Το σχέδιο «θερμοστάτης» στο Δημόσιο: Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας - iefimerida.gr

Το σχέδιο «θερμοστάτης» στο Δημόσιο: Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

σκρέκας σκυλακάκης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης (δεξιά) / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο πλαίσιο για την επιβράβευση εξοικονόμησης ρεύματος στο Δημόσιο παρουσιάστηκε σήμερα.

Την παρουσίαση έκαναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε υπουργεία, δήμους και άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus, αλλά τα αυξημένα έξοδα θα καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συστηματοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο:

  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια
  • Αμεσα μέτρα για μείωση 10% της κατανάλωσης ενέργειας και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση κατά 30% το έτος
  • Κίνητρα για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρεμβάσεις κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Σκυλακάκης: Στόχος η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%

«Το 2021 η δαπάνη έφθασε τα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη και πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα που προτείνουμε είναι ουσιαστικές εξοικονομήσεις, που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Από πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας ανά κτίριο, οι υπεύθυνοι θα ορίζονται κατά περίπτωση, π.χ. ο δήμαρχος για έναν δήμο κ.λπ.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει σύστημα υποβοήθησης help desk με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης, για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα υπάρχουν κίνητρα με ενισχύσεις. Η τελική απόφαση θα προκύψει από τον βαθμό εφαρμογής των μέτρων και των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει.

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από τους προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν τους στόχους.

Γενικός στόχος της παρέμβασης είναι εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%. Θα εξαρτηθεί ανά φορέα και θα ληφθεί υπόψη αν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως, π.χ., μια κακοκαιρία.

Για τους ΟΤΑ δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη».

Βορίδης: Είναι πράγματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει

«Το υπουργείο Εσωτερικών θα συντονίσει για να βρεθούν οι υπεύθυνοι και για τη διαδικασία και την ουσία του πράγματος να γίνουν οι δράσεις.

Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, δράσεις που θα οδηγούν στη μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια, τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό. Πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν έτσι και αλλιώς, αλλά τώρα είναι πιο επιτακτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαστε σύμφωνοι και υποστηρίζουμε το σύστημα της κινητροδότησης με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις δαπάνες που συνδέονται με την ενέργεια».

Αλεξάνδρα Σδούκου: Παραδείγματα ενεργειών για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στα δημόσια κτίρια

«Η ενεργειακή δαπάνη ανήλθε το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ και το 2021 σε 956 εκατ. ευρώ με φόρους και τέλη και η εκτίμηση για το 2022 είναι ότι η κατανάλωση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, το κόστος όμως θα αυξηθεί σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Το δημόσιο πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα.

Απλές δράσεις που μπορούν να γίνουν από όλους: 

  • Ζητάμε από δημόσιους φορείς να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο. Μια υποχρέωση που προβλέπεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει τηρηθεί. 
  • Η συντήρηση των κλιματιστικών των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και η ρύθμιση των θερμοκρασιών στα συστήματα αυτά. Μια καλή λειτουργία αυτών θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
  • Ζητάμε από τον καθένα από εμάς που εργάζεται στο Δημόσιο να φροντίζει να μην γίνεται κατασπατάληση ενέργειας. Εχουμε όλοι βρεθεί σε χώρους που λειτουργούν τα κλιματιστικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ είναι ανοιχτά τα παράθυρα. Θα μπορούσαν να οριστούν διαλείμματα για ανοιχτά παράθυρα πχ δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων θα κλείνουμε τα κλιματιστικά. Θα πρέπει να γίνεται απενεργοποίηση των μονάδων σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ή όταν φεύγει το προσωπικό να κλείνουν οι συσκευές υπολογιστές κλπ που δεν χρησιμοποιούνται. Να οριστεί υπάλληλος που θα ελέγχει αν οι συσκευές έχουν κλείσει. Μια προτεινόμενη λύση είναι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου τη νύχτα που θα μειώσει τη θερμοκρασία το καλοκαίρι του κτιρίου. Και ακόμη, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται. Να έχουμε στον εργασιακό χώρο μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στους χώρους κατοικίας.
  • Μια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του 10% είναι εφικτή με τη σωστή χρονολόγηση του οδοφωτισμού ή εξορθολογισμό του διακοσμητικού φωτισμού.
  • Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για ενεργειακή εξοικονόμηση στα αντλιοστάσια.
  • Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει και άλλες παρεμβάσεις μακροπρόθεσμες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ