Ο Dow Jones για την ευρωβουλευτή Aννυ Ποδηματά και το φόρο στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία - iefimerida.gr

Ο Dow Jones για την ευρωβουλευτή Aννυ Ποδηματά και το φόρο στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Διατήρηση της ψυχραιμίας» συστήνει ως λύση η σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά, αναφερόμενη στο πώς θα καταφέρουν οι ηγέτες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν μία από τις πιο ριζικές πρωτοβουλίες επιβολής φόρου στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα ο Dow Jones.

Σύμφωνα με τη γνωστή οικονομική εφημερίδα, η κυρία Ποδηματά ηγείται τα τελευταία τρία χρόνια μιας σειράς από διαπραγματεύσεις με σκοπό την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι προσπάθειές της κορυφώθηκαν μάλιστα τον προηγούμενο μήνα στη σύναψη συμφωνίας από 11 μέλη-κράτη να εισηγηθούν επιβολή φόρου, παρακινώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκαλύψει ένα προσχέδιο οδηγητικής γραμμής την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Τη σαρωτική πρόταση, αναφέρει το άρθρο, η οποία καλύπτει όλα τα όργανα, τις αγορές και τους δρώντες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δεν την υποδέχτηκε και με τον καλύτερο τρόπο η βιομηχανία: μιλώντας τον προηγούμενο μήνα σε δημοσιογράφους, ο Ρέτο Φραντσιόνι, επικεφαλής του μεγαλύτερου και ισχυρότερου γκρουπ συναλλαγών Deutsche Börse, περιέγραψε τον εν λόγω φόρο ως «τρελό».

Η κυρία Ποδηματά, η οποία είναι μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ευρωβουλευτών, είναι ανένδοτη και δεν μοιάζει να πτοείται από τις αντιδράσεις: κατ' εκείνην, ο προτεινόμενος φόρος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα «κοινωνικά δίκαια» μέτρα που θα έχουν ληφθεί από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα, διότι, όπως λέει η ίδια, θα επιφέρει μία αναδιανομή του πλούτου τον οποίο απολαμβάνουν οι υπο-φορολογούμενες υπηρεσίες της βιομηχανίας, προς όφελος των απλών πολιτών που έχουν αναλάβει να κουβαλήσουν στις πλάτες τους όλο το βάρος της κρίσης.

«Οταν κατέρρευσε η Lehman, υπήρξε σωρεία ηχηρών δηλώσεων από ισχυρούς ηγέτες, στο πλαίσιο των G20, οι οποίοι υπόσχονταν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δημιουργήσουν κανονισμούς και ρυθμιστικά πλαίσια για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Καθώς, όμως, περνούσε ο καιρός και απομακρυνόμασταν απ' ό,τι συνέβη το 2008, γίναμε μάρτυρες μιας ξεκάθαρης τάσης να επιστρέψουμε στο γνωστό μοντέλο επιχειρηματικότητας που επικρατούσε έως τότε», δηλώνει η κυρία Ποδηματά.

Και προσθέτει: «Εχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να εκπληρώσουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάναμε πράξη αμέσως μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος... Εδώ θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: το ζήτημα δεν είναι να πούμε "εντάξει παιδιά, εσείς φέρετε την ευθύνη, εσείς φέρετε την ενοχή και πρέπει να πληρώσετε". Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταπολεμήσουμε τις όποιες μη ορθές, επιβλαβείς συμπεριφορές και στάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Από το συγκεκριμένο φόρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά ότι θα μαζέψει περίπου 30-35 δισ. ευρώ ετησίως, παρ' όλο που πολλοί πιστεύουν πως δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο λόγω των υψηλών ποσοστών φοροδιαφυγής, πράγμα που βρίσκει την ίδια αντίθετη.

Φύσει και θέσει Ευρωπαία, η Αννυ Ποδηματά έχει εργαστεί επί 20ετία ως δημοσιογράφος για διάφορες ελληνικές εφημερίδες, καθώς και για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην καρδιά των ευρωπαϊκών διπλωματικών υποθέσεων, προτού εκλεγεί στην Ευρωβουλή τον Οκτώβριο του 2007.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ