Ενεργειακή κρίση: Πώς η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο

Η Ελλάδα θα τροφοδοτήσει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας / Eurokinissi

Η διακοπή της τροφοδοσίας Πολωνίας και Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom έχει άμεσα αντίκτυπο και στην Ελλάδα και αυτό γιατί η χώρα μας έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης να συνδράμει τη Βουλγαρία, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα.

Σημειώνεται πως οι ανάγκες σε φυσικό αέριο της Βουλγαρίας εξυπηρετώνται κατά 90% από την Gazprom.

Η τροφοδοσία θα γίνει από τις αποθήκες της Ρεβυθούσας. Για τον Μάιο θα «ταξιδέψουν» στη Βουλγαρία περίπου 140.000 κυβικά μέτρα LNG. Για την άνοιξη και το καλοκαίρι η τροφοδοσία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, δεδομένου ότι η Βουλγαρία αυτές τις εποχές διατηρεί χαμηλές καταναλώσεις.

Το πρόβλημα θα εμφανιστεί τον χειμώνα, όταν οι καταναλώσεις αυξάνονται. Αν παραμείνουν κλειστές οι στρόφιγγες ως τότε, θα υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές. Πόσω μάλλον αν στη θέση της Βουλγαρίας βρεθούμε και εμείς, ως «μη φιλική χώρα» προς τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία έχει ανακοινώσει από το Μάρτιο ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις της με την Gazprom, ωστόσο δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να υποκαταστήσει 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που χρειάζεται σε ετήσια βάση από άλλες πηγές, πλην της Ρωσίας.

Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο χαμηλής κατανάλωσης, αλλά το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ώστε να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη κατανάλωση λόγω τουρισμού. Μέχρι τότε, με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που φτάνουν στη Ρεβυθούσα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα και ο λιγνίτης στη «μάχη» για την ενεργειακή επάρκεια

Η παραγγελία πλωτής δεξαμενής LNG για τη Ρεβυθούσα έχει γίνει και εκτιμάται ότι θα αφιχθεί στο νησί αρχές Αυγούστου. Η δεξαμενή-πλοίο θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης LNG τουλάχιστον 150.000 κυβικών μέτρων και έτσι η συνολική δυναμικότητα αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα (μαζί με τις τρεις υφιστάμενες αποθήκες) θα ανέλθει περίπου σε 380.000 κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται πως το εθνικό σχέδιο -σε περίπτωση που η Ρωσία αποκλείσει και τη χώρα μας από το φυσικό αέριο- εκτός από την εισαγωγή περισσότερων φορτίων LNG προβλέπει να «γυρίσουν» σε diesel λειτουργία οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα χρησιμοποιούν καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε και η αύξηση κατά 50% της δυνατότητας εξόρυξης λιγνίτη, ώστε να παραχθεί ρεύμα και από τις παροπλισμένες λιγνιτικές μονάδες.

Ηδη, τα ορυχεία έχουν αυξήσει την παραγωγή και ο λιγνίτης βρίσκεται στις αυλές των εργοστασίων. Στόχος είναι στη διετία η εξόρυξη λιγνίτη να αυξηθεί κατά 50% (από 10 εκατ. τόνους σε 15 εκατ. τόνους) και η παραγόμενη λιγνιτική ενέργεια να ανέλθει σε 6,5TWH, από περίπου 4,5TWh σήμερα.

Ολα τα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας θα συζητηθούν στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου στις 15.30.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ