Σύνταγμα και άλλες πομφόλυγες - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Σύνταγμα και άλλες πομφόλυγες

Δεν ξαφνιάζει ο κ. Τσίπρας με τα «όπλα» που ενεργοποιεί στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Την θεοποίηση του ψεύδους, του άκρατου λαϊκισμού, της εμμονής σε αποπροσανατολίστικα ιδεολογήματα, της θεατροποίησης της πολιτικής ζωής, αποδείχθηκε από το πρώτο κι’ όλας εφιαλτικό εξάμηνο διακυβέρνησης των Συριζανέλιων, ότι τα εκλαμβάνει ως... λαϊκό- δημοκρατικό προτσές!

Υποσχέσεις «φιλολαϊκές» που δεν εδράζονται στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, εργαλειοποίηση των θεσμών (με κορωνίδα το Σύνταγμα), προσπάθεια συκοφάντησης των αντιπάλων του (κομμάτων και προσώπων) με αστήρικτες κατηγορίες και καλοστημένες συνωμοσίες. « Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», σ’ όλο του το μεγαλείο...

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κόμπαζε και διαβεβαίωνε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων. Πριν περάσουν λίγα 24ωρα, ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδεχόταν ι το επίμαχο ζήτημα των συντάξεων, θα κριθεί οριστικά στο eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ενώ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε... άλλες δηλώσεις του τόνιζε ότι «είναι δίκαιο οι συντάξεις να μην κοπούν...», Όχι «δεν», απλώς είναι δίκαιο «να μην»...

Μια... μικρή λεπτομέρεια, είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν αποφανθούν δανειστές και ΕΕ για την περικοπή ή όχι των συντάξεων, αν θα είναι απλή αναστολή ή κατάργηση, αν θα περικοπούν σε μικρότερο από το προβλεπόμενο 18% ποσοστό.

Την ίδια ώρα, δανειστές και θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθιστούν σαφές σε όλους τους τόνους, ότι «εν πάση περιπτώσει» και μη (ή μικρότερη) περικοπή των συντάξεων, και υλοποίηση των «μέτρων Θεσσαλονίκη», είναι κάτι το αδιανόητο!

Αυτό, φυσικά, δεν αποτρέπει τον κ. Τσίπρα στο να «δεσμεύεται» ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ότι «τα μέτρα Θεσσαλονίκης» όχι μόνο θα δοθούν, αλλά θα νομοθετηθούν κι’ όλας με 8 νομοσχέδια που θα κατατεθούν εντός του Νοεμβρίου στην Βουλή! Αυτό προϋποθέτει ότι το κόστος των μέτρων, έχει προβλεφθεί και καλυφθεί στον προϋπολογισμό- κάτι όμως που δεν συμβαίνει! Αλλά, ας αντιπαρέλθουμε και αυτή την μικρή λεπτομέρεια...

Σημασία για τον κ. Τσίπρα δεν έχει η πραγματικότητα αυτή καθ’ αυτή (την οποία πάντα περιφρονούσε...) αλλά η δημιουργία εντυπώσεων και ο διεμβολισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως της αξιωματικής. Αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός είναι ή να σύρει την αντιπολίτευση σε υπερψήφιση των 8 αυτών νομοσχεδίων (και εμμέσως να παραδεχθεί την... σωστή και επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης) ή να την αναγκάσει να μην ψηφίσει τα «φιλολαϊκά μέτρα» (που ακόμη δεν ξέρουμε πως θα πλασαριστούν και σε ποιο βάθος χρόνου και το... ποια κυβέρνηση θα επωμισθεί το κόστος τους) για να την στηλιτεύσει ως ακροδεξιά, συντηρητική και αντιλαϊκή!

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τον όρο «το μαρτύριο των 8 σταγόνων!» που θ’ αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρωταρχικός στόχος του είναι να διεμβολίσει και να φέρει σε δίλημμα ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ!

Τον ίδιο στρατηγικό στόχο έχει και η περιβόητη πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Να εκθέσει την αντιπολίτευση. Την οποία από την μια προσκαλεί σε «εθνική συναίνεση» για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη, και στην επόμενη... παράγραφο... καθυβρίζει ως «διεφθαρμένη, σάπια, εκπρόσωπο του παλιού!»

Να συμφωνήσει που ακριβώς η αντιπολίτευση; Πέραν της προφανούς ανάγκης ν’ αλλάξει το καθεστώς προστασίας των υπουργών, και της αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από την αναγκαστική διάλυση της Βουλής (και αυτό υπό όρους που δεν θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευομένη σε προεδρική Δημοκρατία), πως να συμφωνήσει σ’ όλες τις άλλες παλαβές και επί της ουσίας αντιδημοκρατικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Όπως η δυνατότητα δημοψηφισμάτων με... λαϊκή πρωτοβουλία, η «ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης(;) στο καθεστώς αντιπροσώπευσης(;)» και πάνω απ’ όλα “η ενεργός και αποφασιστική συμμετοχή του λαού στην διαμόρφωση πολιτικής και στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων», η καθιέρωση ως μονίμου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής-που είναι σαφές τι... θα προκαλέσει στην ελληνική πραγματικότητα; Εδώ μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κοντεύει να τινάξει την χώρα στον αέρα, φαντάζεται κανείς τι έχει να γίνει με... συγκυβέρνηση 5-6 Καμμένων;

Προτείνει όλες αυτές τις «θεσμικές παλαβομάρες», αλλά στυλώνει τα πόδια ο κ. Τσίπρας στην πρόταση της αντιπολίτευσης να συζητηθεί και η αναθεώρηση του άρθρου 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, και διατρανώνει ότι δεν δέχεται καν συζήτηση στο συγκεκριμένο «βαθιά δεξιό, νεοφιλελεύθερο, ταξικό» θέμα! Προκαλώντας, μάλιστα, την αντιπολίτευση πως «αν δεν συναινέσει στις δικές του δημοκρατικής κατεύθυνσης(!) προτάσεις» θα επιβεβαιώσει τον... υπερδεξιό συντηρητικό ταξικό εαυτό της!

Ξέρει ο πρωθυπουργός ότι με τις κινήσεις του αυτές, και τις...«σταγόνες» και τον «εκσυγχρονισμό» του συντάγματος, δεν αποβλέπει παρά στην συσπείρωση (μη διαρροή, επί της ουσίας) της αριστερής εκλογικής του πελατείας και η δημιουργία ρηγμάτων και προβλημάτων στην αντιπολίτευση...

Προσώρας, δεν το καταφέρνει. Αλλά, ας θυμόμαστε, πως το λαβωμένο θεριό, είναι και το πιο επικίνδυνο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θάνος Οικονομόπουλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ