Thessaloniki Summit: Τα νέα προγράμματα για ΜμΕ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα -Πώς θα μπει το ΧΑ στις ώριμες αγορές - iefimerida.gr

Thessaloniki Summit: Τα νέα προγράμματα για ΜμΕ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα -Πώς θα μπει το ΧΑ στις ώριμες αγορές

Thessaloniki Summit: Τα νέα προγράμματα για μικρομεσαίους από την ΕΑΤ και το σχέδιο ανόδου του Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές
Thessaloniki Summit: Τα νέα προγράμματα για μικρομεσαίους από την ΕΑΤ και το σχέδιο ανόδου του Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα προγράμματα, στοχευμένα στη διευκόλυνση της, με ευνοϊκούς όρους, πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο 7ο Thessaloniki Summit, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον στόχο να αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές αναφέρθηκε ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Σχεδιάζουμε και θα βγουν πολύ σύντομα στην αγορά νέα προγράμματα», είπε ο κ.Ζαββός και εξειδίκευσε τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στη βιώσιμη, πράσινη και καινοτόμα ανάπτυξη. «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο υψηλών επιτοκίων, στενότητας της αγοράς και γι’ αυτό στοχεύουμε σε συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με ποσοστό άτοκης συγχρηματοδότησης κατά 40% και μερική επιδότηση επιτοκίου κατά τα δύο πρώτα έτη αποπληρωμής. Έτσι μειώνουμε το κόστος χρηματοδότησης», σημείωσε.

Επίσης, όπως πρόσθεσε «στα νέα προγράμματα, και σε ορισμένα από αυτά που έχουμε τώρα, παρέχουμε τις εγγυήσεις με αρκετά ευνοϊκούς όρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη», καθώς «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα προβλήματα πρόσβασης», ενώ «χρησιμοποιούμε καινοτόμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Καινοτομίας και Εγγυοδοσίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σημείωσε ότι «τα κόκκινα δάνεια ήταν στο 45% και έχουν κατέβει στο 7%, δε χρεώθηκε για αυτό ο Έλληνας φορολογούμενος, όμως ήταν αναγκαίο στοιχείο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας». Το μεγάλο «στοίχημα» για το τραπεζικό σύστημα την τρέχουσα περίοδο, όπως πρόσθεσε, είναι το πώς θα καλύψει η χώρα τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, που σχετίζονται με την πράσινη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, καθώς συνολικά στις χώρες της ΕΕ «τα κενά είναι κολοσσιαία».

Κοντόπουλος: Θα δούμε ακόμη περισσότερη κινητικότητα και κινήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα δημιουργεί ένα διαφορετικό επενδυτικό κοινό και για την ελληνική αγορά, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος. «Υπάρχει μία σταθερότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης που βλέπουμε στην Ελλάδα, υπερδιπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, άρα αυτό δίνει μία εξαιρετική πάσα στις κεφαλαιαγορές και στα ελληνικά χρηματιστήρια να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο στο επόμενο βήμα της οικονομίας. Θα δούμε ακόμη περισσότερη κινητικότητα και κινήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο», σημείωσε ο κ. Κοντόπουλος, εξηγώντας ότι από την πλευρά του ομίλου στόχος είναι «να έχουμε εξωστρέφεια, να πείσουμε τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα να κάνουν το βήμα προς την οργανωμένη αγορά, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες που δημιουργούνται στην Ευρώπη για την Ελλάδα και να πάρουμε τις εισηγμένες εταιρείες μας και να τις αναδείξουμε στο εξωτερικό, να δείξουμε εξωστρέφεια».

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις αυτές δύνανται να δρομολογήσουν την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές απάντησε: «Σίγουρα είναι ένας από τους στόχους. Σίγουρα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν ένα προαπαιτούμενο για τους δικούς μας αξιολογητές των χρηματιστηρίων. Υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και τα δουλεύουμε όλα». Επισήμανε δε ότι «σε μία επενδυτικά πάρα πολύ άσχημη χρονιά το 2022 που έπεσαν οι παγκόσμιες μετοχές 20% και τα ομόλογα κατά 10%, δηλαδή μία πολύ κακή συγκυρία, οι ελληνικές μετοχές ήταν πάνω 4% και στην κορυφή των επιδόσεων παγκοσμίως. Το 2023 σε μία χρονιά που είναι αρκετά καλύτερη, πάλι είμαστε αυτή τη στιγμή στο νούμερο 3 παγκοσμίως, άρα μας βοηθάει η συγκυρία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Thessaloniki Summit Χρηματιστήριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ