτικές τάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές -Πώς θα κινηθούν φέτος, οι πρώτες εκτιμήσεις [πίνακες] - iefimerida.gr

Βάσεις 2022: Πτωτικές τάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές -Πώς θα κινηθούν φέτος, οι πρώτες εκτιμήσεις [πίνακες]

βάσεις 2022
Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Ένα δύσκολο «σταυρόλεξο» για τους αναλυτές των Πανελλήνιων εξετάσεων αποτελεί φέτος η τελική διαμόρφωση των Βάσεων εισαγωγής.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και την πρώτη εκτίμηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το iefimerida.gr παρουσιάζει την ανάλυση των στατιστικών αλλά και μια πρώτη εικόνα για τις Βάσεις 2022.

Όπως εξηγεί στο iefimerida η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου, «βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων, μπορούμε να πούμε ότι η γενική τάση για τις Βάσεις είναι ελαφρώς πτωτική, αλλά και με ανακατατάξεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ΜΕΘΟΔΙΚΟ, «θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πτώση θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι ακούγεται και θα αφορά τις υψηλόβαθμες σχολές. Τα μεσαία τμήματα δεν θα επηρεαστούν σημαντικά. Δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος ότι μια σχολή του 16 θα πέσει στο 15. Το 18,8 ίσως να μπορεί να γίνει 18,2 και το 18,2 να υποχωρήσει στο 17,7».

Βάσεις 2022: Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών

Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου επισημαίνει ότι φέτος δεν είναι εύκολο να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις Βάσεις σε επίπεδο Επιστημονικού Πεδίου, καθώς για κάθε τμήμα είναι διαφορετικό το σύνολο των μορίων κάθε υποψηφίου. Παρά ταύτα, μπορούν να γίνει εκτιμήσεις για μεμονωμένα τμήματα, με την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις των υποψηφίων στα Μηχανογραφικά δεν θα δώσουν άλλη τάση διαφοροποίησης της ζήτησης για ένα Τμήμα.

«Σε σχέση επομένως με το 2021, τα Τμήματα που έχουν δώσει μικρότερο συντελεστή βαρύτητας σε μαθήματα στα οποία οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι γενικά καλύτερες αναμένεται να έχουν πτώση στη Βάση Εισαγωγής και το αντίθετο. Για παράδειγμα, τα μόρια για τα Τμήματα Πληροφορικής υπολογίζονταν με υψηλότερο συντελεστή στην Οικονομία, ενώ με το νέο τρόπο υπολογισμού μορίων δίνεται βαρύτητα στο μάθημα της Πληροφορικής, που έχει χαμηλότερες βαθμολογίες. Αυτό δίνει μια μικρή πτώση για τα Τμήματα αυτά, που σε συνδυασμό με το μικρότερο αριθμό αριστούχων στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο συνεπικουρεί στη διαμόρφωση χαμηλότερων βάσεων για τα Τμήματα Πληροφορικής», τονίζει η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ.

Μικρή πτωτική τάση στις Βάσεις της Ιατρικής

«Εστιάζοντας στις πολύ υψηλόβαθμες σχολές, που αποτελούν συχνά πρώτη επιλογή των υποψηφίων ενός πεδίου, μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση, βασιζόμενοι στον αριθμό εισακτέων και στον αριθμό των αριστούχων στα μαθήματα του πεδίου συγκριτικά με το 2021», τονίζει η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί, «για τις Ιατρικές Σχολές, το πλήθος των αριστούχων στη Βιολογία μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στη Χημεία, άρα από άποψη βαθμολογίας δεν προκύπτει ουσιαστική διαφοροποίηση στις Βάσεις. Η μικρή πτωτική τάση στις βάσεις της Ιατρικής αναμένεται λόγω της αλλαγής των συντελεστών, όπου όλα τα μαθήματα μετρούν με τον ίδιο συντελεστή (εκτός από την Ιατρική Παν. Πατρών). Άρα, οι Βάσεις των Ιατρικών Σχολών αναμένονται στα επίπεδα του 2019, όπου όλα τα μαθήματα είχαν την ίδια βαρύτητα».

Οι Βάσεις για το 2ο Πεδίο

Αντίστοιχα, προσθέτει η εξειδικευμένη ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ, «για τις Βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται μικρή πτώση στις Σχολές που πέρσι ήταν πάνω ή πολύ κοντά στις 18.000 μονάδες, καθώς οι αριστούχοι σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία είναι συγκριτικά λιγότεροι. Το ίδιο ισχύει για τις Βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου».

Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ επισημαίνει στο iefimerida.gr ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα για τις Βάσεις.

«Για παράδειγμα, ακόμα κι αν περιμένουμε ότι θα πέσουν λίγο οι Πληροφορικές, αν η ζήτηση αυξηθεί, καθώς τα παιδιά εξοικειώθηκαν παραπάνω με τους υπολογιστές την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid, τότε εν τέλει δεν θα πέσουν. Επαναλαμβάνω: όλα αυτά που λέμε είναι με τη λογική πως όσοι δήλωσαν πέρυσι Πληροφορική θα δηλώσουν και φέτος», υπογραμμίζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσεις 2022: Οι επιδόσεις στα μαθήματα

Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου επιμελήθηκε τα παρακάτω γραφήματα με τις βαθμολογίες των Πανελληνίων για κάθε μάθημα:

βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
βάσεις 2022: οι επιδόσεις στα μαθήματα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσοχή στο Μηχανογραφικό

«Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, οι υποψήφιοι καλούνται από την ερχόμενη εβδομάδα να συμπληρώσουν τα Μηχανογραφικά τους Δελτία, με βάση τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες τους. Επομένως, δεν πρέπει να δηλώσουν τα Τμήματα με φθίνουσα σειρά μορίων 2021, καθώς φέτος αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στη σειρά των Τμημάτων λόγω της αλλαγής στον υπολογισμό των Μορίων», λέει η Ηρώ Μαρκάκη από το ΜΕΘΟΔΙΚΟ.
 
Για να βοηθήσει στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, το ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο έχει διαμορφώσει δύο εργαλεία:

• Εφαρμογή υπολογισμού Μορίων
Εκτός από τις ελάχιστες βάσεις που θα τροποποιηθούν μόλις ανακοινωθούν επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζονται και τα Μόρια με βάση τον υπολογισμό για το 2021 ώστε να είναι συγκρίσιμα με τις Βάσεις του 2021. https://www.methodiko-frontistirio.gr/moria/index.html

 • Πλήρης οδηγός σπουδών
Όλα τα Τμήματα των Πανεπιστημίων ταξινομημένα με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, με πλήρη περιγραφή και επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές.
ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: https://www.methodiko-frontistirio.gr/odigos.html

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ