Συμβιβασμός των τριών αρχηγών για το «χαράτσι» - iefimerida.gr

Συμβιβασμός των τριών αρχηγών για το «χαράτσι»

Συμβιβασμός των τριών αρχηγών για το «χαράτσι»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοινή πρόταση για τη φορολόγηση ακινήτων αποφάσισαν να δώσουν στην Τρόικα οι πολιτικοί αρχηγοί, έπειτα από τη νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος όμως θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, θα είναι προοδευτικός και θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες.

Όπως ανάφερε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις, να μην διακόπτεται δηλαδή η παροχή ρεύματος στον χρήστη αν εκείνος δεν επιθυμεί να πληρώσει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το ποσό του φόρου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην αρμόδια ΔΟΥ.

«Η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με κοινή θέση και πρόταση ώστε να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα εξακολουθήσει να είναι αυτός της ΔΕΗ αλλά με το σημερινό νομικό πλαίσιο» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, να έρθει η νέα δόση και να επιστρέψει ένα κλίμα ομαλότητας στην ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε «πρέπει να προστατευθεί ο πολίτης και ο άνεργος μέσα σε μια Ευρώπη η οποία αυτή τη στιγμή είναι νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που σημείωσε πως το ειδικό τέλος ακινήτων έπρεπε να αντικατασταθεί με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανέφερε ότι το 2013 θα εισπραχθεί μέσω τη ΔΕΗ και από το 2014 θα μεταφερθεί στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες εφορίες.

Πρόσθεσε ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος και προοδευτικός, ενώ θα προβλεφθεί και ένα είδος αφορολόγητου προς ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε το 2011 να εφαρμόσει το ειδικό τέλος ακινήτων δεν υπήρχε εναλλακτική λύση και ο στόχος παρέμενε να είναι κάτι έκτακτο και προσωρινό.

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε κανένα τέτοιο θέμα, σημειώνοντας πως είναι τυπικό θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε προσβλητικό να διαρρέεται στα μέσα ότι ο ίδιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πότε θα καταρτιστεί το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος, απάντησαν ότι θα γίνει άμεσα, ενώ δεν τοποθετήθηκαν αναφορικά με το ποσοστό της μείωσης που θα επιδιωχθεί.

Στουρνάρας: Εχουμε κοινές θέσεις θα κάνουμε την πρότασή μας στην Τρόικα και θα δούμε

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στους δημοσιογράφους πρόσθεσε οτι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και φυσικά το «καυτό» θέμα του φόρου των ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα εισπράτετται μέσω των Εφοριών από το 2014, ενώ φέτος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου.

Ερωτώμενος για το ποσοστό της έκπτωσης στο ειδικό τέλος, επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας πως «θα κάνουμε κάποιες προτάσεις στην Τρόικα και θα σας πούμε».

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών, ανέφεραν, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου πως, σε ότι αφορά το ΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.

Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

  1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
  2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.
  3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Επιπλέον στόχος θα είναι και η ένταξη των αγροτεμαχίων στο σύστημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάζουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου που είχαν πει οτι θα καταργήσουν

Η Κουμουνδούρου σχολίασε τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μαξίμου με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία..

Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει.

Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής».

Πολλά τα «αγκάθια» με την Τρόικα

Η συμφωνία των τριών αρχηγών καταγράφει, πάντως, την υποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη από τις «κόκκινες γραμμές» για το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ, κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στέλνει ένα μήνυμα σταθερότητας εν όψει του νέου γύρου δύσκολων διαπραγματεύσεων που ξεκινούν με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πέρα από τις όποιες προτάσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων και το αν θα τις δεχθεί η Τρόικα, υπάρχει, ακόμη, μια σειρά από δυσεπίλυτα ζητήματα που θα απασχολήσουν τόσο τους εκπροσώπους ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ όσο και τα στελέχη των υπουργείων και της κυβέρνησης.

Καυτό θέμα παραμένει το τι θα συμβεί με όλα τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα ζητήματα των απολύσεων, διαθεσιμότητας και μετακίνησης υπαλλήλων να παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ