Την πρωτιά σε ώρες εργασίας εβδομαδιαίως καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2024, που καταγράφουν τις πραγματικές ώρες εργασίας στην κύρια απασχόληση των Ευρωπαίων ηλικίας 20 έως 64 ετών.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Eurostat, ο μέσος όρος των πραγματικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας στην ΕΕ ήταν 36,0 ώρες το 2024, μειωμένος από τις 37,0 ώρες του 2014. Η σταδιακή αυτή μείωση αντανακλά αλλαγές στην αγορά εργασίας, την άνοδο της ευέλικτης απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση της ισορροπίας εργασίας - ζωής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. Με μέσο όρο 39,8 ώρες εργασίας την εβδομάδα, διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ξεπερνώντας χώρες όπως η Βουλγαρία (39,0 ώρες), η Πολωνία (38,9) και η Ρουμανία (38,8).
Ο χάρτης της Eurostat με τις ώρες εργασίας στην ΕΕ:
Οι... χώρες-πρωταθλήτριες στον ελεύθερο χρόνο
Στον αντίποδα, οι Ολλανδοί απολαμβάνουν την πιο σύντομη εργάσιμη εβδομάδα, με μόλις 32,1 ώρες κατά μέσο όρο. Ακολουθούν η Δανία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται 33,9 ώρες την εβδομάδα. Σημειώνεται πως αυτές χώρες αυτές προωθούν εδώ και χρόνια πολιτικές υπέρ της μερικής απασχόλησης, της ευελιξίας και της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Σε ποιους τομείς δουλεύουν περισσότερο και σε ποιους λιγότερο
Οι κλάδοι με τις περισσότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,2 ώρες), ακολουθούμενοι από την εξόρυξη και τα λατομεία (38,8) και τις κατασκευές (38,7). Πρόκειται κυρίως για σωματικά απαιτητικές και εποχικές εργασίες, όπου οι υπερωρίες είναι συχνές.
Αντίθετα, οι πιο «ελαφριές» εβδομάδες εργασίας καταγράφονται στις δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδότες (26,7 ώρες), στην εκπαίδευση (31,9) και στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στην αναψυχή (32,9), τομείς όπου η μερική απασχόληση είναι διαδεδομένη.
