Θρίαμβος Ερντογάν, αλλά δεν αρκεί για συνταγματική αναθεώρηση - iefimerida.gr

Θρίαμβος Ερντογάν, αλλά δεν αρκεί για συνταγματική αναθεώρηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν από το μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Άγκυρα, χαιρετώντας το πλήθος των οπαδών του που από νωρίς είχε συγκεντρωθεί εκεί για να πανηγυρίσει τη νίκη στις εκλογές.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι «η Γάζα, η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ νίκησαν επίσης», δείχνοντας για μία ακόμα φορά τη συμπάθειά του στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαιτέρως στην παλαιστινιακή υπόθεση.

«Ο λαός μάς έστειλε μήνυμα να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσω συναίνεσης και διαπραγματεύσεων», σημείωσε και κατέληξε: «Θα συζητήσουμε το νέο Σύνταγμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Με ποσοστό 50,3% (από 46,6% στις εκλογές του 2007) κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και εκλέγει 326 βουλευτές, κατά τέσσερις λιγότερους από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο με τις δικές του ψήφους.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.

Μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν, καθώς θα ενσωματώνονται ψήφοι από τη Δυτική Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών. Κατά τα άλλα, το περίπου 50% δίνει άνευ προηγουμένου αέρα στο κόμμα.

Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί "συγκρατημένη απαισιοδοξία" πράγμα που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και στο γεγονός ότι το επιτελείο του ΡΛΚ περίμενε ποσοστό κοντά στο 30%.

Σημειώνεται ότι, κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007, οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.

Ο Ερντογάν, που θεωρείται χαρισματικός από τους οπαδούς του αλλά λαϊκιστής και αυταρχικός σύμφωνα με τους αντιπάλους του, λαμβάνει την αναγνώριση των πολιτών για τη φρενήρη οικονομική επιτυχία της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία. Η κατακόρυφη αύξηση του κατα κεφαλήν ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια έχει εξασφαλίσει στην Τουρκία μια θέση στο G20, επιτρέποντας σε πολλους αναλυτές να μιλούν για «ισλαμικό καπιταλισμό» παρά τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και την υψηλή ανεργία.

Το κόμμα του Ερντογάν (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - ΑΚΡ) κερδίζει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, όμως δεν θα πιάσει τον μαγικό αριθμό των 330 εδρών. Τόσες ήταν οι έδρες που χρειάζονται για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή. Αυτή την πλειοψηφία ήθελε ο Ερντογάν στα χέρια του για να προχωρήσει στο σχέδιο που έχει στο μυαλό του: σε μία ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος και ίσως σε αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρικό - πιθανότατα όμοιο με αυτό της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ