Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί ενημερώθηκαν για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ΕΛΤΑ και της Alpha Bank, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση χαιρετίζει τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ των ΕΛΤΑ και της Alpha Bank για την από κοινού παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί ενημερώθηκαν σήμερα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία συνιστά αναγνώριση και επισφράγιση των αλλαγών που έχουν γίνει στα ΕΛΤΑ τα τελευταία χρόνια. Συντελεί στη μετατροπή μιας άλλοτε βαθιά προβληματικής επιχείρησης σε εταιρεία που μπορεί να προσελκύσει ως στρατηγικό εταίρο μία από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, η οποία περιλαμβάνει στη μετοχική της σύνθεση έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς φορείς στην Ευρώπη, την Unicredit.
Η συγκεκριμένη συμφωνία θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της πολιτικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση της συμπερίληψης ηλικιωμένων πολιτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας και απομακρυσμένων κοινοτήτων στη σταθερή παροχή τραπεζικών υπηρεσιών.
Ο ταχυδρόμος, ως οικείο πρόσωπο σε κάθε πολίτη και κάθε σπίτι, σε συνδυασμό με τα τοπικά ταχυδρομικά παραρτήματα ως σημεία εξυπηρέτησης σε όλη τη χώρα, μετατρέπονται πλέον σε άξονα ανάπτυξης που διευκολύνει την τοπική οικονομική δραστηριότητα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, νέων ψηφιακών εργαλείων και δυνατότητα χρήσης πρωτοποριακών συνδυαστικών τραπεζικών υπηρεσιών.
Οι αποστάσεις πλέον μικραίνουν. Κάθε πολίτης και μικρομεσαία επιχείρηση έχει πρόσβαση στις γνωστές ταχυδρομικές αλλά και στις νέες τραπεζικές υπηρεσίες με τα ΕΛΤΑ δίπλα του, όταν σήμερα περίπου 1,1 εκατ. πολίτες εκτιμάται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε υποκατάστημα τράπεζας σε ακτίνα μικρότερη των 10 χιλιομέτρων.
Τα ΕΛΤΑ είναι ανοικτά και για άλλες τέτοιες συνεργασίες καθώς και για περαιτέρω πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού τους.

Στη σημερινή σύσκεψη έλαβαν μέρος, από πλευράς κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού. Συμμετείχαν επίσης η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γιάννης Παπαχρήστου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γρηγόρης Σκλήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου.
Τι προβλέπει η στρατηγική συνεργασία Alpha Bank και ΕΛΤΑ
Alpha Bank και Ελληνικά Ταχυδρομεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παροχή σύγχρονων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συνδυάζοντας την αξιοπιστία και τεχνογνωσία της Alpha Bank με το εκτεταμένο δίκτυο, την προσβασιμότητα και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ σε περισσοτέρους από 1 εκατομμύριο πολίτες, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και κοινότητες της χώρας.
Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Alpha Bank ενισχύει τις πρωτοβουλίες της για την υποστήριξη ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευρύνοντας την πρόσβασή τους σε σύγχρονες και διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο 1100+ φυσικών σημείων εξυπηρέτησης. Παράλληλα, για τα ΕΛΤΑ, η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μετασχηματισμού που έχουν αναπτύξει, δίνοντας τους τη δυνατότητα να προσφέρουν σύγχρονες τραπεζικές και άλλες λύσεις, και έτσι να επεκτείνουν τη δραστηριότητά άλλες πέρα από άλλες παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες, σύμφωνα και με τα διεθνή best practices.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την Alpha Bank, τα ΕΛΤΑ θα προσφέρουν μεγάλο εύρος τραπεζικών υπηρεσιών, όπως καταθετικά προϊόντα, πληρωμές, μεταφορές κεφαλαίων, δάνεια, καθώς και άλλες εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές λύσεις, όπως ασφαλιστικά & επενδυτικά προϊόντα. Οι νέες αυτές δυνατότητες θα εισαχθούν σταδιακά σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Σε δεύτερο στάδιο, καθώς τα ΕΛΤΑ ενισχύουν τη δραστηριότητά τους σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα logistics, η συνεργασία με την Alpha Bank θα επεκταθεί, καλύπτοντας νέα, embedded finance προϊόντα, όπως χρηματοδοτήσεις (Buy-now, Paylater), δυνατότητες predictive AI για την καλύτερη υποστήριξη συναλλαγών βάσει προτιμήσεων, καθώς και υπηρεσίες factoring, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Flexfin, σε συνέχεια της εξαγοράς της από την Alpha Bank. Η Alpha Bank θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος τραπεζικών προϊόντων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω του δικτύου των ΕΛΤΑ, με εξαίρεση την παροχή υπηρεσιών ανοίγματος λογαριασμών και καθημερινών συναλλαγών, που μπορεί να είναι διαθέσιμες και για πελάτες άλλων τραπεζών. Πέρα από την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε σύγχρονες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η συνεργασία δημιουργεί νέες πηγές ρευστότητας και εσόδων και για τα δύο μέρη, ενώ προβλέπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ταχείας υλοποίησης, με χαμηλά επιπλέον κόστη.
Πρόκειται για μια συνεργασία που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική δέσμευση της Alpha Bank για την υλοποίηση στοχευμένων εμπορικών ή άλλων στρατηγικών συμφωνιών ή εξαγορών που διασφαλίσουν μακροπρόθεσμες, βιώσιμες και ουσιαστικές αποδόσεις στους μετόχους, ενισχύοντας παράλληλα την αξία που δημιουργεί στην κοινωνία