Προς σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ – Συμφώνησαν Νετανιάχου και Λαπίντ - iefimerida.gr

Προς σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ – Συμφώνησαν Νετανιάχου και Λαπίντ

Προς σχηματισμό κυβέρνησης το Ισραήλ – Συμφώνησαν Νετανιάχου και Λαπίντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία ήλθαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα του κεντρώου πολιτικού Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό ισραηλινής κυβέρνησης έπειτα από μακρά διαδικασία που ξεκίνησε από τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, το υπουργείο Παιδείας, που αποτελούσε το βασικό αντικείμενο της διαμάχης, θα δοθεί στο Γες Ατίντ, το κεντρώο κόμμα του Λαπίντ ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεταν πολλά τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοσταθμοί.

Το κόμμα του Λαπίντ ήταν ο μεγάλος νικητής στις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, καθώς εξέλεξε 19 βουλευτές στην Κνεσέτ (επί συνόλου 120).

Το υπουργείο Εσωτερικών, που απετέλεσε επίσης αντικείμενο διαμάχης, θα δοθεί τελικά στο Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, διευκρίνισε ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων.

Η τελική διατύπωση της συμφωνίας και το κυβερνητικό πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε σε μια συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Νετανιάχου, Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη του κόμματος Εβραϊκής Εστίας.

Η Εβραϊκή Εστία είναι ένα θρησκευτικό εθνικιστικό κόμμα που επίσης σημείωσε σημαντική άνοδο στις εκλογές (12 βουλευτές) και συμφώνησε να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να λάβει χώρα την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο. Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες για να του ανακοινώσει ότι μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να γίνει την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή, επειδή το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σύνοδο σε αυτές τις μουσουλμανικές, εβραϊκές και χριστιανικές αργίες, θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μετά από μια αρχική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, ο Νετανιάχου πιέστηκε από το χρόνο. Έλαβε μια δεύτερη και τελευταία προθεσμία από τον Πρόεδρο Πέρες για να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση πριν από τις 16 Μαρτίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο αρχηγός του κράτους θα έπρεπε να αναθέσει την εντολή σε άλλον υποψήφιο για να προσπαθήσει να σχηματίσει πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ