Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του -Σι: Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν ήθελα να δω - iefimerida.gr

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του -Σι: Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν ήθελα να δω

biden xinping
Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 9 το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον) ξεκίνησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του. Στο επίκεντρο της συνομιλίας, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, βρέθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας και η βοήθεια που φέρεται να προτίθεται να προσφέρει η Κίνα στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει από τον Σι να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ. Είπε ακόμη ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που «δεν ήθελε να δει» και ότι εκτιμά «την ειρήνη και την ασφάλεια».

Ακόμη, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, ο Σι Τζιπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επωμιστούν μέρος της ευθύνης και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλουμε προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία», φέρεται να τόνισε ο Σι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι θησαυροί της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με το CCTV.

«Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος. Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλαμε να δούμε» παραδέχθηκε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό μέσο CCTV.

Να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι κορυφαίες προτεραιότητες τώρα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, να σταματήσουν οι μάχες και να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σι στον Μπάιντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το «καίριο θέμα» της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, πρόσθεσε ο Σι.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η συνομιλία Μπάιντεν-Σι

Όσο η επικοινωνία μεταξύ των ηγετών Αμερικής και Κίνας βρισκόταν σε εξέλιξη, το CNN δημοσίευσε τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη συνομιλία είναι τόσο σημαντική, εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

Πρώτον, γιατί έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα εξετάζει εάν θα παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία έχει κάνει, κατά πληροφορίες της αμερικανικής πλευράς, σχετικό αίτημα, καθώς ο στρατός της έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Εάν η Κίνα συμφωνήσει, θα μπορούσε να επιβαρύνει τη σχέση της με τη Δύση για τις επόμενες δεκαετίες.

Δεύτερον, η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει στη Ρωσία μια σειρά από μέσα υποστήριξης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η Κίνα θα ήταν πρόθυμη να παράσχει στη Ρωσία μεγάλο επιθετικό εξοπλισμό, όπως τανκς ή αεριωθούμενα, αλλά κάτι πιο μικρό, όπως γεύματα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά ή εξοπλισμό επιτήρησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μπάιντεν ήλπιζε να καταστήσει σαφές στον Σι τα αρνητικά της βοήθειας στον πόλεμο της Ρωσίας, είτε μέσω στρατιωτικής είτε οικονομικής βοήθειας. Επρόκειτο να καταστήσει σαφές ότι «η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες λάβει για να υποστηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κόστος», δήλωσε ο Μπλίνκεν πριν από την επικοινωνία.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν μια «ψυχρή» συνεργασία: Ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν επιφυλακτικά την κατάσταση, καθώς ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ πλησίαζαν περισσότερο.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεργασία είχε τις ρίζες της σε «πολλούς και πολύ ψυχρούς λόγους». Έκτοτε, έχει δοκιμαστεί η συνεργασία χωρίς όρια, η Κίνα ζυγίζει πώς να απαντήσει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει δημιουργήσει κύματα ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Μια χώρα που παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση είναι η Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα. Το Πεκίνο πρόσφατα ενίσχυσε τις στρατιωτικές πτήσεις κοντά στο νησί και προειδοποίησε για την αμερικανική υποστήριξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, το CNN εξηγεί πως ο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρίες: Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν φαινόταν ότι είχε την πρόθεση να επικεντρώσει εκ νέου την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς την Ασία, όπου θεωρεί τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως καθοριστική πρόκληση του επόμενου αιώνα. Και ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει απασχολήσει τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να διατηρήσουν το κυρίαρχο όραμά τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ