Ο Σκουρλέτης... «έχει ένα μυστικό»!

Ο κ. Σκουρλέτης, επιμένει πως έχει μυστικές δημοσκοπήσεις, που όχι μόνο διαψεύδουν όλες τις... φανερές αλλά δεν αποκλείουν και την πλήρη ανατροπή: Στις εκλογές, νικητής να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί. Μπορεί, πάλι, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να την... είδε Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, και να ξαμολήθηκε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις να φωνάζει «I have a dream !» για εκλογική νίκη. Κι’ εκεί που ονειρευόταν, κάποιοι καλοί άνθρωποι του πάσαραν και κάνα-δυο μυστικές δημοσκοπήσεις, για να μην ξυπνήσει νυχτιάτικα κάθιδρος και ταραγμένος, σαν καταλάβει ότι δεν ήταν...όνειρο αλλά εφιάλτης.

Τώρα, για όσους δεν είναι... ονειροπαρμένοι, αυτή η «αποκάλυψη» Σκουρλέτη κάπως προσβάλλει την λογική τους. Τι πάει να πει «μυστική δημοσκόπηση»; Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις γίνονται από συγκεκριμένες εταιρίες, με εμπειρία και, υποτίθεται, και εγκυρότητα, υπό συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις. Και συνήθως αυτές που προκαλούν αίσθηση και συζήτηση, είναι εκείνες που δεν γίνονται κατά παραγγελία, αλλά εντάσσονται στην «πολιτική κύρους» κάποιων εταιριών, τις αποδέχονται όλοι και αποτελούν κοινά αποδεκτό «μπούσουλα».

Φυσικά διενεργούνται και ειδικές δημοσκοπήσεις, με πιο εξειδικευμένες και «ποιοτικές» ερωτήσεις, για συγκεκριμένη «εργαλειακή» χρήση από τα κόμματα- να γραδάρουν την απήχηση συγκεκριμένων πολιτικών τους, να καταγράψουν τις αντιδράσεις της κοινωνία, αλλά ίσως και «ειδικού κοινού», κ.λ.π.

Και, φυσικά, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι «φωτογραφία μια συγκεκριμένης στιγμής», αλλά τ’ αποτελέσματά τους, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις του κόσμου (ιδίως μετά από σειρά αποτυχημένων προβλέψεων, στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής εκστρατείας) αναμφίβολα δημιουργούν «κλίμα», «ρεύματα», συσπειρώσεις και αποσυσπειρώσεις.

Λογικό, λοιπόν, είναι να υποθέσει κανείς ότι αν μια δημοσκόπηση, που παραγγέλθηκε «μυστικά» από ένα κόμμα κατέληξε σε θετικά και ευοίωνα συμπεράσματα, το κόμμα έχει κάθε λόγο να την δημοσιοποιήσει, αποχαρακτηρίζοντας την ως «μυστική». Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι διενεργήθηκε από εταιρία τουλάχιστον «σοβαρή». Και, από την άλλη, κατανοητό είναι να μην την δημοσιοποιεί, αν... πήγαιναν για μαλλί, αλλά βγήκαν κουρεμένοι!

Αν ,πάλι, η «μυστική» δημοσκόπηση έγινε με σκοπό να την... διαβάσουν στελέχη και βουλευτές του κόμματος, απλά και μόνο για να.. τους φύγει η δυσθυμία και να «ντοπαριστούν» εν όψει προεκλογικής μάχης, γιατί δεν την κράταγαν στο αναμεταξύ τους, να την «μελετούν» και να αυτοϊκανοποιούνται, να διατηρούν «ηθικό ακμαιότατο»;

Τι νόημα έχει να βγαίνει ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και όλο... υπονοούμενα να λέει «καλά, εγώ όμως έχω κάτι άλλες, μυστικές δημοσκοπήσεις που μας δείχνουν να σκίζουμε»;

Το πιθανό (αλλά και λογικό...) είναι οι συγκεκριμένες (είναι και πολλές!) μυστικές δημοσκοπήσεις που επικαλείται ο κ. Σκουρλέτης, ή να είναι τόσο... μυστικές που δεν έγιναν ποτέ , ή να την ανέθεσαν (αν έγιναν και δεν είναι... «αυταπάτη») από τον ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρία μειωμένου κύρους ή από αυτές που βοά ο τόπος ότι σιτίζονται από την Κουμουνδούρου. Κάτι που συνηγορεί ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν «ελεγχόμενες και ειδικού σκοπού». Για εσωτερική καταπραϋντική, αγχολυτική κατανάλωση. Και για να... τις επικαλείται ο Σκουρλέτης ως αντίβαρο στις κανονικές δημοσκοπήσεις!

Κάτι σαν... ecstasy, που προαναφέραμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σκουρλέτης Τσίπρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ