Και η Γαλλία ζητά πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο -Για μία «ανεξάρτητη από τη Ρωσία Ευρώπη» - iefimerida.gr

Και η Γαλλία ζητά πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο -Για μία «ανεξάρτητη από τη Ρωσία Ευρώπη»

Μπρούνο Λε Μερ
Μπρούνο Λε Μερ / Φωτογραφία αρχείου: Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πρόταση που είχε υποβάλει ο Κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Της πρότασης Μητσοτάκη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ακολούθησε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ενώ σήμερα συντάχθηκε μαζί τους και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ. Σύμφωνα με τη «La Tribune», υπερασπίστηκε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του την ιδέα να υπάρξει «ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου». Ωστόσο, πρόκειται για μέτρο το οποίο δεν έτυχε -ακόμη- ομόφωνης θετικής αποδοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαραίτητο το πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο για μία «ανεξάρτητη Ευρώπη»

Όπως σημειώνεται στο τοπικό μέσο, αφού ζήτησε στις αρχές Μαρτίου μια «συλλογική ευρωπαϊκή λύση» προκειμένου να υπάρξει μια Ευρώπη ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας πρότεινε στα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν ένα «ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Δεν παράγουμε φυσικό αέριο, επομένως το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε, το οποίο έχουμε προτείνει και το οποίο έχω υπερασπιστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, είναι η ιδέα του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, την Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπρούνο Λε Μερ, αυτό θα καταστήσει δυνατή τη «διαπραγμάτευση με τους τρεις κύριους προμηθευτές μας, τη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Αλγερία», προσθέτοντας ότι «θα επιβάλλαμε ξαφνικά μια μέγιστη τιμή στις εταιρείες που είναι εταιρείες παραγωγής», αναφέροντας ειδικότερα τη ρωσική Gazprom και την αλγερινή Sonatrach.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας αναγνώρισε ότι σε αυτήν τη φάση η πρόταση αυτή δεν έτυχε ομόφωνης θετικής αποδοχής από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. «Θα ήταν μια παρέμβαση στην αγορά που βλάπτει ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», εξήγησε. Οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν, με την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου εν όψει, σύμφωνα με τη «La Tribune».

Οι ηγέτες της Νότιας Ευρώπης θέλουν «κοινές αγορές» φυσικού αερίου

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν, ζήτησαν επείγοντα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας που πλήττει ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ζήτημα κορυφαίας σημασίας τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ενώ σημείωσε πως «κοινή πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», τονίζοντας πως χρειάζονται δράσεις μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ