Δεμερτζή: Ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις για ύφεση 15% στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Δεμερτζή: Ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις για ύφεση 15% στην Ευρώπη

Σημαίες της ΕΕ
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τα μέτρα της ΕΕ στην οικονομική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού και τις προβλέψεις για την ύφεση, μίλησε η Μαρία Δεμερτζή.

Η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου ευρωπαϊκών μελετών Bruegel, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Δεκα», χαρακτήρισε «ρεαλιστικές» τις προβλέψεις για ύφεση του 15% στην Ευρώπη, ενώ στάθηκε και στο ενδεχόμενο δανεισμού των χωρών του νότου, λέγοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, μιλώντας για την προειδοποίηση της Λαγκάρντ για ύφεση έως και 15%, είπε πως «συμφωνώ με τη κ. Λαγκάρντ. Οι εκτιμήσεις της είναι πολύ ρεαλιστικές. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι λιγότερο απαισιόδοξες αλλά παρ’ όλα αυτά, τα νούμερα είναι περίπου ίδια».

Στη συνέχεια η κ. Δεμερτζή, σχολιάζοντας τα μέτρα της ΕΕ και αν αρκεί η χρηματοδότηση που έχει αποφασιστεί, σχολίασε: «Η Ευρώπη έχει ήδη πάρει πολλά μέτρα. Η ΕΚΤ με τη βοήθεια του 1 τρισ. ευρώ έχει επιτρέψει σε όλες τις χώρες να βγουν στις αγορές προκειμένου να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες τους άμεσα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέτρο. Η ΕΚΤ θα πάρει και περισσότερα μέτρα αν χρειαστεί. Βεβαίως χρειαζόμαστε κι άλλα χρήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, μας λείπουν περίπου 1 - 1,5 τρισ. Ευρώ» σημείωσε.

Δεμερτζή: Δανεισμός στον νότο θα διογκώσει το Χρέος

Οσον αφορά για το ενδεχόμενο να πάνε σε δανεισμό οι χώρες του νότου, η κ. Δεμερτζή τόνισε πως αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή, καθώς αυτό θα αυξήσει το Χρέος.

«Είναι γεγονός ότι ο δανεισμός το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διογκώσει το χρέος. Η Ιταλία έχει χρέος της τάξης του 130% του ΑΕΠ. Αν η ύφεση φθάσει στο 10% και υπάρξει κι άλλος δανεισμός, στο τέλος της χρονιάς θα έχει απαγορευτικό χρέος και δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές όπως η Ελλάδα το 2010. Είναι τρομερό να συμβεί κάτι τέτοιο με την Ιταλία. Θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ και κυρίως στη ζώνη του ευρώ. Στο ίδιο δύσκολο σημείο μπορεί να βρεθεί και η Ισπανία. Μπορεί να μην έχει το ίδιο χρέος αλλά είναι τόσο μεγάλη η κρίση του κορωνοϊού που ίσως και αυτή χτυπηθεί άσχημα. Γι’ αυτό μιλάμε για ένα τρόπο βοήθειας που δεν θα είναι δανεισμός», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως με τις διαφωνίες μεταξύ βορρά και νότου, το πιθανότερο σενάριο είναι να κληθεί η ΕΚΤ να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσον αφορά την Ελλάδα, σχολίασε πως κυρίως λόγω του τουρισμού, η χώρα θα είναι από αυτές που θα πληγούν περισσότερο, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να βοηθηθούν με παροχές οι εταιρίες που είναι βιώσιμες.

Τέλος, αναφορικά με την κόντρα Ιταλίας και Ολλανδίας (κυρίως) για τα ευρωομόλογα, σχολίασε πως «η Ολλανδία πιστεύει ότι στο νότο, όταν η οικονομία πάει καλά, δεν προετοιμάζονται. Δεν μειώνουν το χρέος και δεν γίνονται οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Κατά κάποιο τρόπο έχει δίκιο η Ολλανδία αλλά το πρόβλημα του κορωνοϊού είναι ένα συμμετρικό σοκ το οποίο έχει χτυπήσει όλους μας με τον ίδιο τρόπο». Για τις αντιδράσεις της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε περίπτωση που δεν βρεθούν κοινές λύσεις στην ΕΕ και στραφούν εναντίον των υπολοίπων κρατών-μελών της, «τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα αφήγημα που θα πείσει τους πολίτες της Ιταλίας και της Ισπανίας ότι οι λύσεις είναι ευρωπαϊκές και δίνονται από την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός ΕΕ ΕΚΤ ύφεση Κριστίν Λαγκάρντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ