Η Αθήνα γεμίζει ψηφιακούς νομάδες: Πώς οργανώνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, ποια σπίτια προτιμούν για ενοικίαση - iefimerida.gr

Η Αθήνα γεμίζει ψηφιακούς νομάδες: Πώς οργανώνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, ποια σπίτια προτιμούν για ενοικίαση

Digital Nomads
Digital Nomads/ Φωτογραφία shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι, είτε μισθωτοί.

Προφανές είναι ότι η νέα αυτή «φυλή» έκανε δυναμικά την εμφάνιση της στους μήνες της πανδημίας και της υποχρεωτικής ή εθελοντικής τηλεργασίας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του BNBnews, η «φυλή» αυτή αριθμεί περίπου 4,8 εκατομμύρια μέλη και οι περισσότεροι digital nomads απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (τέχνες, συγγραφείς, σχεδιαστές ιστοσελίδων, μόδα, κ.λπ.). Επίσης κλάδοι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «στενή» σχέση των ψηφιακών νομάδων με την Ελλάδα -Αύξηση 198% από το 2017 ως το 2021

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με την Ελλάδα και την Αθήνα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα την περίοδο 2017-2021 αυξήθηκαν κατά 198%, ενώ από τις αρχές της χρονιάς ο αντίστοιχος ρυθμός είναι 109%. Πρόκειται για τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η χώρα μας «χτίζει» προφίλ ως ένας ελκυστικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον Τουρισμό και την οικονομία εν γένει.

Η υγειονομική κρίση επηρέασε τις μετακινήσεις, των ψηφιακών νομάδων μη εξαιρουμένων, ωστόσο ακόμα κι έτσι ο αριθμός όσων ήρθαν στην Αθήνα το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε (ρυθμός αύξησης 98%). Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της Nomadlist, η Αθήνα κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη των digital nomads και ο κυριότερος λόγος είναι ότι βελτιώνει τη θέση της σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η παροχή φορολογικών κινήτρων. Ειδικά από το καλοκαίρι του 2021 και μετά η Αθήνα ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων – και – λόγω της Digital Nomads Visa.

Υπενθυμίζεται ότι αλλοδαποί, που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια και μέχρι μια επταετία, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός που αποκτούν στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα κανονικότητα

Σύμφωνα με την PwC, το 80% των επιχειρήσεων παγκοσμίως που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι η υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας είναι η νέα κανονικότητα. Η τάση αυτή έχει έρθει και στην Ελλάδα. Ενεργές κοινότητες, αλλά με μικρό αριθμό μελών, υπάρχουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στη Ρόδο, στην Κρήτη, στη Λέσβο, στα Τρίκαλα, κ.ά. Κάποιοι προορισμοί μάλιστα έχουν εντάξει στη στρατηγική τους την προσέλκυση digital nomads.

Ειδικά όσον αφορά στο πώς επηρεάζει αυτή η «φυλή» τις τάσεις στο real estate και ειδικά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η έρευνα του BNBnews επισημαίνει ότι τα short -term rentals & villas αποτελούν μια συνήθη επιλογή των digital nomads για τη διαμονή τους, καθώς χρειάζονται πλήρως εξοπλισμένα σπίτια, με άνετους χώρους που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε χώρο εργασίας και φυσικά, πολύ καλή γραμμή internet. Τα μεγάλα σπίτια, με πολλά υπνοδωμάτια, επιλέγονται πολλές φορές από ομάδες digital nomads, οι οποίοι συγκατοικούν και ενδεχομένως συνεργάζονται. Η διαμόρφωση ενός σπιτιού έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για digital nomads αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική για ενοικίαση ενός καταλύματος. Στα θετικά αυτής της λύσης είναι ότι πρόκειται για μισθώσεις μεγάλης διάρκειας κι αυτό σημαίνει ότι το κατάλυμα αποφέρει έσοδα ακόμα και κατά τις low seasons.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ