Guardian: Στο φως το σκοτεινό παρελθόν της Φιλαρμονικής της Βιέννης - iefimerida.gr

Guardian: Στο φως το σκοτεινό παρελθόν της Φιλαρμονικής της Βιέννης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στην 75η Επέτειο της μοιραίας Anschluss της Αυστρίας με τη Γερμανία, η σπουδαιότερη ορχήστρα στον κόσμο αποκαλύπτει μερικά από τα σκοτεινά μυστικά της», αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ομάδα ιστορικών, στην οποία επετράπη η πρόσβαση στα αρχεία της περίφημης Φιλαρμονικής της Βιέννης, ανακάλυψε ότι πέντε Εβραίοι μουσικοί αφανίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή γκέτο, δύο ακόμη απεβίωσαν μετά από διωγμό, ενώ συνολικά 13 Εβραίοι εκδιώχθηκαν από την Ορχήστρα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα αποτροπιαστικά αυτά επεισόδια εκδίωξης και θανάτου συνέβησαν εν γνώσει πολλών εκ των μελών της ορχήστρας: «Από το 1942, εν τω μέσω του πολέμου, 60 από τους 123 μουσικούς της ήταν ενεργοί ναζιστές και δύο μέλη των SS».

H μεταπολεμική Αυστρία άργησε πολύ να αναγνωρίσει τον κεντρικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε στο Τρίτο Ράιχ και στο Ολοκαύτωμα, εκφράζοντας επισήμως τη μεταμέλειά της το 1991. Μόλις τη Δευτέρα που μας πέρασε, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η διοίκηση της ορχήστρας συζητεί το ενδεχόμενο ανάκλησης των τιμών που είχε απονείμει στο παρελθόν σε Ναζιστές που κατείχαν θέσεις κλειδιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην 100η επέτειο της το 1942, η Φιλαρμονική της Βιέννης απέδωσε τιμές σε υψηλού προφίλ Ναζιστές, συμπεριλαμβανομένου του Μπάλντουρ φον Σίραχ, διαβόητου κυβερνήτη της Βιέννης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την απέλαση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ