«Βροχή» οι αιτήσεις για την επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα - iefimerida.gr

«Βροχή» οι αιτήσεις για την επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα

επίδομα θέρμανσης πετρέλαιο
Πετρέλαιο θέρμανσης © INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν εμπόδισε χιλιάδες νοικοκυριά από το να υποβάλουν αίτηση επιδότησης θέρμανσης με ρεύμα, μέσα στα πρώτα 24ωρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας.  

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 95.396 αιτήσεις και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, που εκπνέει η προθεσμία, υπολογίζεται ότι θα έχουν αιτηθεί επιδότησης περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια είναι ίδια με αυτά που ισχύουν για το κλασικό επίδομα θέρμανσης, ενώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2024 η επιδότηση στο ρεύμα (με έκπτωση από τον εκκαθαριστικό ή έναντι λογαριασμό) σε 60 ευρώ ανά μήνα, πολλαπλασιαζόμενη με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία (σύστημα βαθμοημερών, με στόχο οι περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία να έχουν υψηλότερο επίδομα).  

Η επιδότηση στο ρεύμα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου και το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 45 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει τα 390 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, για όλο το τρίμηνο. Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1) (ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές) το επίδομα προσαυξάνεται κατά 25% και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. 

Πολύτεκνοι  

Πέρα από την επιδότηση ρεύματος για θέρμανση, μια ακόμα παρέμβαση που ενεργοποιείται τη νέα χρονιά- καθώς οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις εκπνέουν στις 31 Δεκεμβρίου- είναι το ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες. Η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να είναι έτοιμη το αργότερο ως τις 31 Ιανουαρίου, καθώς το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων ενεργοποιείται από την 1η Φεβρουαρίου. 

Το βασικό κριτήριο είναι το ύψος του συνολικού πραγματικού (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτού εισοδήματος. Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, αυτό διαφοροποιείται ως εξής: 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολύτεκνη Οικογένεια με: Εισοδηματικό όριο 
Τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή τρία εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή δύο απορφανισθέντα τέκνα  50.000 ευρώ 
Πέντε εξαρτώμενα τέκνα ή τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα  μονογονεϊκής οικογένειας ή τρία απορφανισθέντα τέκνα  52.500 ευρώ 
Έξι εξαρτώμενα τέκνα ή πέντε εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή τέσσερα απορφανισθέντα τέκνα  55.000 ευρώ 
Επτά εξαρτώμενα τέκνα ή έξι εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή πέντε απορφανισθέντα τέκνα  57.500 ευρώ 
Οκτώ εξαρτώμενα τέκνα ή επτά εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή έξι απορφανισθέντα τέκνα  60.000 ευρώ 
  • Για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ.  
  • Για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.  
  • Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Αυτό το ανώτατο όριο αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. 

Τα όρια τετραμηνιαίας (120 ημερών) κατανάλωσης για τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολόγιο Πολυτέκνων είναι τα παρακάτω: 

Πολύτεκνη Οικογένεια με: Όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης 
Τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή τρία εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή δύο απορφανισθέντα τέκνα  2000 KWh 
Πέντε εξαρτώμενα τέκνα ή τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα  μονογονεϊκής οικογένειας ή τρία απορφανισθέντα τέκνα  2200 KWh 
Έξι εξαρτώμενα τέκνα ή πέντε εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή τέσσερα απορφανισθέντα τέκνα  2400 KWh 
Επτά εξαρτώμενα τέκνα ή έξι εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή πέντε απορφανισθέντα τέκνα  2600 KWh 
Οκτώ εξαρτώμενα τέκνα ή επτά εξαρτώμενα τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή έξι απορφανισθέντα τέκνα  2800 KWh 
  • Για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 KWh. 
  • Για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 Kwh. 
  • Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 μέχρι του ανώτατου ορίου των 4000 KWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Το ανώτατο όριο αυξάνεται κατά 300 KWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 KWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. 
  •  

Τα ευχάριστα νέα, ειδικά για όσους δεν δικαιούνται κάποιας επιδότησης στο ρεύμα από την Πρωτοχρονιά, είναι ότι ο... Άη Βασίλης φαίνεται πως φέρνει χαμηλές χρεώσεις, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του νέου χρόνου.  

Ο χάρτης των χονδρικών τιμών σε όλη την Ευρώπη είναι καταπράσινος, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, η τιμή της επόμενης ημέρας βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ λόγω τριών παραγόντων: 1) μεγάλο μερίδιο εισαγωγών ρεύματος 2) υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα 3) ακόμα και μηδενική συμμετοχή του λιγνίτη.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτές τις 27 ημέρες του Δεκεμβρίου, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 102,71 ευρώ, όταν τον περσινό Δεκέμβριο βρισκόταν στα 276,89 ευρώ και το Δεκέμβριο του 2021 στα 235,38 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πτήσεις του φυσικού αερίου (34,17 ευρώ), που κινείται περίπου 58% χαμηλότερα από πέρσι, ενισχύουν την πεποίθηση του υπουργείου Ενέργειας ότι τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια δεν θα φέρουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ