1946, η χρονιά που εξελέγησαν βουλευτές ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης - iefimerida.gr

1946, η χρονιά που εξελέγησαν βουλευτές ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 31 Μαρτίου του 1946 εξελέγησαν βουλευτές μερικοί από τους πολιτικούς που άφησαν το στίγμα τους στην νεώτερη ιστορία της χώρας.

Συγκεκριμένα στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του 1946 που έλαβαν χώρα στις 31 Μαρτίου, αναδείχθηκαν στο βουλευτικό αξίωμα οι:

Κων/νος Καραμανλής (Λαϊκόν Κόμμα)

Γεώργιος Παπανδρέου (Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα)

Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα), αλλά και νεότερος όλων

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων)

Οι εθνικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 ήταν οι πρώτες εκλογές στη χώρα μας, μετά το 1936, αφού είίχαν προηγηθεί η δικτατορία Μεταξά, το έπος του '40, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και η Συμφωνία της Βάρκιζας. Αποδείχτηκαν μοιραίες, επειδή η έλλειψη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, οι επιπτώσεις του οποίου ταλαιπώρησαν τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Οι εκλογές έγιναν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με αναλογικό εκλογικό σύστημα και τις κέρδισε η δεξιά και βασιλόφρων «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» με το 55,12% των ψήφων.

Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε, καθώς είχε ζητήσει δίμηνη αναβολή, η οποία δεν έγινε δεκτή. Αργότερα θα κάνει την αυτοκριτική του και θα θεωρήσει μεγάλο πολιτικό λάθος την αποχή, με την οποία τιμωρήθηκε ο Ζαχαριάδης το 1956, με την καθαίρεση του στο 8ο Συνέδριο του 1961

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ