Βάσεις 2022: Αυτή είναι η τελική εκτίμηση του Στρατηγάκη για τα τέσσερα πεδία -Πίνακες για 451 τμήματα - iefimerida.gr

Βάσεις 2022: Αυτή είναι η τελική εκτίμηση του Στρατηγάκη για τα τέσσερα πεδία -Πίνακες για 451 τμήματα

βάσεις 2022 - η εκτίμηση στρατηγάκη
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Η μεγάλη ημέρα της ανακοίνωσης των Βάσεων 2022, την οποία ανέμεναν δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελληνίων, φτάνει.

Μέχρι και χθες, βάσει των αρχικών εξαγγελιών του υπουργείου Παιδείας, όλοι περίμεναν ότι οι Βάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15 ή 20 Αυγούστου, νωρίτερα από άλλες χρονιές. Σήμερα, ωστόσο, ήρθε η ανακοίνωση - «βόμβα» για τις Βάσεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σε συνέντευξή της ότι οι Βάσεις για τις Πανελλήνιες 2022 θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για 1η φορά μετά από 59 χρόνια, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων θα βγουν τέλος Ιουλίου αντί για τέλος Αυγούστου» τόνισε χαρακτηριστικά για την ανακοίνωση των Βάσεων.

Γιατί φέτος είναι πιο δύσκολη η εκτίμηση των Βάσεων

Προ δεκαημέρου, το iefimerida.gr είχε δημοσιοποιήσει τα πρώτα συμπεράσματα του Στράτου Στρατηγάκη για τις Βάσεις, δίχως αριθμητικές αναφορές, καθώς ακόμη εκκρεμούσε η διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού. Σήμερα όμως ο κ. Στρατηγάκης παρουσιάζει στο iefimerida αναλυτική εκτίμηση Βάσεων για 451 τμήματα.

Τι έχει αλλάξει όμως φέτος; «Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων πιο δύσκολη από κάθε άλλη χρονιά για λόγους που φέτος για πρώτη φορά εμφανίστηκαν: Οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα, σε κάθε τμήμα δημιούργησαν το φαινόμενο κάθε υποψήφιος να έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα. Έτσι όλοι οι υποψήφιοι κουβαλούσαν μία εκτύπωση με τα μόριά τους σε κάθε τμήμα» εξηγεί στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του stadiodromia.gr.

Το άριστα, προσθέτει, «μεταβλήθηκε, αφού το μέχρι 24.000 μόρια που ήταν με τα ειδικά μαθήματα έγινε 28.000 σε μια σχολή. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ένα παράδειγμα με έναν υποψήφιο που έγραψε ακριβώς το μέσο όρο που έγραψαν όλοι οι υποψήφιοι της Ελλάδας του Πεδίου του· ένας μέσος υποψήφιος, δηλαδή. Βλέπουμε ότι συγκεντρώνει από 9.740 έως 10.785 μόρια, μία διαφορά 1045 μορίων, δηλαδή, από το ένα τμήμα στο άλλο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βάσεις 2022
Μελέτη: Στράτος Στρατηγάκης

Βάσεις 2022: Χωρίς στατιστικά βαθμολογιών η εκτίμηση

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, τα διαφορετικά μόρια σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που βάζει ένα κάτω όριο στη βάση κάποιων τμημάτων, χωρίς να συμπληρωθούν οι θέσεις τους, ωθώντας ταυτόχρονα τους υποψηφίους σε άλλα τμήματα με χαμηλότερη ΕΒΕ, δημιουργεί ακόμη μία δυσκολία στον υπολογισμό των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα, που παραδοσιακά ήταν ο πιο δύσκολος ο υπολογισμός. «Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα που είναι δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά του» τονίζει.

Μία ακόμη μεγάλη δυσκολία, όπως λέει, είναι ότι «φέτος, για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα συγκεντρωτικό στοιχείο για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια δίνονταν είτε οι μέσοι όροι των υποψηφίων, που λέγονταν βαθμοί πρόσβασης, είτε η κλιμάκωση των μορίων. Φέτος δεν ανακοινώθηκε κανένα τέτοιο στοιχείο, που αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για την εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων. Ουσιαστικά κάναμε την εκτίμηση των βάσεων χωρίς να έχουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες, που είχαμε κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε την ακρίβεια των προηγούμενων ετών».

στράτος στρατηγάκης stadiodromia.gr
Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σ’ αυτούς τους νέους παράγοντες έρχεται να προστεθεί και ο διαχρονικός άγνωστος «Χ», δηλαδή το πώς έχουν δηλώσει τις σχολές οι υποψήφιοι. «Οι προτιμήσεις τους γίνονται γνωστές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Έτσι δεν μπορούμε να συνυπολογίσουμε στη μελέτη μας τις αλλαγές στις προτιμήσεις. Φέτος, ειδικά, πολλοί γονείς φοβήθηκαν με την ακρίβεια που μας προέκυψε και, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα, δεν άφησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός έδρας. Πρόκειται για μη μετρήσιμο μέγεθος που θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η διαφορά των βάσεων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με τα τμήματα της Περιφέρειας. Η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί κι άλλο λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» αναφέρει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Βάσεις 2022: Αναλυτικές εκτιμήσεις για 451 τμήματα

Τα προηγούμενα χρόνια η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των βάσεων, λέει καταλήγοντας ο έμπειρος αναλυτής των Πανελληνίων, στηριζόταν κατά 80% στα μαθηματικά και κατά 20% στην αίσθηση. «Φέτος η αναλογία είναι 50-50, πράγμα που μειώνει την αξιοπιστία της εκτίμησης. Έτσι στη μελέτη που ακολουθεί η εκτίμηση της βάσης, εκ των πραγμάτων, είναι αδύνατο να έχει την ακρίβεια των προηγούμενων ετών, όταν προβλέπαμε τις βάσεις όλων των τμημάτων του Μηχανογραφικού και πετυχαίναμε προσέγγιση με απόκλιση μέχρι 200 μόρια περίπου στο 40% των τμημάτων. Θεωρήστε την ενδεικτική της, μικρής ή μεγάλης τάσης ανόδου ή καθόδου των τμημάτων» υπογραμμίζει κλείνοντας.

Η εκτίμηση για τις Βάσεις 2022, για 451 τμήματα, από τον Στράτο Στρατηγάκη στο iefimerida.gr:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ