Κύπρος: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον Οίκο «Standard & Poor’s» - iefimerida.gr

Κύπρος: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον Οίκο «Standard & Poor’s»

Standard & Poor’
Standard & Poor’s φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μια βαθμίδα, από «ΒΒΒ-» σε «BBB» ανακοίνωσε με σχετική απόφασή του που δημοσιεύθηκε χθες βράδυ ο διεθνής Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο Standard & Poor’s καθόρισε την προοπτική της κυπριακής Οικονομίας ως σταθερή.

Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Κύπρου

Ο Οίκος Standard & Poor’s αιτιολογεί την απόφασή του για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας στη βάση των ισχυρών επιδόσεων της κυπριακής Οικονομίας την τελευταία δεκαετία, της διαφοροποιημένης οικονομίας, που αποδείχθηκε σχετικά ανθεκτική στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, περιλαμβανομένης και της πανδημίας Covid-19, καθώς επίσης και της προσδοκίας ότι οι ισχυρές επιδόσεις θα συνεχιστούν παρά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, ο Οίκος επισημαίνει ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την πιστοληπτική αξιολόγηση είναι γενικά ισοζυγισμένοι, σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι η δημοσιονομική θέση της Κύπρου θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Οίκος Standard & Poor’s τονίζει ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μελλοντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας, τη βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το Δημόσιο, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τη βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών στην αγορά κεφαλαίου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Οίκος τονίζει ότι η κυπριακή Οικονομία θα καταγράψει ισχυρό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά το 2022, προσεγγίζοντας το 4.5%. Ακόμη, αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα καταγράφει ισχυρό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και θα παραμένει ανθεκτική στους αυξημένους κινδύνους, στηριζόμενη από τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου 2021-2026.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ. Πετρίδης, θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει (πανδημία, συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, πληθωριστικές πιέσεις) κατά τρόπο υπεύθυνο τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση της ανεργίας) όσο και τα δημόσια οικονομικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων και ιδιαίτερα της χρηματοδοτικής στήριξης μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ