Πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στους επόμενους μήνες -Ένα δισ. ευρώ στον κουμπαρά - iefimerida.gr

Πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στους επόμενους μήνες -Ένα δισ. ευρώ στον κουμπαρά

Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας/ Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Α«Το μη χείρον, βέλτιστον». Αυτή είναι, πλέον, η προσέγγιση στους υπολογισμούς για την απορρόφηση των κραδασμών από το κόστος ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω. 

Αυτήν τη στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου κινείται γύρω στα 115 ευρώ και είναι «τσιμπημένη» σε σχέση με τα προ ημερών επίπεδα. Η εξέλιξη δεν είναι η επιθυμητή, αλλά δεν θέτει το οικονομικό επιτελείο σε κατάσταση συναγερμού, καθώς το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού έχει την παραδοχή ότι το φυσικό αέριο θα κινείται στα 120 ευρώ κατά μέσο όρους και τους επόμενους μήνες. Αυτό ακριβώς δείχνουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τα “χτυπήματα” να γίνονται στα 124 ευρώ για το 2023. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, η βασική παραδοχή για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου είναι ότι κατά μέσο όρο θα κινηθεί στα 85 δολάρια κατά τη διάρκεια του 2023, εκτιμήσεις που μοιράζονται όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κι επί του παρόντος δείχνουν να επιβεβαιώνονται από την υποχώρηση του “μαύρου χρυσού” στα 87 δολάρια.  

1 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί για τις έκτακτες ανάγκες της ενεργειακής κρίσης

Αν και είναι προφανές ότι υπό τέτοιες συνθήκες αβεβαιότητας, όλα αυτά τα σχέδια επί χάρτου και οι υπολογισμοί, μπορούν να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, το βασικό σενάριο εργασίας για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ο «κουμπαράς» του 1 δισ ευρώ, που έχει προβλεφθεί για τις έκτακτες ανάγκες της ενεργειακής κρίσης, φτάνουν και περισσεύουν. Αυτό το “περισσεύουν”, είναι μάλιστα το κλειδί, που μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα για πρόσθετα μέτρα στήριξης, μέσα στους επόμενους μήνες.  

Ο Προϋπολογισμός δεν θα συμβάλει στις κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα

Με την τιμή του φυσικού αερίου στα 120 ευρώ, έχει υπολογιστεί ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα χρειαστεί να συμβάλει στις κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα με τα περίπου 600 εκ ευρώ, που έχουν “δεσμευθεί” στο ειδικό Αποθεματικό (πιστώσεις υπό κατανομή) ή εν πάση περιπτώσει δεν θα εξαντλήσει αυτά τα έξτρα κονδύλια, αφού το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα μπορεί αυτόνομα- όπως συμβαίνει από τον Οκτώβριο και μετά- να λειτουργεί ως αμορτισέρ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα κονδύλια αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για παρεμβάσεις σε άλλα μέτωπα.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης

Δεν είναι μυστικό ότι από τον περασμένο Απρίλιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, με την “ψαλίδα” να ανοίγει τους καλοκαιρινούς μήνες, με την εικόνα να αναστρέφεται τον Οκτώβριο, όπου ο δείκτης εδώ σημάδεψε το 9,5% ενώ στην Ευρωζώνη έπιασε το 10,6%. Αν και είναι αντίστοιχη η εικόνα στο δείκτη της Διατροφής, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα που “τρέχουν” με περίπου 15% προκαλούν εντονότερο προβληματισμό, καθώς όντας δαπάνες ανελαστικές, “πονάνε” περισσότερο τους πιο ευάλωτους. Αυτό είναι το βασικό πεδίο, που εξετάζονται οι ενδεδειγμένες λύσεις, με το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ να παραμένει... outsider, ως αναποτελεσματικό.  

Προβληματίζει το κόστος μεταφορών -Απομακρύνεται το σενάριο νέας επιδότησης

Η παράμετρος του κόστους των μεταφορών εξακολουθεί να προβληματίζει ως ενισχυτικός παράγοντας των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ωστόσο όσο αποκλιμακώνονται- έστω με βραδείς ρυθμούς- οι τιμές του πετρελαίου κίνησης, τόσο απομακρύνεται το σενάριο νέας παρέμβασης υπό τη μορφή επιδότησης.  

Ένα τρίτο πεδίο, που προσφέρεται για παρεμβάσεις, είναι αυτό των δανείων. Το «καμπανάκι», από την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, για τους κινδύνους δημιουργίας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων λόγω της επιθετικής αύξησης επιτοκίων, ηχεί ακόμα, ενώ και η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ «φωτογράφισε» τις κινήσεις της ΕΚΤ από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, ως βασικό παράγοντα της αύξησης των συσσωρευμένων ασφαλιστικών οφειλών. Σαφώς και οι δυνατότητες παρέμβασης (π.χ. νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων) είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς προϋποθέτουν συνεννοήσεις και συμφωνία με τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ