WSJ: Η Ελλάδα φωτεινό σημείο για τις ΗΠΑ στην Ευρώπη -Επενδύσεις και στρατιωτική συνεργασία - iefimerida.gr

WSJ: Η Ελλάδα φωτεινό σημείο για τις ΗΠΑ στην Ευρώπη -Επενδύσεις και στρατιωτική συνεργασία

Ο πρόεδρος της Microsoft και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο την Ακρόπολη
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα «φωτεινό σημείο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal».

Το δημοφιλές μέσο αποτυπώνει την πολυδιάστατη αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι η Αμερική στρέφει το βλέμμα της προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εφημερίδα τονίζει ότι ενώ οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «σε νέο κόμβο για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας». Στέκεται ακόμα στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπεγράφη τον Οκτώβριο, η οποία προσέδωσε και χρονικό βάθος στη διμερή συνεργασία.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα

Στο πεδίο της οικονομίας, η «WSJ» σημειώνει πως «αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Tesla και Amazon.com, έχουν αρχίσει ή ανακοινώσει τοπικές επενδύσεις την τελευταία τριετία, μπαίνοντας σε μία αγορά που επί χρόνια παρέβλεπε ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ».

«Η διπλωματική βαρύτητα της Ελλάδας αυξάνεται, ενώ η πληγωμένη οικονομία της ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά η «WSJ», προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία που η Τουρκία και άλλα μέλη του NATO «ακολουθούν πολιτικές που προκαλούν τριβές στην Ευρώπη και με πολλούς Αμερικανούς».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι πριν από λίγες ημέρες το Κογκρέσο υπερψήφισε, με διακομματική στήριξη, νόμο που ενισχύει περαιτέρω τη στήριξη των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

«Η εταιρική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερη, πιο σημαντική ή πιο επίκαιρη από ό,τι είναι σήμερα», αναφέρει σε δήλωσή του στην «WSJ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την προσπάθεια των ΗΠΑ «για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τους δεσμούς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Πέρα από το μπαράζ αμερικανικών επενδύσεων, η «WSJ» σημειώνει τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα, ένα μέτωπο όπου η Ρωσία παραδοσιακά έχει ισχυρό ρόλο.

«Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η εφημερίδα τονίζει ότι πρότζεκτ που χαίρουν αμερικανικής υποστήριξης συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθεί η χρήση λιγνίτη και ρωσικού αερίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και αγωγός που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν -όλα έργα που ενθαρρύνθηκαν από την Ουάσιγκτον, ψαλιδίζουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή «ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη εισρέουν πλέον σε έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η Ελλάδα «ασφαλώς είναι ένα φωτεινό σημείο στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις. Υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων και μία κυβέρνηση που εστιάζει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Πάιατ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ