Νέα επένδυση στην πράσινη ενέργεια από την Google - iefimerida.gr

Νέα επένδυση στην πράσινη ενέργεια από την Google

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Google θα διαθέσει 280 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει ιδιοκτήτες σπιτιών να τοποθετήσουν ηλιακούς συλλέκτες στις οροφές των σπιτιών τους. Αυτή η κίνηση εκ μέρους της Google είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην καθαρή ενέργεια που έχει συμβεί τα τελαυταία χρόνια.

Τα χρήματα θα επιτρέψουν να εγκατασταθεί η εταιρεία Solar City και να προσφέρει ηλιακά συστήματα χωρίς οι ιδιοκτήτες να χρειαστεί να πληρώσουν μπροστά. Σε αντάλλαγμα, οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν να καταβάλλουν ένα συμφωνηθέν ποσό για την ενέργεια που θα παράγεται από το ηλιακό σύστημα.

Τα κέρδη της Google από αυτή την επένδυση θα προέρχονται με την χρέωση της Solar City με μια μορφή φορολογίας και εκμεταλλευόμενη τις προσφορές της πολιτείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μας επιτρέπει να διαθέσουμε το κεφάλαιο μας με έναν τρόπο παραγωγικό, πράγμα που είναι πολύ σημαντικός για τους ιδιοκτήτες και την Google, και βρήκαμε ένα σωστό μοντέλο να το υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Τζόελ Κόνκινγκ, υπεύθυνος της Πράσινης Ενεργειακής Λειτουργίας της Google, σε συνέντευξη πρίν την έναρξη της επένδυσης.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Google, Λάρι Πέιτζ επιθυμεί η εταιρεία να σταματήσει να παράγει εντελώς αέρια που συμβάλλουν στην δημιουργία του θερμοκηπίου. Προς αυτή την κατεύθυνση η Google επένδυσε σε αιολικές φάρμες στην Βόρειο Ντακότα, την Καλιφόρνια και το Όρεγκον.

Αυτή είναι η έβδομη επένδυση της Google στην ενεργειακή πολιτική, φτάνοντας το συνολικό ποσό σε κάτι παραπάνω από 680 εκατομμύρια.

Τα χρήματα πάνε κατευθείαν σε ένα ταμείο που θα πληρώσει την Solar City ώστε να μπορέσει αν εγκαταστήσει τα ηλιακά συστήματα στις κατοικίες. Αν και αυτό είναι συνηθισμένο σε αυτού του τύπου τις επενδύσεις, εν τούτοις είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιου μεγέθους επένδυση.

Μια τυπική οροφή με ηλιακά συστήματα στοιχίζει 25.000 με 30.000 δολάρια, ένα ποσό ιδιαιτέρως υψηλό για να επενδύσουν οι ιδιοκτήτες. Παράλληλα παροχοί όπως η Solar City, αλλα και ανταγωνιστές τους όπως οι SunRun, και Sungevity, μπορούν να καλύψουν αυτό το έξοδο χωρίς να δανειστούν χρήματα από τράπεζα, αλλά τραβόντας χρήματα από το ειδικά σχεδιασμένο ταμείο. Ο κάτοικος έπειτα πληρώνει μια προσυμφωνημένη τιμή για την κατανάλωση της ενέργειας που παράγεται. Η τιμή είναι χαμηλότερη ή ίση με το κόστος των τοπικών παροχών.

Οι ηλεκτρικές χρεώσεις μπορεί να μην έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, εν αντιθέσει με το πετρέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά αναμένεται να ανεβούν στο μέλλον, μιάς και το κόστος των αυστηρότερων μέτρων για καθαρή ατμόσφαιρα θα περάσει στους καταναλωτές.

Η χρηματοδότηση της Google αναμένεται να εξοπλίσει 10.000 ηλιακά συστήματα τα οποία θα εγκατασταθούν στους επόμενους 18 μήνες. Η εταιρεία Solar City, αλλά και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές της δηλώνουν ότι θα επεκταθούν και σε άλλες πολιτείες με την διάθεση νέων πόρων για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.

Επενδυτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά πόσο επενδύσεις που δεν έχουν σχέση με τον κύριο τομέα ενδιαφέροντος της εταιρείας που είναι το ίντερνετ, είναι ασφαλείς για τα χρήματα τους και πόσο ανταποδοτικές είναι. Σε συνάντηση με τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της Google δήλωσε ότι οι φοροαπαλλαγές που συνοδεύουν αυτές τις επενδύσεις, θα ανταποδώσουν μεγαλύτερα κέρδη.

Η Google και οι υπόλοιποι παροχοί ηλιακής ενέργειας ελπίζουν ότι τέτοιες κινήσεις θα βρουν και μιμητές στο μέλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google έκλεισε την συνέντευξη του με μια ευχή και πρόταση, «Μόλις οι εταιρείες ξεκινήσουν να μπαίνουν σε αυτό τον τομέα θα κατέβει το κόστος για την τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων στις κατοικίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ