Δημόσιοι υπάλληλοι: Έως ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο οι αυξήσεις -Δείτε αναλυτικά - iefimerida.gr

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έως ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο οι αυξήσεις -Δείτε αναλυτικά

Δημόσιο ραντεβού ηλεκτρονικά βιντεοκλήση
Φωτογραφία αρχείου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλαγή σελίδας για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού, μετά από 14 χρόνια με περικοπές και μηδενικές αυξήσεις, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τον έναν μισθό ετησίως.

Αυτοί που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται περισσότερο είναι όλοι εκείνοι που έχουν παιδιά και κατέχουν θέση ευθύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς περιλαμβάνονται και αναλύονται όλα τα δεδομένα για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο όπως διαμορφώνεται μετά τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα.

Παράλληλα, παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των αυξήσεων από 1ης/1/2024 στους μισθούς όλων των μισθολογικών κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης και στους βασικούς μισθούς των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστών, πανεπιστημιακών καθηγητών και όλων των άλλων δημοσίων λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων.

Το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά από 1ης Ιανουαρίου

Τα ποσά των ανώτατων ορίων αποδοχών και πρόσθετων απολαβών διαμορφώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:

 • Γενικός γραμματέας υπουργείου: 5.121 ευρώ
 • Δικαστικοί λειτουργοί και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: 8.426,56 ευρώ.
 • Ιατροί του ΕΣΥ: 6.454 ευρώ.
 • Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ.
 • Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 5.269,88 ευρώ.

Μέσω της εγκυκλίου παρέχονται διευκρινίσεις για την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, τον επανακαθορισμό της οικογενειακής παροχής, την αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, τη χορήγηση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης σε ερευνητές, την αναπροσαρμογή του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων προσαυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897, στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ. Η προσαύξηση είναι σταθερή και προστίθεται στους βασικούς μισθούς, χωρίς να επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτοί διαμορφώνονται βάσει των αναφερόμενων διατάξεων, δηλαδή χωρίς συνυπολογισμού της προσαυξήσεως των 70 ευρώ κατά τη διενέργεια του όποιου προβλεπόμενου στις αναφερόμενες διατάξεις πολλαπλασιασμού για τη διαμόρφωση του κάθε βασικού μισθού.

Μεγαλύτερες αυξήσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές θα δουν όσοι έχουν παιδιά. Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ (από τα 50 σήμερα σε 70 ευρώ), ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των ποσών που θα λάβουν ως αύξηση οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ / ΠΟΣΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩ

 • Υπάλληλος με 1 παιδί: 70 ευρώ
 • Υπάλληλος με 2 παιδιά: 120 συνολικά
 • Υπάλληλος με 3 παιδιά: 170 συνολικά
 • Υπάλληλος με 4 παιδιά: 220 συνολικά
 • Υπάλληλος με 5 παιδιά: 290 (220+70) συνολικά
 • Υπάλληλος με 6 παιδιά: 360 (290+70) συνολικά

Στη σχετική εγκύκλιο προβλέπεται επίσης: 

Αύξηση οικογενειακής παροχής: Από 1ης Ιανουαρίου 2024 τα ποσά οικογενειακής παροχής αυξάνονται 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ, με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης: Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα το οποίο λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου: Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 7/10/2022 το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω.

Χιλιομετρική αποζημίωση: Tο ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, όταν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου αυξάνεται από 1ης.1.2024 στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ