Η «έκρηξη» του τουριστικού ρεύματος «σπρώχνει» την οικονομία πάνω από το 7% -Μούδιασμα για τη χειμερινή κίνηση

Το «Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa»

Σε μια ακόμα καλλίτερη σεζόν από τη φετινή, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο, που έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποίηση από την «έκρηξη» του τουριστικού ρεύματος μετά τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν αύξηση των εξαγωγών κατά 48,6% στο γ’ τρίμηνο και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αφορά στις τουριστικές υπηρεσίες. Οι ανέλπιστα καλές πληρότητες του Οκτωβρίου και οι πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου δείχνουν ότι και στο δ’ τρίμηνο η «ένεση» από τον Τουρισμό θα είναι καταλυτική για να «τρέξει» το φετινό ΑΕΠ με ρυθμούς πολύ πάνω από 7%, με τους πιο τολμηρούς αναλυτές να βάζουν τον πήχη πέριξ του 8%. Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου να διατηρήσει το θετικό momentum για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και εντός του 2022.

Μητσοτάκης: Πήγαμε καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε -Να προετοιμαστούμε για ακόμη καλύτερο 2022

«Τα πήγαμε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Και, ασφαλώς, τώρα θέλουμε να προετοιμαστούμε για μια ακόμα καλλίτερη τουριστική σεζόν το 2022, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο CNN, αποκαλύπτοντας έτσι ένα από τα στοιχήματα της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι πριν από το ξέσπασμα του νέου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον για προκρατήσεις και κρατήσεις εν όψει της νέας σεζόν, ήταν αυξημένο, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για το 2022. Η έξαρση των κρουσμάτων και η εμφάνιση της «Ο» προκάλεσε ένα «μούδιασμα», ωστόσο η πεποίθηση είναι πως γρήγορα η αγορά θα ξαναζεσταθεί, με το στόχο των εισπράξεων για την επόμενη χρονιά να τίθεται τουλάχιστον στο 80% του 2019.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον τουριστικό κλάδο

Οι επαγγελματίες του κλάδου, μετά την πρωτόγνωρη κρίση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, διατηρούν την αισιοδοξία τους αλλά επισημαίνουν ότι η εντυπωσιακή εικόνα του καλοκαιριού δεν πρέπει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η «έκρηξη» των εισπράξεων δεν ήταν οριζόντια και σε κάθε περίπτωση οι υπερπληρότητες του Αυγούστου δεν αρκούν για να καλύψουν τις απώλειες όλων των προηγούμενων μηνών. Πέρα από τις ζημιές στα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, που δεν έχουν καταφέρει να σηκώσουν κεφάλι, τα ξενοδοχεία του χειμερινού τουρισμού κινδυνεύουν να χάσουν μια ακόμα σεζόν.

Πρόεδρος ΠΟΞ: Απογοητευτικά τα τελευταία στοιχεία

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαβάζουμε δημοσιεύματα με υπεραισιόδοξες προβλέψεις ενόψει Χριστουγέννων. Δυστυχώς αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας ξενοδόχος. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΞ από όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις της ανά την Ελλάδα σχετικά με την πληρότητα στα αστικά ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των επαρχιακών πόλεων, είναι απογοητευτικά», σημειώνει σε επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, επισημαίνοντας ότι η μέση πληρότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πανελλαδικά - αν και έχουμε ήδη μπει στον Δεκέμβριο - δεν ξεπερνά ούτε το 50% - 60%. Επιβεβαιώνοντας το iefimerida, ο Γρ. Τάσιος τονίζει ότι εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι περισσότερο δημοφιλείς προορισμοί και περιοχές που έχουν θεματικά πάρκα, όπου καταγράφεται μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ακόμα κι έτσι, οι επαγγελματίες του κλάδου διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), προκειμένου να «ζεσταθεί» η αγορά. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει σε ένα καθεστώς τύπου lockdown, το οποίο -όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι- θα ήταν καταστροφή για τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο του ΙΝΣΕΤΕ, την τρέχουσα εβδομάδα οι προγραμματισμένες θέσεις από διεθνείς πτήσεις είναι αυξημένες κατά 2,4%, ενώ για την επόμενη εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 12,9%. Γερμανοί, Κύπριοι, Ιταλοί, Βρετανοί, Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν προγραμματίσει διακοπές στην Ελλάδα και με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την εβδομάδα των Χριστουγέννων. «Η χειμερινή περίοδος έχει διάρκεια 120 ημέρες. Δεν αρκεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο ένα καλό 15νθήμερο που μάλιστα δεν είναι για την ώρα εξασφαλισμένο, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τεράστιες ζημίες 18 μηνών» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ