Ανησυχία παγκοσμίως και για το ελαιόλαδο: Πώς ένα βακτήριο κατέστρεψε ολόκληρους ελαιώνες στην Ιταλία - iefimerida.gr

Ανησυχία παγκοσμίως και για το ελαιόλαδο: Πώς ένα βακτήριο κατέστρεψε ολόκληρους ελαιώνες στην Ιταλία

Νεκρά ελαιόδεντρα από xylella fastidiosa
Νεκρά ελαιόδεντρα από xylella fastidiosa / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον κίνδυνο μιας πιθανής τρομακτικής έλλειψης ελαιόλαδου στο μέλλον, προειδοποιεί σε δημοσίευμα της, η New York Post.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα περιγράφεται η ανησυχητική κατάσταση στους ιταλικούς ελαιώνες λόγω ενός βακτηρίου, που ίσως πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα έχουν προκαλέσει προβλήματα στη βιομηχανία ελαιολάδου για το μισό της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του τομέα, και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα, όπως σημειώνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κυριότερο από τα προβλήματα είναι ένα βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα και εξαπλώνεται ταχύτατα. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγής που σχετίζονται με τον COVID και τα προβλήματα εφοδιασμού που απορρέουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλούν χάος στις προμήθειες του αγαπημένου υγιεινού λαδιού του κόσμου.

Το βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όταν ένα βακτήριο γνωστό ως Xylella fastidiosa άρχισε να σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία - ιδιαίτερα 20 εκατομμύρια εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Απουλία, σύμφωνα με το Atlas Obscura. Η βάναυση προσβολή ξεραίνει τα δέντρα προσδίδοντάς τους ένα χλωμό χρώμα και δεν τους αφήνει «καμία πιθανότητα επιβίωσης», σύμφωνα με το μέσο.

Το βακτήριο, το οποίο μεταφέρεται από έντομα που καταναλώνουν χυμούς δέντρων και ονομάζεται hilaenus spumarius, έχει έκτοτε εξαπλωθεί πέρα από την Απουλία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 12% της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου. Τώρα, έχει φτάσει σε ολόκληρη την Ιταλία και άλλα μεσογειακά έθνη κινδυνεύουν, σύμφωνα με το Atlas Obscura.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή [για το ελαιόλαδο]. Υπάρχει ένα απρόβλεπτο μέλλον», δήλωσε στην Post, ο Pietro Brembilla, ιδιοκτήτης του λιανοπωλητή ιταλικών γαστρονομικών προϊόντων Sogno Toscano, μιας επιχείρησης από την Τοσκάνη που φέρνει τα καλύτερα της χώρας στις ΗΠΑ.

Ο Brembilla δήλωσε ότι η θανατηφόρα μάστιγα έχει βλάψει την παραγωγή κατά περίπου 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και ανησυχεί ότι δεν γίνονται αρκετά για την καταπολέμησή της.

«Έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια που αυτό είναι ένα θέμα … καταστρέφει τις καλλιέργειες», δήλωσε ο Brembilla, προσθέτοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα από την καταστροφή, είναι ότι τα προσβεβλημένα προϊόντα δεν πληρούν τα υγειονομικά πρότυπα για να σταλούν σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι αρκετά ανήσυχος. Αγαπώ τη χώρα μου, αλλά δεν είμαστε και οι καλύτεροι στο να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Υπάρχουν μόνο αργές αλλαγές [στην επίλυση του προβλήματος]».

Εργάτες κόβουν ένα ελαιόδεντρο από τα χιλιάδες που έχουν μολυνθεί από ένα θανατηφόρο βακτήριο στη Νότια Ιταλία
Εργάτες κόβουν ένα ελαιόδεντρο από τα χιλιάδες που έχουν μολυνθεί από ένα θανατηφόρο βακτήριο στη Νότια Ιταλία / Φωτογραφία: AP Photo/Gaetano Loporto

Όμως, ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Francesco D'Onofrio, υπεύθυνος προμηθειών του λιανοπωλητή Supermarket Italy, δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως η μαζική φύτευση νέων δέντρων, καταπολεμούν αποτελεσματικά τη μάστιγα.

«Μίλησα σήμερα με πολλούς μεγάλους παραγωγούς στην Ιταλία και δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα με το προϊόν για τη συγκομιδή του 2023», δήλωσε ο D'Onofrio στην εφημερίδα The Post, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα θα κατασταλάξουν τους επόμενους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προβλήματα στην παραγωγή του ελαιόλαδου

Αλλά ακόμη και ο ίδιος μπορεί να αναγνωρίσει ότι υπάρχει άλλη μια σειρά προβλημάτων που έχουν πολύ πιο άμεσες επιπτώσεις στο ελαιόλαδο.

Όπως και με πολλά άλλα αγαθά, η αποδοτικότητα του κόστους, η παραγωγή και η μεταφορά του ελαιολάδου έχουν παρεμποδιστεί από την πανδημία. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και οι ακραίες καθυστερήσεις στα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αυτά της Αμερικής, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Ελαιόδεντρα μολυσμένα από το φοβερό βακτήριο Xylella fastidiosa, γνωστό στην Ευρώπη ως ο Έμπολα της ελιάς
Ελαιόδεντρα μολυσμένα από το βακτήριο Xylella fastidiosa, γνωστό στην Ευρώπη ως ο Έμπολα της ελιάς / Φωτογραφία: Shutterstock

Τα προβληματικά λιμάνια έχουν προκαλέσει ακραία αύξηση των τιμών στις αποστολές κατά περίπου 400% έως 500%, σύμφωνα τόσο με τον Brembilla όσο και με έναν από τους επί δεκαετίες πιστούς πελάτες του, τον Dave Greco του Mike's Deli στο Μπρονξ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Greco δήλωσε ότι το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων για εισαγωγές όπως το ελαιόλαδο ή ακόμη και ντομάτες σε κονσέρβα έχουν αυξηθεί από 4.000 δολάρια σε 9.000 έως 12.000 δολάρια. Αυτό ανάγκασε τον ίδιο και πολλούς άλλους τοπικούς λιανοπωλητές να αυξήσουν τις τιμές τους.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως λέει ο Brembilla, καθώς μετά την ρωσική εισβολή ουσιαστικά σταμάτησε κάθε παραγωγή ηλιέλαιου από την Ουκρανία, η οποία ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ηλιέλαιου. Έτσι στην αλυσίδα τροφίμων, κάποιες βιομηχανίες αντικατέστησαν το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών ορισμένων ελαιολάδων έως και 40%.

Ελαιώνας μολυσμένος από βακτήριο το xylella fastidiosa
Ελαιώνας μολυσμένος από βακτήριο το xylella fastidiosa / Φωτογραφία: Shutterstock

Για τους λόγους αυτούς, πέραν της ήδη ανησυχητικής καταστροφής, ο Brembilla φοβάται τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην Ιταλία και σε ένα από τα πιο διάσημα εξαγωγικά της προϊόντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανησυχώ για το μέλλον, ότι άλλα έθνη θα βασίζονται όλο και λιγότερο στις εισαγωγές από την Ιταλία εξαιτίας αυτών των πραγμάτων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ