Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποθήκευση ενέργειας - iefimerida.gr

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποθήκευση ενέργειας

δίκτυο μεταφοράς υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας
Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) καταγράφεται ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή τους στην αγορά ενέργειας.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αρχή έχουν κατατεθεί 98 αιτήσεις για μονάδες ισχύος σχεδόν 9 γιγαβάτ και ήδη έχουν εγκριθεί 65 άδειες ισχύος 4374 μεγαβάτ (61 μπαταρίες και υβριδικά και 4 αντλησιοταμίευσης).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την αποθήκευση ενέργειας. Το σχετικό πόρισμα αναμένεται ως τον Ιούνιο.

Κρίσιμης σημασίας για την απανθρακοποίηση η αποθήκευση ενέργειας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης, Γιάννης Γιαρέντης υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα, όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και για το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας, είναι η μείωση του κόστους.

Προσέθεσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες εφόσον συνδυαστούν με μονάδες αποθήκευσης θα μπορούν να καλύπτουν φορτίο βάσης και για τον λόγο αυτό η αποθήκευση ενέργειας έχει κρίσιμη σημασία για την απανθρακοποίηση και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Τη δραστική απλούστευση της αδειοδότησης των μονάδων αποθήκευσης και την επίλυση των νομικών εκκρεμοτήτων για τη συμμετοχή των Διαχειριστών δικτύου σε μονάδες αποθήκευσης πρότεινε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα ξεπεράσει το 65% ως το 2030 και το 85% ως το 2050 ενώ προσδιόρισε τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για το ελληνικό σύστημα σε 3 γιγαβάτ το 2030, 7 γιγαβάτ το 2040 και πάνω από 12 γιγαβάτ του 2050.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ