Eurostat: Αυξημένο κατά 24% το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων από το 2019 -Στη 16η θέση στους 27 της ΕΕ - iefimerida.gr

Eurostat: Αυξημένο κατά 24% το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων από το 2019 -Στη 16η θέση στους 27 της ΕΕ

η ακρόπολη παρθενώνας
EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καθαρό ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί κατά περίπου 24% τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τη σοβαρή ύφεση που έφερε η πανδημία.

Μάλιστα η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, συνεχίζει να καταλαμβάνει μια σταθερή θέση στο μεσαίο εύρος μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία της Eurostat για τα εισοδήματα των Ελλήνων

Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2024 το μέσο εισόδημα ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου, μετά την καταβολή φόρων και την κράτηση ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώθηκε στα 18.709 ευρώ, τη στιγμή που το 2019 είχε μετρηθεί στα 15.112 ευρώ, που ισοδυναμεί με αύξηση 3.596 ευρώ (23,8%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη πιο θετική είναι η εξέλιξη του εισοδήματος για τα ζευγάρια με δύο παιδιά. Το 2024, οι γονείς σε ένα τετραμελές νοικοκυριό είδαν το καθαρό ετήσιο εισόδημά τους να ανέρχεται στις 41.142 ευρώ, από 33.015 ευρώ το 2019, μια αύξηση ύψους 8.127 ευρώ ή 24,6%.

Στελέχη της ιδιωτικής αγοράς, όπου έχει καταγραφεί η εντονότερη αύξηση στις αποδοχές, επισημαίνουν ότι η βελτίωση του καθαρού εισοδήματος αποδίδεται κυρίως στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, καθώς και στη μείωση της ανεργίας και την ανοδική τάση των μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο του τρίτου Μνημονίου – τα έτη 2016, 2017 και 2018 – το καθαρό εισόδημα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά είχε υποχωρήσει κάτω από τις 15.000 ευρώ, αντανακλώντας την υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία εκείνης της περιόδου.

Οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν τη σωρευτική άνοδο των τιμών το ίδιο διάστημα, την οποία προκάλεσε η παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις δεν έχουν βελτιώσει μόνο την ονομαστική αξία των εισοδημάτων, αλλά και την πραγματική, δηλαδή τα χρήματα που μένουν στο πορτοφόλι των πολιτών αφού υπολογιστεί η επίδραση των ανατιμήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη 16η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ η Ελλάδα

Με αυτά τα καθαρά εισοδήματα η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υστερώντας των πλουσιότερων χωρών του βορρά αλλά ξεπερνώντας όλες τις χώρες των Βαλκανίων, την πληθυσμιακά όμοια Πορτογαλία και τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, στα οποία περιλαμβάνεται η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Πολωνία.

Οι πρώτοι και οι ουραγοί

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, ενώ ουραγοί είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η κατάταξη αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις μετρήσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, πάνω από τη Βουλγαρία, κι έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ωστόσο, στα οικονομικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνήθως χρησιμοποιείται ως μέτρο παραγωγικότητας, κι όχι για την αξιολόγηση του εισοδήματος, που σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα αποτελούν σαφώς καταλληλότερο στοιχείο σε αυτό το μέτωπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ