«Φωτιά» και στη φοιτητική στέγη βάζει το Airbnb: Γκαρσονιέρες στα 300 ευρώ - iefimerida.gr

«Φωτιά» και στη φοιτητική στέγη βάζει το Airbnb: Γκαρσονιέρες στα 300 ευρώ

Ενοικιαστήριο έξω από πανεπιστημιακό ίδρυμα
Το Airbnb έχει εκτινάξει στα ύψη και το κόστος της φοιτητικής στέγης / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με άμεσες συνέπειες στα ύψη των ενοικίων.

Λίγες μέρες μετά την έρευνα για τα ενοίκια το 2019 -που έχουν αυξηθεί στην Αθήνα έως και κατά 33% συγκριτικά με το 2018- νέες καταγγελίες φανερώνουν σοβαρά προβλήματα και σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το υπουργείο Παιδείας να ετοιμάζεται για την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των βάσεων εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2019, χιλιάδες φοιτητές θα ξεκινήσουν να αναζητούν στέγη στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια.

Η εικόνα, ωστόσο, που θα συναντήσουν φέτος θα είναι διαφορετική καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν «εκτοξευθεί». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κρήτη, όπου η εξεύρεση φοιτητικής στέγης τα τελευταία χρόνια, λόγω του φαινομένου του Airbnb, εξελίσσεται σε πραγματικό γρίφο.

Τα «απόνερα» του Airbnb: Φοιτητικές γκαρσονιέρες στα 300 ευρώ

Πέραν του Airbnb -που στην Αθήνα, φέτος, εμφάνισε την πρώτη καμπή σε κρατήσεις και έσοδα- οι κτηματομεσίτες της Κρήτης αποδίδουν το πρόβλημα και στη μη ανέγερση κατοικιών, με συνέπεια να μην υπάρχουν κατοικίες για φοιτητές -όπως γκαρσονιέρες και δυάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως εξήγησε, μιλώντας στο e-kriti.gr, ο Μιχάλης Σαμψών, μεσίτης από το Ρέθυμνο, το τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή οφείλεται στο ότι όλοι ψάχνουν σπίτια προς ενοικίαση περιμετρικά του κέντρου ενώς σε άλλες περιοχές, όπως του Γάλλου (στο Ρέθυμνο), οι διαθέσιμες κατοικίες είναι περισσότερες.

Ο κ. Σαμψών παραδέχτηκε ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην αξία της κατασκευής. Σε ό,τι αφορά το Airbnb, παρατήρησε επίσης ότι το φαινόμενο δεν είναι πλέον θερινό καθώς έχει επεκταθεί και τον χειμώνα, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στα ενοίκια και στη φοιτητική στέγη.

Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμαίνονται για μια παλιά γκαρσονιέρα στα 300 ευρώ και για δυάρια -μη ανακαινισμένα- από 350 - 400 ευρώ σε Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά.

Ζητούν από τους φοιτητές 5 με 6 νοίκια μπροστά

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που ζητούν 5 και 6 ενοίκια μπροστά, δυσκολεύοντας τις οικογένειες των φοιτητών που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς που παίρνουν μετάθεση για το Ρέθυμνο και αλλού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς και στα Χανιά είναι το ότι στον τοπικό Τύπο οι αγγελίες για ενοικίαση κατοικιών είναι ελάχιστες με τις περισσότερες να αφορούν μεγάλα σπίτια ενώ και τα ενοικιαστήρια έχουν «εξαφανιστεί» από την πόλη.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Ηράκλειο όπου υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός διαμερισμάτων για ενοικίαση. Παρά ταύτα, λόγω του Airbnb, υπάρχουν περιοχές όπου τα ακίνητα βρίσκονται με το… κιάλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ