Παρέμβαση για «καρτέλ» στην αγορά -Συνεχίζεται το ράλι σε πρώτες ύλες και ενέργεια - iefimerida.gr

Παρέμβαση για «καρτέλ» στην αγορά -Συνεχίζεται το ράλι σε πρώτες ύλες και ενέργεια

Ενας κρεοπώλης μπροστά στην είσοδο της Βαρβακείου αγοράς
Φωτογραφία: SOOC/George Vitsaras
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Να «φρενάρει» τις πληθωριστικές προσδοκίες επιχειρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προειδοποιώντας Φορείς, Επιμελητήρια και Συνδέσμους επιχειρήσεων ότι η δημόσια προαναγγελία ανατιμήσεων, εμπίπτει στη διαδικασία ελέγχου για εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή καρτέλ! 

«Οποιαδήποτε παρέμβαση από επαγγελματικούς φορείς/ενώσεις ή/και συνεννοήσεις μεταξύ επαγγελματιών, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε έκταση και βαθμό, καθώς και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια και ιδίως εκείνες, οι οποίες συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, θεωρούνται ως ιδιαίτερης σοβαρότητας παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό», σημειώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ανακοίνωση της, με φόντο τις αυξήσεις που ήδη έχουν περάσει στην κατανάλωση και αφορούν σε βασικά είδη διατροφής

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προειδοποίηση για βαριές «καμπάνες» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε περίπτωση «καρτελικών συμπράξεων»

Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς εννοεί με την παρέμβαση της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάει κι ένα βήμα παραπέρα και προειδοποιεί με βαριές «καμπάνες»: «Οι δημόσιες αναγγελίες, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο αυτές γίνονται (π.χ. μέσω επίσημων ανακοινώσεων, ανακοινώσεων σε ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο), για επερχόμενες συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα ή για περιορισμό παραγωγής ή ακόμα και για κατανομή πελατών και αγορών, ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από συνδέσμους/ενώσεις επιχειρήσεων και άλλους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά ή μέσω δημοσίων δηλώσεων εκπροσώπων τους ή ακόμα και μέσω τρίτων, ενδέχεται να αποτελούν μέσο για, ή/και να διευκολύνουν τη λειτουργία καρτελικών συμπράξεων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων ή να συνιστούν τρόπο για την επίτευξη συμπράξεων εναρμόνισης των τιμών μεταξύ ανταγωνιστών».   

Προφανές είναι φυσικά ότι ακόμα κι αν σταματήσουν οι φορείς, τα επιμελητήρια και οι σύνδεσμοι επιχειρήσεων να αναδεικνύουν το πρόβλημα του κόστους παραγωγής και των εκρηκτικών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, το πρόβλημα αυτό δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Το ζητούμενο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι να βάλει «φρένο» σε ανατιμήσεις αδικαιολόγητες κι εναρμονισμένες με άλλοθι το ράλι των διεθνών τιμών, ωστόσο η... σιγή ασυρμάτου από μόνη της είναι μάλλον δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ανακόψει το κύμα αυξήσεων, πόσο μάλλον όταν πολυεθνικές έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Ξεκινώντας από το ενεργειακό κόστος, το χθεσινό ναυάγιο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας αν και αναμενόμενο, αναδεικνύει το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες. Φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, τη θέρμανση, τις μετακινήσεις και οι εθνικές κυβερνήσεις- συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής- καλούνται να αξιοποιήσουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για να ανακουφίσουν νοικοκυριά - επιχειρήσεις τουλάχιστον ως την Άνοιξη. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, η οποία αναδεικνύει την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου κατά 400% σε σύγκριση με το 2019, όπως επίσης τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγή από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στα 240 Ευρώ/MWh. 

Αναπόφευκτη η μετακύλιση του κόστους στα νοικοκυριά

«Οι εξαγωγές μας απειλούνται, η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, αφού οι ανταγωνιστές μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται την ενέργεια μέσω διμερών συμβάσεων σε κλειδωμένες τιμές. Στη περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχει αντιστάθμιση έναντι απότομης και υπέρμετρης αύξησης τιμών, οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν άμεσα τις αυξήσεις στη βιομηχανία», τονίζει ο Σύνδεσμος συμπληρώνοντας ότι ο συνδυασμός ακριβής ενέργειας, στενότητας στην εξεύρεση πρώτων υλών, ανατίμησης των πρώτων υλών, το κόστος μεταφοράς και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι εκρηκτικός και οδηγεί σε πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής. «Αυτό το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, και η  μετακύλιση του  στους καταναλωτές και τα τελικά προϊόντα είναι αναπόφευκτη», καταλήγει η ανακοίνωση προαναγγέλλοντας αυξήσεις.

Ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση από την «εκτόξευση» τιμών στις πρώτες ύλες

Δεν είναι, όμως, μόνο το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το ράλι των πρώτων υλών πιέζει (και) τη βιομηχανία τροφίμων (και) τα ράφια (και) την παροχή υπηρεσιών. Η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί 23% μέσα σε ένα χρόνο, «τρέχει» περίπου 5% σε μηνιαία βάση, ενώ η εκτίμηση είναι πως θα «σκαρφαλώσει» περίπου 10% μέσα στο επόμενο 12μηνο. Η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί περίπου 32% μέσα σε ένα χρόνο, το καλαμπόκι κατά περίπου 12,5%, ενώ ο καφές συνεχίζει την κούρσα του με αύξηση πάνω από 62%. 

Στο... χορό των ανατιμήσεων μπαίνουν και τα εγχώρια οπωροκηπευτικά, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων εβδομάδων και οι ελλείψεις σε βασικά είδη, φέρνουν αυξήσεις τουλάχιστον 10% σε πατζάρια, ραδίκια, σέλινα, καρότα, κολοκύθια, λάχανα, μπρόκολα. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι πέρα από αυτά τα έκτακτα γεγονότα, οι παραγωγοί ειδικά των θερμοκηπίων, αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας, των λιπασμάτων, των σπόρων. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν αύξηση 9,2% κατά μέσο όρο στα αναλώσιμα...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ