Η Ford έδιωξε και προσέλαβε ξανά μηχανικούς «με γκρίζα γένια» - Η τεχνητή νοημοσύνη απέτυχε στον ποιοτικό έλεγχο - iefimerida.gr

Η Ford έδιωξε και προσέλαβε ξανά μηχανικούς «με γκρίζα γένια» - Η τεχνητή νοημοσύνη απέτυχε στον ποιοτικό έλεγχο

Κτίριο με εγκαταστάσεις της Ford στο Ντίσελντορφ, στη Γερμανία
Κτίριο με εγκαταστάσεις της Ford στο Ντίσελντορφ, στη Γερμανία / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ford επανέφερε στη δουλειά έμπειρους μηχανικούς, για να διορθώσει τη ζημιά που είχε προκληθεί από τις αστοχίες των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ford Motor Co. γνωστοποίησε ότι έχει προσλάβει εκατοντάδες έμπειρους μηχανικούς, πολλοί από τους οποίους είναι πρώην υπάλληλοί της και άλλοι προέρχονται από προμηθευτές. Ο σκοπός αυτής της κίνησης; Η αντιμετώπιση των φαινομενικά δυσεπίλυτων προβλημάτων ποιότητας που έχουν κοστίσει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικαλούμενο στελέχη της εταιρείας, το Bloomberg γράφει πως η εταιρεία έχει επαναπροσλάβει περισσότερους από 300 επιθεωρητές ποιότητας «με γκρίζα γένια», προκειμένου να αντισταθμίσει τις αδυναμίες των αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Η προοπτική μείωσης του κόστους είχε κάνει τη Ford να στραφεί στην τεχνολογία

Καθώς οι υπεύθυνοι ανάπτυξης είχαν εισηγηθεί πως η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε αναθέσει στην τεχνολογία τμήματα της παραγωγής, μεταξύ των οποίων και ο ποιοτικό έλεγχος.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα αφήσει πίσω πολλούς υπαλλήλους γραφείου», είχε δηλώσει ο ισχυρός άνδρας της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ τον περασμένο Ιούνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο, ο εκτελεστικός διευθυντής Κουμάρ Γκαλότρα είχε ενημερώσει τους επενδυτές ότι η εταιρεία «εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη σε ολόκληρο το βιομηχανικό σύστημα». Μεταξύ άλλων, η απόφαση αυτή περιελάμβανε την εγκατάσταση 900 καμερών με τεχνητή νοημοσύνη στα εργοστάσιά της «για τον εντοπισμό προβλημάτων ποιότητας στην πηγή και τη μείωση των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Η τεχνητή νοημοσύνη απέτυχε να κάνει τον ποιοτικό έλεγχο

Ωστόσο το εγχείρημα αυτό απέτυχε. Ο Τσαρλς Πουν, αντιπρόεδρος της Ford για τη μηχανική υλικού οχημάτων, δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι οι έλεγχοι της εταιρείας που βασίζονταν στην τεχνητή νοημοσύνη δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα φανταστικό εργαλείο, αλλά η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από τις πληροφορίες που χρησιμοποιείτε για να την εκπαιδεύσετε», είπε ο Πουν. «Τα προηγούμενα χρόνια, δεν δώσαμε τη δέουσα προσοχή στην γνώση των πιο έμπειρων μηχανικών μας, οι οποίοι έχουν παραμείνει μαζί μας κατά τη διάρκεια πολλών κύκλων παραγωγής προϊόντων».

«Λανθασμένα, πιστεύαμε ότι απλώς με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και την εισαγωγή των σχεδιαστικών απαιτήσεων που είχαμε, θα πετυχαίναμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επαναφορά των έμπειρων μηχανικών στη Ford

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, ο Πουν επισήμανε ότι τα αυτοματοποιημένα εργαλεία στερούνται της κατάρτισης και της εμπειρογνωμοσύνης των έμπειρων τεχνικών, πολλοί από τους οποίους είχαν αποχωρήσει από την εταιρεία πριν η εταιρεία προλάβει να αξιοποιήσει τις γνώσεις τους προκειμένου να βελτιώσει την τεχνολογία της.

Σημείωσε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν πλέον επανενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας για να εκπαιδεύσουν τα συστήματά της, καθώς και να καθοδηγήσουν τους νεότερους εργαζόμενους.

«Αναγνωρίσαμε ότι, για να βελτιώσουμε ορισμένα από τα εργαλεία αυτοματοποίησης, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουμε, έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι θα εκπαιδεύονταν από τα πιο έμπειρα άτομα», είπε ο ίδιος σύμφωνα με το Bloomberg.

Η παραδοχή της Ford για τις αδυναμίες της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ήρθε την ίδια στιγμή που η εταιρεία αναδεικνύει την επιστροφή της στην κορυφή ενός δείκτη που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς στον κλάδο για τη μέτρηση της ποιότητας των οχημάτων, το «Initial Quality Study» της JD Power στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ