Ενεργειακή κρίση: Πώς η Ελλάδα καταφέρνει να προσφέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος στα νοικοκυριά

Η Ελλάδα σε αντίθεση με τη χονδρική, πρoσφέρει στα νοικοκυριά ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος/Shutterstock

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει «πρωταθλητισμό» και να έχει από τις πιο ακριβές τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέρνει να προσφέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια στον τελικό χρήστη, δηλαδή στα νοικοκυριά.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών με αναδρομικό μάλιστα χαρακτήρα, αλλά και στις παρεμβάσεις της ΔΕΗ, η οποία μόνο για το 2021 «έκαψε» 800 εκατ ευρώ από την κερδοφορία της για να προσφέρει φτηνά τιμολόγια. Στις

Σύμφωνα με έρευνα του αυστριακού ινστιτούτου HEPI που διενεργήθηκε το Μάρτιο του 2022 σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 6 εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης) η Αθήνα προσφέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια στη λιανική ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι πιο φθηνή από 14 πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης (πλην Πράγας) και πιο ακριβή από πρωτεύουσες χωρών που στην πλειονότητά τους προέρχονται από φτωχότερες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στις τιμές χονδρικής η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων πιο ακριβών χωρών στην ΕΕ.

Οπως προκύπτει και από το γράφημα με τις τιμές του τελικού χρήστη, Λονδίνο και Αμστερτναμ είναι μακράν οι πιο ακριβές πόλεις για οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη. Ακολουθούν Κοπεγχάγη, Βερολίνο και Μαδρίτη.
Το Kίεβο φαίνεται να έχει τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενο από το Βελιγράδι, τη Βουδαπέστη και Ποντγκόριτσα. Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές στις πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) τείνουν να
να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο. Η Πράγα είναι η μόνη πρωτεύουσα μεταξύ των χωρών της ΚΑΕ στην οποία η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μετά την ελαφρά πτωτική τάση που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για οικίες πήραν την ανιούσα με Αμστερνταμ, Δουβλίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Λευκωσία, Παρίσι, Πράγα, Ταλίν και Ζάγκρεμπ να «χτυπάνε» νέα ρεκόρ. Τους τελευταίους μήνες, οι εθνικές κυβερνήσεις εφήρμοσαν εκτεταμένα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να καταγραφούν μικρές μειώσεις στις τιμές του ρεύματος σε ορισμένες πόλεις. Ωστόσο, στις περισσότερες από τις πόλεις που μελετήθηκαν, οι κρατικές παρεμβάσεις κατάφεραν μόνο να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών.
Η συνεχής ανοδική πορεία αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με τη μετά την πανδημία οικονομική ανάκαμψη, τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου που επηρεάζει την ηλεκτροπαραγωγή και τα υψηλά δικαιώματα εκπομπών CO2.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ