Η εστίαση μετράει πληγές: Πτώση τζίρου ως 80% στο κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Η εστίαση μετράει πληγές: Πτώση τζίρου ως 80% στο κέντρο της Αθήνας

Καρέκλες από κατάστημα εστίασης στοιβαγμένες
Τεράστιες απώλειες τζίρου αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας από την πανδημία / Φωτογραφία: SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Οι αναστολές πληρωμής φόρων, εισφορών, δανείων κι επιταγών έδωσαν «ανάσες», οι «ενέσεις» από τους δύο τελευταίους γύρους Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανακούφισαν τα «στραγγισμένα» ταμεία, αλλά όσο η κρίση και η καραντίνα παρατείνονται πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις (και προσδοκίες), τα περιθώρια επιβίωσης για χιλιάδες επιχειρήσεις στην εστίαση θα στενεύουν.

Τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι από τον 4ο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής- δηλαδή το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο- 51.317 ταβέρνες, εστιατόρια, ψητοπωλεία, ουζερί, καφέ, καντίνες, έλαβαν χρηματοδότηση 5.500 ευρώ κατά μέσο όρο. Στον 5ο γύρο, που είναι σε εξέλιξη, 45.621 επιχειρήσεις του κλάδου παίρνουν 3.900 ευρώ κατά μέσο όρο. Όλες αυτές είτε είναι κλειστές είτε υπολειτουργούν με delivery και take away.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αίσθηση προκαλεί ότι παρά το παρατεταμένο σοκ που βιώνει ο κλάδος, από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την τελευταία Επιστρεπτέα, «κόπηκαν» 18.370 τέτοιες επιχειρήσεις είτε λόγω μικρότερης από 20% μείωσης του τζίρου τους στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου, είτε λόγω αύξησης του τζίρου τους σε σύγκριση με το 2019.

Εστίαση: Κλειδώνει το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών

Η Επιστρεπτέα 6, που «ανοίγει» το Μάρτιο είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του κλάδου, πόσο μάλλον ολόκληρης της αλυσίδας των προμηθευτών και λοιπών μικροπαραγωγών που συνδέονται με τις επιχειρήσεις εστίασης. Και κάπως έτσι, οι προσδοκίες στρέφονται στο νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, η δομή του οποίου «κλειδώνει» μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών έχουν συμπιεστεί στο έπακρο μετά από τόσους μήνες αναστολής λειτουργίας και θέσης σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δημοτικά τέλη), κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να διευρυνθεί η περίμετρος των αποκαλούμενων «πάγιων δαπανών», έτσι ώστε σε συνδυασμό με τη «βουτιά» των εσόδων, να δώσει ικανοποιητική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το πλαίσιο, που ενέκρινε η Κομισιόν, η κάλυψη μπορεί να φτάσει στο 70% αυτών των δαπανών ή στο 90% εφόσον πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εστίαση: Απώλειες ως και 80% στις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Αν και περίπτωση από περίπτωση διαφέρει- οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν την ευελιξία του delivery και του take away εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές- η εικόνα, όπως την περιγράφουν οι επαγγελματίες της εστίασης, είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε ο επικεφαλής της «ΒΕΝΕΤΗΣ», Παν. Μονεμβασιώτης, οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας βιώνουν απώλειες εσόδων 60-80% καθώς πέρα από τον περιορισμό της εγχώριας πελατείας (εργαζόμενοι, καταναλωτές) υπέστησαν και το σοκ της ισχνής τουριστικής κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιοχές του Λεκανοπεδίου, η πτώση τζίρου κυμαίνεται από 25% ως 40%. Το χειρότερο όλων είναι η πρόβλεψη ότι ο κλάδος θα χρειαστεί μια 2ετία για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς πόσοι θα αντέξουν σε αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου κινείται στην κόψη του ξυραφιού, με αποτέλεσμα 200 χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ