Exxon Mobil: Μηνύει την ΕΕ για να βάλει «φρένο» στη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών - iefimerida.gr

Exxon Mobil: Μηνύει την ΕΕ για να βάλει «φρένο» στη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών

Εργοστάσιο της ExxonMobil
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μήνυση κατά της ΕΕ, προκειμένου να εμποδίσει μια νέα επιπλέον φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών προχωρά η Exxon Mobil.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Exxon Mobil μηνύει την ΕΕ σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να καταργήσει τον νέο, απροσδόκητο -όπως χαρακτηρίζεται- φόρο στους πετρελαϊκούς ομίλους, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη νόμιμη εξουσία τους με την κίνηση αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μήνυση αυτή είναι η πιο ηχηρή -μέχρι στιγμής- απάντηση από τον χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας για τη συγκεκριμένη εισφορά, η οποία αποφασίστηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει 25 δισ. ευρώ, «για να βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας».

Η Exxon Mobil είπε ότι η αγωγή κατατέθηκε την Τετάρτη (28/12) από τις θυγατρικές της στη Γερμανία και την Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο, στην πόλη του Λουξεμβούργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κέισι Νόρτον, εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε ότι ο αμερικανικός κολοσσός αναγνώρισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος «βαραίνει πολύ τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», αλλά υποστήριξε ότι η εισφορά είναι «αντιπαραγωγική» και «θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια».

Η Exxon είχε ξοδέψει τρία δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκά έργα διύλισης τα τελευταία 10 χρόνια, αυξάνοντας την παραγωγή, «σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Νόρτον.

Η Exxon εξετάζει τώρα «μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» στη Γηραιά Ηπειρο. «Το αν θα επενδύσουμε εδώ, εξαρτάται κυρίως από το πόσο ελκυστική και παγκόσμια ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Συμφωνία τριών σημείων της ΕΕ για το ρεύμα -Εισφορά αλληλεγγύης για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων

Η πολιτική συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ περιλάμβανε κοινά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη συλλογή και αναδιανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς πελάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Συμβούλιο είχε συμφωνήσει σε εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής.

Επίσης, είχε συμφωνήσει να περιορίσει τα έσοδα της αγοράς στα 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεσαζόντων, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και λιγνίτη. Τέτοιοι φορείς εκμετάλλευσης σημείωσαν απροσδόκητα μεγάλα οικονομικά κέρδη τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αυξηθεί το λειτουργικό τους κόστος.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου είχε σχεδιαστεί ώστε να διατηρείται η κερδοφορία των φορέων εκμετάλλευσης και να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα κράτη-μέλη είχαν συμφωνήσει επίσης να χρησιμοποιήσουν μέτρα της επιλογής τους για τη συλλογή και τον αναπροσανατολισμό των πλεονασματικών εσόδων προς την υποστήριξη και την προστασία των τελικών πελατών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, είχαν φτάσει σε συμφωνία να ορίσουν μια υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023 και τα οποία είναι πάνω από 20% αυξημένα σε σχέση με τα μέσα ετήσια φορολογητέα κέρδη από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη-μέλη.

Τα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά μέτρα που ισοδυναμούν με την εισφορά αλληλεγγύης, υπό τον όρο ότι είναι συμβατά με τους στόχους του κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα.

Τα κράτη-μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και εταιρείες και για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλών λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, το Συμβούλιο είχε συμφωνήσει ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να ορίσουν προσωρινά μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να στηρίξουν περαιτέρω τις ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Κατ' εξαίρεση και προσωρινά, μπορούν να ορίσουν μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι χαμηλότερη του κόστους.

Όπως είχε ξεκαθαρίσει η ΕΕ, τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα. Ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου 2022 και θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2023. Το υποχρεωτικό ανώτατο όριο των εσόδων από την αγορά θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ